2012. aug 04.

F1 Kedvező hírek az új pályákról - Austin, Szocsi

írta: FormaNet
F1 Kedvező hírek az új pályákról - Austin, Szocsi

Tavaly november, december környékén még arról szóltak a hírek, hogy bizonytalanná vált az USA visszatérése a Formula-1-be, sőt sokan biztosra vették, hogy el is marad a 2012-re tervezett Amerikai Nagydíj, Austinban. Most arról érkezett jelentés, hogy a pálya aszfaltozása is megkezdődött, sőt egy réteggel végigértek a pálya vonalán, ami komoly előrelépés a novemberi verseny biztonságos megrendezése kapcsán. Oroszországból, Szocsiból is kedvező hírek érkeztek, a 2014-es első F1-es Orosz Nagydíjnak helyet adó pályáról.

Amerikai pálya aszfalt.jpg

Az új amerikai pálya építéséért felelős szakemberek, némi szerződésmódosítással, és a jogi viszonyok rendezésével, illetve megfelelő pénzügyi garanciákkal meggyőzték Bernie Ecclestone-t, és végül sikerült megállapodniuk, hogy 2012. november 18-án az USA visszatért a száguldó cirkuszba. A kételyek azonban továbbra sem múltak el teljesen.

Charlie Whiting az FIA műszaki delegáltja tavasszal, és a Kanadai Nagydíj után is meglátogatta az austini építkezést, hogy az ellentmondásos hírek miatt saját szemével győződjön meg a pálya építésének üteméről. Whiting akkor elégedetten nyilatkozott.

„Egyértelmű, hogy jelentős források állnak rendelkezésre a Circuit of the America építéséhez, és elkötelezettek abban, hogy időben, az FIA előírásaink megfelelően elkészüljön."

„Naponta több mint 500 építőmunkás van a helyszínen, ennek köszönhetően remekül haladnak, és úgy tervezem, hogy augusztus végén visszatérek Austinba, hogy ellenőrizzem a további előrehaladást."

A becslések szerint a pálya 350 millió dollárból épül fel, mely 120 ezer látogatót lesz képes befogadni.

Az amerikai pálya képviseletében egy hat fős csapat érkezett a silverstone-i futamra, hogy információkat szerezzen, és segítséget kérjen az első Austini futam lebonyolításához.

A napokban az amerikai pályán a hangulat a tetőfokára hágott, hiszen a teljes pályát egy sávban,  egy rétegben sikerült leaszfaltozni,  az aszfalt körbe ért. Azt a pillanatot, amikor a start és célegyenes aszfaltrétege összeért a „pálya házasságának" nevezték el. Az aszfalt immáron folyamatos, nincs benne megszakítás.

Pénteken azt is bejelentették a jegyek nagy része elfogyott a Texasi futamra, már csak néhány hely maradt a lelátókon. A száguldó cirkusz rajongói 37 különböző országból érkeznek majd a futamra.

000 facebook_banner.jpg

A 2014-es első Orosz Nagydíjnak helyet adó Szocsiban épülő pályát is bizonytalanság vette kerül az elmúlt időszakban, elsősorban az ugyan abban az évben megrendezésre kerülő Téli Olimpia beruházásai, és megrendezése miatt, ám a napokban egy magas rangú orosz politikus az F-1-es közvélemény megnyugtatására elmondta, nem lesz gond a pálya építésével, időben el fognak készülni

Az orosz miniszterelnök-helyettes Dmitrij Kozak az ITAR-Tass orosz hírügynökségnek elmondta, a pálya kész lesz 2014-re, annak ellenére, Szocsiban az olimpiai előkészületek is folyamatosan zajlanak

"Kész leszünk, és otthont adunk az első Orosz Nagydíjnak 2014 októberébe."

Talán egy ilyen magas rangú politikus kijelentése még az orosz viszonyok között is kellő garancia lehet.

Szöveg: FormaNet, Márkus Alexandra

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

forma1 austin szocsi formula1 amerikai nagydíj orosz nagydíj