2012. júl 26.

F1 A Red Bull főtanácsadója az FIA-t és a riválisokat is kritizálja

írta: FormaNet
F1 A Red Bull főtanácsadója az FIA-t és a riválisokat is kritizálja

A Red Bull szókimondásáról is elhíresült főtanácsadója, Helmut Marko ismét nem rejtette véka alá véleményét, és élesen kritizálta a Nemzetközi Automobil Szövetséget, valamint a rivális alakulatokat is, a szerdán kiadott szabálypontosítás, szabályváltoztatás kapcsán.

helmut marko sebastian vettel.JPG 

Az osztrák szakember nem csupán a motorvezérléssel kapcsolatos, az FIA által szerdán kiadott dokumentumot bírálta, de a rivális csapatok lobbizását is, akik panasszal éltek a Red Bull alkalmazása ellen, és akik nem voltak hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni, és megvitatni a kérdést.

A Német Nagydíjon kirobban vita, mely szerint az RB8-asok közepes fordulatszám mellett nem megfelelő nyomatékot adnak le, ezzel a kipufogó gáz egy részét aerodinamikai célokra alkalmazzák, igen csak megosztotta a szakemberek véleményét, és bár az FIA Németországban nem tiltotta be ezt a motorvezérlést, ám szerdán határozott döntést hozott: A Red Bullnak vissza kell állítania rendszerét az előző beállításra, már a Magyar Nagydíj idejére.

Az irányítótestület elárulta, hogy a szabály szövegezése nem adott számukra lehetőséget, hogy Hockenheimben betiltsák az alkalmazást, ám azt is feltárták, hogy az ilyen jellegű motorvezérelés a szabályok szellemisége miatt nem támogatható. Szerdán olyan dokumentumot adtak ki, mely egyértelműen tisztázza a vonatkozó paraméterek által a helyzetet.

"Nem azért nem lettünk kizárva (Hockenheimben) mert meghamisítottuk a bizonyítékokat, hanem azért, mert a szabályok keretein belül voltunk” - nyilatkozta Helmut Marko a Servus TV-nek adott interjúban.

A tanácsadó nemtetszését fejezte ki a napról napra változó szabályok miatt.

"Ha valami zöld, akkor nem tudunk belőle kéket csinálni. Soha sem mondtam olyat, hogy ne tudnánk a szabályokat a saját javunkra használni.”

Marko kritizálta a Red Bull riválisainak viselkedését is, akik a szabályváltozásért lobbiztak az FIA-nál, majd hétfőn, Londonban a műszaki technikai megbeszélésen csendben maradtak, és nem fejtették ki véleményüket.

"Újra és újra vannak olyan emberek, akik ilyen dolgot tesznek. Beszéltem több csapattal is. És hétfőn, amikor szakszerűen és objektíven megbeszélhettük volna a dolgot, akkor nem foglalkoztak ezzel.”

000 facebook_banner.jpg

A Red Bull továbbra is bosszús, Sebastian Vettel hockenheimi büntetése miatt, és ezzel kapcsolatban Markónak szintén igen határozott véleménye van. Úgy véli, az FIA kettős mércét alkalmaz a csapattal szemben. A Német Nagydíj kapcsán a csapat úgy véli, az időmérőn Fernando Alonso is elhagyta mind a négy kerékkel a pályát, ennek ellenére pole-ból rajtolhatott. Vettel éppen azért kapott a futamot követően 20 másodperces büntetést, mert elhagyta a pályát, és ekkor előzte meg a McLaren pilótáját, Jenson Buttont.

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

f1 red bull fia helmut marko formula-1