2012. júl 28.

F1 Webber végzett az élen, a Magyar Nagydíj időmérője előtti utolsó edzésen

írta: FormaNet
F1 Webber végzett az élen, a Magyar Nagydíj időmérője előtti utolsó edzésen

Száraz napos időben kezdődött a Magyar Nagydíj harmadik szabadedzése. A gyakorlás leggyorsabb pilótája a tegnap még igencsak elégedetlen Mark Webber lett, a megváltoztatott motorvezérléssel futó RB8-cal.

IMG_6602.JPG

A harmadik gyakorláson nem vártak sokat a pilóták a pályára hajtással, köszönhetően talán a péntek délutáni esőnek, ami némileg hátráltatta a csapatokat az új alkatrészek, és a beállítások tesztelésében. Nyolc perc elteltével a tegnap igencsak alul teljesítő Red Bull pilóta, Mark Webber állt az élre, 1perc 23.241-es idővel, az ausztrált a toro rossós Vergne, és a Force Indiával Nico Hülkenberg követte.

A 14. percben Vettel egy tizedmásodperccel gyorsabb körrel megelőzte csapattársát, ám nem sokáig állt az időtábla élén, Kimi Raikkönen rövidesen háromtizeddel gyorsabb idővel a Red Bull pilóta elé került. Negyed óra elteltével a mezőny nagy részének már volt mért köre, a két Ferrari ekkor azonban még nem hajtott gyors körre a pályára.

Hamilton a 16 percben futotta meg első mért körét, ami a hatodik helyre volt akkor elég. Hülkenberg összeszedte a Force Indiát, és egy második leggyorsabb körrel a Red Bullok elő került, nem egészen egy tizedre Räikkönen idejétől. Rövidesen Bruno Senna a Williamsszel csatlakozott az elsőkhöz, a harmadik időt autózva.

Húsz perccel az edzés megkezdése után Raikkönen, Hülkenberg, Senna, volt a sorrend, ám Hamilton rövidesen egy második leggyorsabb idővel felzárkózott Räikkönen mögé. Rövidesen megérkezett a másik Lotus pilóta, Grosjean is, a harmadik legjobb idővel. A Ferrari pilótáii ekkor még továbbra is csak az installációs körön voltak túl.

Az edzés 25. percében Hamilton állt az élre, közel fél másodpercet adva a finn pilótának. Az edzés félidejéhez közeledve Jean Eric Vergne zárkózott fel a harmadik helyre a Toro Rossóval, míg a sauberes Sergio Perez a negyedik legjobb időt futotta meg. A köridők folyamatosan javultak, a 30. percben Vettel vette át a vezetést, a visszacsúszott Webber felzárkózott a harmadik helyre, közöttük csak Hamiltonnak maradt hely, Räikkönen a negyedik helyre esett vissza.

Michael Schumachernek első mért köre, hasonlóan a Ferrari pilótáihoz, csak félóra elteltével került fel az időtáblázatra, a 24. helyre. Alonso elsőre a nyolcadik időt autózta, míg Massa közvetlenül Schumacher elé került első körének ideje alapján.

Webber nem sokat várt, pár perccel Vettel legjobb körét követően egytizeddel jobb idővel az élre állt. 35 perc elteltével a táblázat végén a Mercedesek foglaltak helyet, míg a Ferrarik folyamatosan javuló idővel haladtak előre. Alonso ekkor az ötödik, míg csapattársa a tizedik helyen állt.

Rosberg autóját eközben a szerelők vették kezelésbe, a német türelmesen várta, hogy újra a pályára hajtson. Bruno Senna egy egészen jó idővel befurakodott Räikkönen élé, akit időközben csapattársa, Grosjean is megelőzött lágy gumikon, így brazil a 38. percben a negyedik helyen állt, Webber, Vettel és Hamilton mögött. Jenson Buttonnak 20 perccel az edzés vége előtt, még nem sikerült említésre méltó kört futnia, akkori 15. helye is jól mutatja ezt. A Mercedesnél minden bizonnyal volt némi probléma, mert a két német versenyző a 43. percben továbbra is az időtáblázat végén állt.

Először Rosberg hajtott ki az ezüstnyíllal, már lágy gumikon. 15 perccel a leintés előtt a két Red Bull állt az élen, Webber, Vettel sorrendben. Rosberg egy 15. helyre elegendő időt futott. A pálya hőmérséklete folyamatosan emelkedik, 13 perccel az edzés vége előtt már 42 fokos aszfalthőmérsékletet mértek.

Raikkönen 12 perccel a vége előtt váltott lágy gumikra, és végre Schumacher is a pályára hajtott, ám forgalomba keveredett így csak egy 16. helyre elegendő időt futott.

000 facebook_banner.jpg

Az edzés vége felé szinte mindenkinél felkerülnek a lágy abroncsok. Button a kormányra panaszkodott, míg csapattársa lágy gumikon a második legjobb időt futotta meg az 53. percben. Schumacher és Rosberg továbbra is csak szenvedett, a 16. és a 14. helyen, így inkább úgy döntött a csapat, hogy visszahívja a pilótákat a boxba. A mezőny legvégén a két HRT állt a leintés előtti percekben, Karthikeyan megelőzve csapattársát a 23.

Pár perccel a leintés előtt nagy volt a forgalom, 18 autó rótta a köröket az egyre melegedő aszfalton.

A sorrend végül már nem változott, Webber elégedett lehet a tegnapi edzéseket követően, hiszen a Red Bullal ő bizonyult a leggyorsabbnak az időmérő előtt, megelőzve Lewis Hamiltont, aki a második leggyorsabb időt autózta, és csapattársát, Vettelt aki a harmadik helyre elegendő időt futott.

A harmadik szabadedzés eredménye:

3.szabadedzés.jpg

Szöveg és fotó: FormaNet, 

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

f1 forma1 magyar nagydíj formula1 mark webber