2012. júl 21.

F1 Alonso volt a leggyorsabb a kvalifikáció előtti hockenheimi szabadedzésen

írta: FormaNet
F1 Alonso volt a leggyorsabb a kvalifikáció előtti hockenheimi szabadedzésen

A Német Nagydíj utolsó, egy órás szabadedzése az utolsó percekig záraz pályán zajlott, ahol végül a Ferrari kétszeres bajnoka, Fernando Alonso bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte Lewis Hamilton és Sergio Pérez végzett az első háromban.

fernando alonso hockenheim.jpg 

Bár a szombati kvalifikációra csapadékot jósolnak az előrejelzések, az utolsó szabadedzésen az időjárás megkegyelmezett a királykategória mezőnyének. Mivel a pénteken mindkét tréninget eső zavarta meg, így a csapatok most igyekeztek kihasználni az ideális feltételeket. Charles Pic kivételével szinte mindenki azonnal pályára hajtott. A Marussia francia újonca motorproblémák miatt nem tudta megkezdeni a munkát. Az utolsó pár percre azért  sikerült rendbe hozni a kocsit, végül kilenc kör erejéig Pic is elhagyhatta a garázst. 

A vasárnapi rajtrács egyre jobban felborulni látszik, immár Mark Webber is csatlakozott a váltócsere miatt öt rajthelyes büntetésben részesülő Romain Grosjean és Nico Rosberg pároshoz. Az ausztrál versenyző autójában szombat reggel cseréltek váltót.
 

A Lotusnál pénteken Kimi Räikkönen egy új rendszert, a dupla DRS-t tesztelte, végül a csapat úgy döntött, hogy mivel nem sikerült kellő mennyiségű adatot gyűjtenie a finnek, így ezen a hétvégén egyelőre talonba teszi új fejlesztését.

A többség már az edzés elején a lágy Pirelliken autózott, mivel ezt a keveréket az esős gyakorláson eddig nem sikerült kipróbálni. Elsőként (még a közepes abroncsokon) Nico Rosberg szakította át az 1:20-as időhatárt, majd félidőnél már nyolc versenyző neve mellett is 1:16-os köridő szerepelt.

Nagyjából 20 perccel a leintés előtt Fernando Alonso utasította maga mögé az élen álló Sebastian Vettelt, majd pillanatokon belül érkezett Lewis Hamilton, és bár csak egy hajszállal, de még a közepes abroncsokon átugrotta ferraris riválisát. A kétszeres bajnok már a lágy keveréket használta, mellyel tovább javított, és közel nyolc századmásodperccel űberelte Hamilton 1:16.091-es körét.

Az utolsó tíz percben az egykori csapattársak mögé Sergio Pérez zárkózott fel a harmadik helyre, a mexikóit követte Kimi Räikkönen és a két Red Bull, Mark Webber és Sebastian Vettel sorrendben.

A hetedik helyen a péntek délutáni gyakorlás legjobbja, Pastor Maldonado zárt, 6,5 tizedes hátrányban Hamiltonhoz képest. A Williams venezuelai versenyzője mellett még Felipe Massa, Kobajasi Kamui és Bruno Senna fért be a legjobb tízbe.

Az utolsó helyen most éppen nem az egyik kiscsapat versenyzője végzett, hanem a második leggyorsabb kört autózó Hamilton csapattársa, Jenson Button. A brit összesen 25 kört teljesített, de magas üzemanyagszint mellett, mint ahogy az edzés nagy részében Michael Schumacher is.

A 60 perces edzés legvégén eleredt az eső, így a sorrend a hajrában már nem változott. Az első 11 versenyző egy tizedmásodpercen belül volt egymáshoz, vagyis ideális időjárási körülmények között továbbra is szoros időmérőre lenne kilátás, persze az esőben leginkább az lesz a döntő, hogy ki tudja a legmegfelelőbb időpontban megfutni gyorskörét, lehetőleg hiba nélkül.

000 facebook_banner.jpg

Harmadik szabadedzés eredménye:

3. szabadedzés hockenheim.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

f1 fernando alonso szabadedzés hockenheim német nagydíj formula-1