2012. júl 27.

F1 Az FIA tagadja, hogy Red Bull elleni összeesküvésről lenne szó

írta: FormaNet
F1 Az FIA tagadja, hogy  Red Bull elleni összeesküvésről lenne szó

A Német Nagydíjat követően az a vád ésrte az FIA-t, hogy direkt szövetkeznek az idei szezonban a Red Bull istálló ellen. A Nemzetközi Automobilszövetség mindezt tagadta, hogy a bikák hátráltatására mennének ki az elmúlt időszakban meghozott döntéseik. Legyen szó a legfrissebbekről, Vettel hockenheimi büntetéséről, vagy a motorszabályozásuk betiltásáról.

IMG_6602.JPG

Az elmúlt napokban a Német és a Magyar Nagydíj között, Helmut Marko hangot adott azon véleményének, hogy kialakult egyfajta háború az FIA és a Red Bull istálló között. A Német Nagydíj után rengeteget foglalkoztak a csapat utólag betiltott motorszabályozásával és Sebastian Vettel büntetésével, ennek következménye az lett, hogy már összeesküvés elméletről szólnak a hírek.

A híresztelések szerint az egyik oldalt képezi Bernie Ecclestone, az F1 mindenható ura és az érintett Red Bull csapat, a másik oldalt pedig a Jean Todt által vezetett FIA. Az értesülések szerint a Nemzetközi Automobilszövetség így akar egy nagyobb szeletet kapni Bernie pénzéből és nagyobb hatalmat az F1-ben.

Az elméletet bizonyíthatja az a tény, hogy az idei évben a Red bull istállóra szinte minden futamon rájár a rúd. A bizonyítékok melyek alátámaszthatják az összeesküvést, sorakoznak rendesen. Ilyen az energiaital gyártó csapat autóin még Monacóban megjelent lyukas padlólemezek és később a kerékagyak betiltása, majd a múlt heti Vettel büntetés és a motorvezérlés betiltása. Így a feltételezés nem annyira megalapozatlan.

Egy FIA forrás szerint azonban, ha Jean Todt által vezetett Szövetség tényleg a Red Bullt akarná támadni, akkor inkább hátradőltek volna és meghagyták volna ezt a többi csapat számára. Ehelyett múlt hétvégén is engedték az időmérő eredménye alapján versenyezni a csapatot, majd felkérték az istállót, hogy módosítsanak a motorvezérlésükön a Magyar Nagydíjra. Ez meg is történt.

„Mi meg lettünk vádolva azzal, hogy a Red Bull ellen vagyunk, ha ez így lenne, akkor vártunk volna a (Német) verseny végéig és megvártuk volna, hogy a többi csapat menjen a dolog után" - hangzott el az FIA-hoz közeli forrástól ami az Auto Motor und Sport oldalán olvasható.

000 facebook_banner.jpg

A legfrissebbek szerint az FIA továbbra sem állt le és most újra felszólította a Red Bullt egy másik ügyben. Ez pedig az, hogy módosítsanak a kézi vezérlésű lengéscsillapítóikon, melyet az időmérők és a versenyek között eddig könnyedén változtatgattak.

Az állítólagos összeesküvés elméletre Vettel így reagált Magyarországon:
„Nem szeretném erre pazarolni az energiáimat. Persze az elmúlt hetekben történtek ezt a benyomást kelthetik"

A bajnokot megkérdezték a brit lapokban megjelentekről is, miszerint Hamilton elmondása szerint ő egy „bőgőmasina".

„Nos, eddig még nem sírtam" - mosolygott a német. „Bár azt gondolom, ha ez jön le a külvilág felé, talán nem kell szégyenkeznünk amiatt, hogy nem vagyunk teljesen boldogok" - idézte a címvédő bajnokot a DPA hírügynökség.

A Red Bull kontra FIA háborúnak egyelőre úgy tűnik nincs vége. Kérdés, hogy a szezon hátralévő részében, mit tesz a világbajnok csapat és hogyan reagálja le a Jean Todt által vezetett Szövetség.

Szöveg: FormaNet, Németh Dániel

Fotó: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

f1 forma1 red bull fia formula1 sebastian vettel jean todt