2012. sze 01.

F1 Red Bull: Nincs más hátra, mint előre!

írta: FormaNet
F1 Red Bull: Nincs más hátra, mint előre!

A tavalyi Belga Nagydíj futamgyőztese, Sebastian Vettel hatalmas meglepetésre már a kvalifikáció középső etapjában kiesett, míg csapattársa, Mark Webber egy váltócsere miatti öt rajthelyes büntetést követően csak a 12. rajtkockából várhatja vasárnapi versenyét. Ezek az eredmények igen csak távol állnak attól, amit az energiaitalosok célként kitűztek a második félidő indításaként. Természetesen mindkét pilóta csalódott.

redb-webb-spaf-2012-31-886x590.jpg 

Sebastian, mi történt ma délután?

Sebastian Vettel: Ez egyszerű: nem voltunk elég gyorsak.

Mi volt ennek az oka?

SV: Azt én is tudni szeretném. Reggel simán ment minden, azonban délután, valami nem passzolt.

Mit csinált másképp csapattársad, Mark Webber, amivel bekerült a Q3-ba?

SV: Szerintem, nem csinált sok mindent másképpen, mint én. A vége igazán szoros volt. Egy század nagyon kevés, de ha a végén te vagy az utolsó, aki egy századdal lassabb, akkor kiesel. Ilyen egyszerű.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko nemrég azt nyilatkozta, hogy az időmérő kezd a gyenge pontotokká válni. Neked mi a véleményed erről?

SV: Nos, szerintem mindenkinek joga van elmondani a véleményét, és ez esetben számomra nem jelentett semmi újdonságot, mivel Helmut beszélt velem erről, mielőtt ezt a nyilatkozatot tette. Én magam is tudom, hogy fejlődnünk kell ilyen téren, és azt is tudom, hogy képesek vagyunk rá. Azt mondtam, hogy elégedett voltam a délután futott körömmel, azonban sajnos, ez mégsem volt elég gyors.

Megnyugtató az, hogy tudod, mekkora kihívás ez a pálya a pilóták számára, és hogy a versenyen belül jelentős változások is lehetnek?

SV: A 11. rajtkockából indulok, és ez távolról sem nevezhető nagyszerűnek. Viszont szabadon dönthetünk a gumikkal kapcsolatban, így megtalálhatjuk azt a megoldást, ami a legkifizetődőbb számunkra. Tehát ez cseppet sem olyan szörnyű helyzet, mivel ez a pálya nagyon igénybe veszi az embert, és akármi történhet 44 kör alatt. Ha például Monacóban indulnék a 11. helyről, az sokkal kevesebb okot adna a bizakodásra.

Csütörtökön azt mondtad, hogy mostantól a hangsúly csakis a világbajnokságon van. Ebből a szempontból fáj, hogy ennyire hátul vagy?

SV: Nem, egyáltalán nem. Ma még egyetlen pontot sem osztottak ki.

Mik a terveid a versenyre?

SV: Előre lépni. A visszaesés nem lehet a célunk.

000 facebook_banner.jpg

Mark Webber számára igen fontos lett volna egy jó rajtpozíció, hiszen a ponttáblázat alapján jelenleg ő a listavezető Fernando Alonso legnagyobb riválisa. Az ausztrál számára azonban nem alakultak szerencsésen a dolgok, hiszen nem csak Alonso mögött végzett, de váltócsere miatt még öt hellyel hátrébb csúszott. Webber sem volt boldog a kvalifikáció után, és célja a csapattárséhoz hasonlóan annyi, hogy minél előrébb keveredjen a verseny során.

„Csalódott vagyok. Szerettünk volna jobb pozíciót elérni a rajtrácson, hogy valamelyest kompenzáljuk az öt helyes rajtbüntetést. Majd meglátjuk, mit tudunk tenni holnap. Ma nem voltunk elég gyorsak, képtelenek voltunk az első sorért küzdeni. Elégedett voltam a körömmel, de úgy gondolom, hogy az 5. hely volt a maximum, amit ma elérhettünk volna. Holnap hosszú verseny vár ránk, és kell, hogy legyen néhány lehetőségünk előrébb jutni. Világos, hogy alulteljesítettünk, ezért tovább fogunk dolgozni egy remekül működő csapattal, akik tudják, hogy minden csak kemény munkával érhető el. Egyszerűen tovább kell nyomnunk.”

FormaNet: Jeney Anna

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

 

Szólj hozzá

f1 red bull spa időmérő belga nagydíj formula-1