2012. júl 21.

F1 Alonsót a jó taktika hozta nyerő helyzetbe - a top3 nyilatkozata az időmérő után

írta: FormaNet
F1 Alonsót a jó taktika hozta nyerő helyzetbe - a top3 nyilatkozata az időmérő után

Fernando Alonso idei második rajtelsőségét szerezte meg Hockenheimben a változó időjárási körülmények között. A Ferrari spanyolja a két Red Bullt utasította maga mögé, ráadásul nem kis különbséggel. A spanyol bajnok kiemelte csapata jó taktikai döntését, amikor az utolsó percekben egy friss szett esőgumival vághatott neki gyorskörének. A második helyen záró Sebastian Vettel úgy érzi, teljesítmény alapján megszerezhette volna a rajtelsőséget, de a körülmények miatt nem sikerült tiszta kört futni. Mark Webber harci szellemmel felvértezve készül az öt rajthelyes büntetését ledolgozni a vasárnapi futamon. 

fernando alonso - hockenheim.JPG 

Fernando Alonso

"Azt gondolom, hogy eléggé a határon voltak a körülmények, de ez mindenkire vonatkozott. Szerintem jó dolog néha ellenőrizni, hogy milyen állapotban van a pálya, de végül sikerült mindenkinek a Q3. A 6-os kanyarban senkinek nem volt könnyű dolga a aquaplaning miatt, ahol egyébkén nagyjából 290-es tempóval megyünk. De ettől függetlenül minden jól alakult. Sikerült az autót visszahoznom azokban a pillanatokban is, amikor kissé felúszott a vízen, és a köröm hátralévő része teljesen jól sikerült. Úgy gondolom, hogy a taktikai döntésünk is jó volt. A Q3 közepén volt egy boxkiállásunk, utána pedig friss gumikkal jöttem ki, ami nagyon sokat segített abban, hogy javítsak az időmön."

"Ami a pályát és az időjárást illeti, eddig elég furcsán alakult a hétvége. Volt itt már minden, köztes-, száraz-, és eső gumi is. Ha holnap is ugyanezt meg kell ismételnünk, az elég érdekes lesz. Elvileg száraz idő lesz, de szerintem az autónk eddig minden körülmények között jól teljesített, úgyhogy nagyon optimistán várom a holnapot."

Sebastian Vettel

"Egy köröm ugyan elment amikor Markot (Webbert) utolértem, de ilyen körülmények között nagyon nehéz, hiszen semmit sem lehet látni a tükörben, úgyhogy valószínűleg egyáltalán nem látott. Ezután még volt két esélyem arra, hogy gyorskört fussak, és lemaradtam Marktól annyira, hogy tiszta köröm legyen. Nyilván valahol időt vesztettem, bár a legvégén volt a legjobb a pálya. Nem sikerült hibátlanul, mert ilyen körülmények között, és a vízátfolyások miatt nagyon nehéz egy tiszta kört összehozni. Végül nem jött össze a pole – ami egyébként elérhető lett volna. Majd még meg kell néznem, hogy Fernando pontosan milyen időt futott, lehet, hogy az ő taktikájuk jobb volt. Összességében azt gondolom, hogy ilyen feltételek mellett eléggé lutri jellege van a dolognak, hiszen az ember simán eldobhatja az autót anélkül is, hogy bármilyen hibát vétene. De végül is itt vagyok az első sorban, szóval ez elég jó helyzet a holnapi napra nézve. A belső ívről indulok, és majd meglátjuk mi lesz holnap."

Vettel a McLarent továbbra is nagy esélyesnek tartja, még úgy is, hogy Jenson Button és Lewis Hamilton mindössze a hetedik-nyolcadik helyre kvalifikáltak.

„Nem tudom a Q3-ban mi történt a McLarennel. Nagyon le voltak maradva, de holnap egészen biztosan gyorsak lesznek. Az utolsó néhány versenyen a Lotus is gyors volt, úgyhogy továbbra is nagyon szoros a mezőny. Mi szisztematikusan jól teljesítünk, és benne vagyunk a top3-ban, és számunkra ez a fontos. Természetesen holnap is mindent megteszünk a jó eredményért.”

000 facebook_banner.jpg

Mark Webber

"Mindannyiunk számára nehéz időmérő volt. Amikor elkezdett esni, akkor az én autóm jobban működött mint a többieké, és elég jó helyen végeztem, így az ötrajthelyes büntetéssel sem állok annyira rosszul. Nyilván jobb is lehetne, de mindent beleadtunk. Azt hiszem talán Fernando boxkiállása volt a siker kulcsa, de most már nem számít, hogyan tudtuk volna jobban csinálni. A harmadik helyet megszereztem, holnap pedig a nyolcadik helyről indulok."

"A célom az lesz, hogy előrébb kerüljek. Azt már bebizonyítottuk, hogy az autónk minden időjárási körülmények között gyors, úgyhogy szerintem össze fog jönni. Igaz, hogy nagyon sok gyors autó van a mezőnyben, és nyilván nem ideális ennyivel hátrébb indulni, és nem szerencsés, ha az ember lábon lövi magát a rajt előtt, de nem egy maratoni futás lesz, úgyhogy már nagyon várom a holnapi futamot."

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

f1 időmérő hockenheim német nagydíj formula-1