2012. sze 01.

F1 Webbert és Schumachert is megbüntették

írta: FormaNet
F1 Webbert és Schumachert is megbüntették

Nem indult túlzottan jól Mark Webber belgiumi versenyhétvégéje. A Red Bull ausztrál pilótáját, a többiekhez hasonlóan nem csak az eső hátráltatta, de a vasárnapi futamon váltócsere miatt, a mai időmérőn elért eredményéhez képest öt rajthellyel hátrébbról kell majd rajtolnia.

webber-spa-2012.jpg

Webber nem lehet túl boldog a büntetés miatt, hiszen a bajnokság éllovasának, Fernando Alonsónak jelenleg ő a legközelebbi kihívója, és a Belga Nagydíjon egy jó eredménnyel tovább csökkenthetné jelenlegi negyven pontos lemaradását. Az öt rajthelyes büntetés azonban ezt igencsak megnehezíti.

A szabályzat szerint a váltóknak öt egymást követő versenyen kell az autóban lenni, így ha azt idő előtt kicserélik, automatikusan ilyen büntetéssel kell számolnia a pilótának. Az ausztrálnak nincs idén szerencséje a sebességváltóval, mivel a Német Nagydíjon már hasonló problémák miatt szintén megbüntették. Most éppen az a váltó ment tönkre, melyet akkor szereltek be a kocsijába, és mindössze két versenyt, a németországit, és a magyarországit teljesítette vele.

000 facebook_banner.jpg

A Nemzetközi Automobil Szövetség által kiadott nyilatkozat megerősítette a váltócsere tényét, és az ehhez kapcsolódó öt rajthelyes büntetést is, miután Magyarországon Webber teljesítette a teljes versenytávot.

„A fent nevezett pilóta (Webber) Budapesten befejezte  utolsó versenyét, és a sebességváltó csere azelőtt történt meg, mielőtt öt egymás utáni versenyen használták volna" – áll az FIA nyilatkozatában.

A Red Bull mindkét pilótája küzdött már az idei évben megbízhatósági problémákkal, bár az ausztrál eddig sem műszaki sem egyéb okok miatt még nem esett ki egy versenyből sem.

Webber a csapat idei megbízhatósággal kapcsolatos problémáiról így nyilatkozott: „Seb sok pontot veszített Valenciában. (motorhiba miatt az élről esett ki). Pár alkalommal már én is sok pontot vesztettem, szóval volt pár barátságos tűzijáték a rendszerünkben, de a végére azért mindig sikerül megragadni valamit. Ez is jelzi a csapat kvalitását" – nyilatkozta Webber.

schumacher-spa-2012.jpg

Michael Schumacher sem úszta meg ezt a hétvégét  büntetés nélkül, bár a német legendának most csak a csikkzsebéből kell kifizetni némi aprópénzt, pontosan 2500 eurót, mivel a tegnapi második szabadedzésen megsértette a boxutcában való közlekedésre vonatkozó szabályt.

A Stewardok megállapították, hogy a Mercedes pilótája 28 perccel az edzés vége előtt nem a megfelelő sávban közlekedett, amikor behajtott a boxba, ám nagyobb büntetést azért nem tartottak szükségesnek, mert egyedül volt, így a szabálytalansággal senkit nem veszélyeztetett.

"A pilóta nem úgy hajtott be a boxutca bejáratánál, ahogy azt a versenyigazgatóság meghatározta. Viszont a környéken nem volt más autó, így a szabálysértés nem minősül veszélyesnek, és más versenyzőt sem akadályozott" – állt az FIA közleményében.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

mercedes schumacher forma1 red bull formula1 mark webber belga nagydíj 2012