2012. aug 24.

F1 Spa királya visszatér - Räikkönen ötödik belgiumi győzelmét ünnepelné kedvenc pályáján

írta: FormaNet
F1 Spa királya visszatér - Räikkönen ötödik belgiumi győzelmét ünnepelné kedvenc pályáján

A nyári szünet előtti Magyar Nagydíjon Kimi Räikkönent egy kemény küzdelem után a második helyen intette le a kockás zászló, a következő állomás pedig a finn egyik kedvenc helyszíne, a Belga Nagydíjnak otthont adó Spa Francorchamps, ahova a Lotus F1 Team egy nagyon erős csomaggal ékezik. Mindemellett Räikkönen ezt tekinti kedvenc versenyhelyszínének, és egy várva várt győzelem mellett szól az is, hogy legutóbbi öt belgiumi versenyéből négyet megnyert. A 2012-es szezon 12. nagydíján tehát egyértelműen a 2007-es bajnok az egyik favorit, és mindent elkövet annak érdekében, hogy eggyel gyarapítsa belgiumi futamgyőzelmeinek statisztikáját.

19. kimi raikkonen.JPG 

A legendás pálya az Ardennek erdejében fekszik, és egy olyan vadászterülete Kimi Räikkönennek, ahol már négyszer diadalmaskodni tudott, így az eddig 56 nagydíjnak otthont adó versenypálya statisztikájában, a jelenlegi mezőnyből egyedül Michael Schumacher előzi meg hat győzelmével. Nem mellesleg Räikkönen itt szerezte meg eddigi utolsó Formula-1-es győzelmét is, még 2009-ben, a Ferrari volánja mögött, így egy újabb diadal még különlegesebbé tenné 2012-es visszatérését. A finn klasszis a Lotus hivatalos weboldalán a pályához fűződő kapcsolatáról, eredményeiről, és céljairól beszélt.

A nyári szünetet megelőzően, Budapesten második helyen végeztél, mit gondolsz mennyire vagy esélyes a győzelemre egy a számodra ilyen különleges helyszínen, Spában?

Kimi Räikkönen: Általában jó eredményeket értem el a Belga Nagydíjakon, de az, hogy mi történt korábban, az jelen pillanatban nem segít nekem.Nyílván nagyon jó lenne ötödszörre is megnyerni a spái futamot. Bár még nem nyertem a szezon első felében, az extra pontok mindig jól jönnek.

Milyen emlékeid vannak a pálya kapcsán?

KR: Csak jó emlékeim vannak Spával kapcsolatban, és nagyon szeretek ott versenyezni. Az érzés semelyik másik pályához nem hasonlítható. Nagyszerű egy modern versenyautóval versenyezni egy ilyen pályán, mely ehhez hasonló fantasztikus tradíciókkal rendelkezik.

Mit gondolsz a pálya kihívásairól, mennyire fekszik majd az E20-as versenygépnek?

KR: Spá rendkívül gyors kanyarokat kínál, ahol meg kell találnod az autód megfelelő beállításait. Ahogy azt a szezon eddigi részében is láthattuk a rajtpozíció különösen fontos, és Spában is az lehet. Ezt mindenki tudja. Nagyon fontos, hogy jó aerodinamikával rendelkezz a gyors kanyarokban. Nagyon hosszú itt egy kör, és ahhoz, hogy gyors tudj maradni, jó ritmusra van szükséged. Úgyhogy emiatt sok minden múlhat az időmérőn elért eredménytől. Ezért már pénteken meg kell találnunk a megfelelő beállításokat ahhoz, hogy egy jó kvalifikációs időt érhessünk el szombat délután.

Miért fekszik neked ennyire Spa?

KR: Vannak olyan versenypályák, ahol számodra minden zökkenőmentesen alakul, miközben  másoknak pont akkor nincs mindenben olyan szerencséjük. Természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy megnyerjük a versenyt. Néhányszor álltam már a dobogó legtetején, és szeretnék újra ott lenni.

Elmondható, hogy Spa a kedvenc versenyhelyszíned?

KR: Lefogadom, hogy az összes versenyző kedveli Spát. Számomra ez a legnagyszerűbb pálya a világon. Igen, ez a kedvenc helyszínem. Azóta szeretem, mióta először versenyezhettem rajta, még 2000-ben a Formula Renault sorozatban.

Hogyan értékeled pozíciódat a világbajnokságban?

KR: Jelenleg ötödik helyen állok a bajnokságban, és egyértelműen az a célom, hogy több pontot gyűjtsek, mint az előttem álló srácok. Minél kisebb az előttem levők közötti különbség, az annál jobb nekem és a csapatnak. Innen kezdve minden verseny nagyon fontos. Az egész csapat száz százalékot belead, hogy legyőzzük a riválisokat, és minden alkalommal több pontot gyűjtsünk náluk.

000 facebook_banner.jpg

Idén már többször közel kerültél a győzelemhez. Boldog lennél, ha a következő Formula-1-es győzelmedet a kedvenc helyszíneden arathatnád?

KR: Mindig a győzelemre törekszünk, néha közel is kerülsz hozzá és aztán, ha az utolsó lépés nem úgy alakul, akkor elkeseredsz. Mi ennek az okát is tudjuk. Nem vagyunk olyan gyorsak az időmérőkön, mint a futamokon, ami kissé megnehezíti számunkra a vasárnapi versenyeket. Természetesen jobb lenne nyerni, mint másodikként vagy harmadikként végezni, de a szezon még hosszú és azt hiszem, hogy minden alkalommal javulni tudunk. Ha ez összejön, akkor összejön, ha nem akkor próbálkozunk tovább. Úgyhogy nem aggódom túlságosan. Megpróbálunk javítani a pozíciónkon, mind csapat mind pedig egyéni szinten, és ha ezt így tudjuk folytatni a jövőben, akkor remélhetőleg a győzelem is eljön.

 

FormaNet, Németh Dániel

Fotó: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

lotus kimi raikkonen spa belga nagydíj F1 formula-1