2012. aug 06.

F1 Közel sem biztos, hogy 2013 után is folytatódik a Sauber - Ferrari együttműködés.

írta: FormaNet
F1 Közel sem biztos, hogy 2013 után is folytatódik a Sauber - Ferrari együttműködés.

2014-től megváltozhat a Sauber csapat motorszállítója. A svájci alakulatnak jelenleg a Ferrari biztosítja az erőforrást, de az egyezmény kizárólag a V8-as motorokra érvényes. A svájci alakulat vezérigazgatója, Monisha Kaltenborn nyilatkozata szerint, az olasz motorszállítóval fognak először tárgyalni, de minden más lehetőség is nyitott a jövőre nézve.

sauber hungaroring.JPG 

A svájci alakulat aggodalmakat táplál amiatt, hogy jelentősen nőni fognak a motorok költségei, ami egy kisebb költségvetésű csapatnál komoly fejtörést okozhat. Bár az istálló idei remek szereplése vonzza a kiváló szponzorokat, gondoljunk csak Roman Abramovicsra, a Chelsea FC tulajdonosára.

„Muszáj tisztán látnunk az anyagi vonzatát, nagyon fontos ez a számunkra. Nem akarunk visszatérni azokhoz az időkhöz, amikor sokkal több pénzt kellett fizetni a motorokért” – szögezte le Monisha Kaltenborn.

A BMW-s éra után, független csapatként kezdte működését Peter Sauber istállója, és hosszú ideje Ferrari motorokat használ. Az egyezmény azonban, csak a V8-as motorokra terjed ki, így kérdésessé válik az együttműködés folytatása, a turbó erőforrások bevezetésével.

„Az nyilvánvaló, hogy először az aktuális motorszállító partnerünkkel fogunk tárgyalni, mivel hosszú közös múltunk van. De minden kapu nyitva áll, azt gondolom, a Ferrari sem tud sokkal többet, mint mi, a biztos folytatásról”- folytatta a svájci gárda vezérigazgatója.

Az elmúlt hetekben látott napvilágot, hogy a PURE cég felfüggesztette a 2014-es motorok fejlesztését. (erről bővebben itt olvashattok) Ezt maga Craig Pollock, az egykori BAR F1-es csapat főneke, a PURE cég elnöke jelentette be, így jelenleg a Ferrari motorokon kívül, Mercedes vagy Renault erőforrásokat vehet igénybe 2014-ben a svájci csapat.

000 facebook_banner.jpg

A szakítás spekulációját tovább erősíti az a tény, hogy Peter Sauber találkozott Martin Winterkornnal, a Volkswagen elnökével. A beszélgetés tartalmát nem hozták nyilvánosságra, de biztosak lehetünk benne, hogy nem autóvásárlás céljából történt a találkozó, egy Genfi Autószalonban. (erről bővebben itt olvashattok)

Kaltenborn szűkszavúan reagált a találkozót firtató kérdésre:  „Ez valóban igaz, de nincs mit mondanom. Nem akarunk a továbbiakban erről beszélni.”

A motorszállító váltás kérdése több kis- és középcsapatnál is felmerülhet a jövőben, hiszen a költségek nagyban befolyásolják az istállók döntéseit.

 

FormaNet, Kiss Róbert

Fotó: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

 

Szólj hozzá

ferrari f1 sauber motorszállító formula-1