2012. aug 31.

F1 Whiting elismerte, tévedtek Schumacher hungaroringi büntetését illetően

írta: FormaNet
F1 Whiting elismerte, tévedtek Schumacher hungaroringi büntetését illetően

A Magyar Nagydíjat követően az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting még azt nyilatkozta, hogy Michael Schumachernek ismernie kellene a szabályokat. Az Auto Motor und Sport szerint azonban, a versenyigazgatóság is némi frissítésre szorulna a szabályok betartatásával, és a lehetséges büntetésekkel kapcsolatban.

michael schumacher - charlie whiting.JPG 

Mint ismeretes, a Hungaroringen a hétszeres világbajnok rossz rajtkockába, Heikki Kovalainen helyére sorolt be a felvezető kört követően, és amikor erre ráébredt – később a motor melegedését indokként felhozva – leállította autóját. Ezt követően behajtott a boxutcába, és onnan várta a zöld jelzést.

A versenyigazgatóság ekkor úgy ítélte meg, hogy a Mercedes pilótája a megengedett sebességnél gyorsabban hajtott, ezért a verseny folyamán boxutca áthajtásos büntetésre ítélték, az egyébként is vesztes helyzetből rajtoló Schumachert.

Az Auto Motor und Sport szerint Charlie Whiting elismerte, hogy tévesen ítélték meg a helyzetet, és jogtalan volt az akkor kiszabott büntetés, mert a szabálysértéskor még valójában nem rajtolt el a mezőny, ezért a német pilótát csak pénzbírsággal sújthatták volna. Erre vonatkozóan a sportszabályzat egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz, ahol konkretizálják a verseny startjára vonatkozó eljárást.

000 facebook_banner.jpg

Ez egyben azt is jelenti, hogy a hétvégi Belga Nagydíjon Schumacher hivatalosan csak a 299. versenyét futja, mivel 1996-ban Magny Coursban, a Francia Nagydíjon tulajdonképpen nem rajtolt el, mivel már a felvezető körben, tehát még a hivatalos rajt előtt tönkrement a Ferrari motorja.

FormaNet, Varga Viktória

Fotó: sutton image.com

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

f1 büntetés hungaroring michael schumacher charlie whiting formula-1