2012. aug 31.

F1 Button és Hamilton sem kér a csapatutasításból

írta: FormaNet
F1 Button és Hamilton sem kér a csapatutasításból

Amikor egy top csapat pilótája a világbajnoki címért küzd, előbb utóbb mindig felmerül a kérdés, hogy az éppen gyengébb csapattársra vajon mikor osztják rá a támogató szerepet. Most éppen a McLaren Mercedesnél került porondra a téma, hiszen Jenson Button jelenleg a hetedik helyen áll, és bár matematikai esélye még van a bajnoki címre, de ebben az erős mezőnyben elég tetemesnek tűnik 76 pontos hátránya. A wokingi gárda csapatvezetője, Martin Whitmarsh elképzelhetőnek tartja, hogy előbb utóbb eljön az a pillanat, amikor Jenson segítségét kérik, a 2009-es világbajnok azonban egyelőre gondolni sem akar erre, míg csapattársa, Lewis Hamilton úgy akar világbajnokságot nyerni, hogy ő a leggyorsabb, nem pedig ajándék pontokkal. 

jenson button - lewis hamilton.JPG 

Jenson Button már 88 pontos lemaradást szedett össze a bajnokságot vezető Fernando Alonsóhoz képest, míg csapattársa, Lewis Hamilton hátránya csupán fele annyi, mindössze 47 pont. Button ennek ellenére elutasítja azokat a véleményeket, melyek szerint lassan ideje lenne a segítő szerepkört betöltenie, hogy Hamilton nagyobb eséllyel pályázzon a végső győzelemre.

 „Személy szerint úgy gondolom, hogy jelen pillanatban értelmetlen ezen gondolkodni, csak 40 pont a két McLaren közötti különbség, ami nem nagy, mindössze két győzelem” – jelentette ki a csütörtöki sajtótájékoztatón Button.

„A rajtrács felénél ez a helyzet, hogy a csapattárs előrébb van, és mégsem mondják mindenkinek, hogy segítsen. Mindig hisszük, hogy van esélyünk, és amíg ez a lehetőség el nem tűnik, addig harcolunk érte.  Azért vagyunk itt, hogy küzdjünk, és próbáljuk a legjobban végezni a munkánkat. Szerintem elég unalmas lenne a bajnokság, ha csak 12 pilóta harcolna egymással, a többiek pedig segítenék őket” – mondta kissé ironikusan a brit, aki erőt merített a Német- és a Magyar Nagydíjon elért sikerekből, és optimistán várja a folytatást.

„A szünet előtt nagyon jól teljesítettünk, második voltam Hockenheimben és Lewis nyerni tudott Magyarországon. Tehát nem áll fent az a helyzet, hogy segítenem kellene Lewist.  Versenyzünk, mint mindig, és a lehető legjobban tesszük a dolgunkat. Szeretnénk a legtöbb pontot gyűjteni magunknak, és a csapatnak. A McLaren számára fontos a konstruktőri bajnokság, és ezen fogunk dolgozni olyan keményen, amennyire csak lehet.”

Button csapattársa, Lewis Hamilton sem gondolja, hogy szüksége lenne egy segítő társra. A 2008-as bajnok úgy véli, ha önszántából nem tud elég gyors lenni, akkor ajándékba nem kéri a világbajnoki címet.

„Jenson versenyez a csapatért, és egyben azért, hogy pontokat gyűjtsön saját magának. A szezon előrehaladtával egyre erősebb, és arra számítok, hogy az év hátralévő részében is így lesz. Szükségünk van rá - és nekem is szükségem van arra -, hogy pontokat szerezzen, ezért szeretném, hogy jól menjen.”

„Nem fogom kérni, hogy segítsen. Ha nem vagyok elég gyors, akkor nem vagyok elég gyors. Azért akarok nyerni, mert a leggyorsabb vagyok, nem pedig azért, mert valakitől pontokat kapok.”

000 facebook_banner.jpg

A McLaren legutóbb 2007-ben került olyan helyzetbe, hogy két versenyzője, Fernando Alonso és Lewis Hamilton is bajnoki címért küzdött, végül egy pont különbséggel a ferraris Kimi Räikkönen profitált a wokingiak „egyenlő feltételek” elvéből. A csapat vezetője, Martin Whitmarsh most sem gondolja úgy, hogy Buttont ideje lenne Hamilton mögé sorolni, bár elismerte, ha a helyzet megkívánja, előbb-utóbb eljöhet még ez a pillanat.

„Eljöhet még az a pont (amikor Buttonnak támogatnia kell csapattársát), de még kilenc verseny van hátra, és futamonként 25 pontot lehet szerezni, így a dolgok gyorsan megváltozhatnak” – nyilatkozta Whitmarsh, ám azt is hozzátette, hogy egyelőre szó nincs ilyesmiről.

„Azt gondolom jó hír, hogy úgy mehetünk Spába, hogy minkét versenyzőnk megpróbálhatja megnyerni a futamot. Jenson néhány erős versenyt mutatott be a szünet előtt, és ő egy nagyon intelligens pilóta. Még néhány versenyhétvégének el kell telnie, mielőtt mérlegeljük a helyzetet. Jenson egy győztes pilóta. Ő és Lewis nagyon jó kapcsolatot ápol egymással, és ezen a hétvégén Jenson megpróbálja megverni Lewist.”

Varga Viktória, Márkus Alexandra

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

f1 mclaren lewis hamilton jenson button formula-1 csapatutasítás