2012. sze 08.

F1 Hamilton a pole-ban, McLaren első sor az Olasz Nagydíj rajtjánál

írta: FormaNet
F1 Hamilton a pole-ban, McLaren első sor az Olasz Nagydíj rajtjánál

Lewis Hamilton nyerte az Olasz Nagydíj időmérőjét, csapattársa, Jenson Button. Fernando Alonso alaposan eltaktikázta a minősítőt, holnap csak a tizedik helyről indulhat a bajnokság éllovasa.

Hamilton-valencia_1.jpg

Q1

Továbbra is gyönyörű időben, 27 Celsius fokos melegben kezdődött az Olasz Nagydíj időmérő edzése. Az első körökre még a kemény keverékeken hajtottak ki a pilóták, és a negyedik percben már meg is volt az első mért kör, a Toro rosso pilótájának Ricciardónak köszönhetően.

Paul de Resta az ötödik körben beállított egy 125-ös időt, ám a Mercedesek hamar kontráztak, és Rosberg és Schumacher feliratkozott az élre, Rosberg 1.25,209-es idővel. Di Resta azonban rövidesen ismét élre állt, ám Alonso fél másodpercet adva 1.24,540-es gyors körrel folytatja délelőtti tempóját, ezzel az élre áll.

A 10. percben már csak Buttonnak, Hülkenbergnek és Maldonadónak nem volt mért köre.

Alonso folyamatosan javulva egyre messzebb került, a 11 percben még a második helyen álló Rosbegtől, a spanyol ideje 1.24,175. Ez az idő, azonban még messze volt a tavalyi 1.22,2-es pole pozíciót érő időtől, melyet Vettel szerzett meg 2011-ben. Természetesen ezeket az időket az élen állók kemény keveréken futották.

A harmadik szabadedzés leggyorsabbja, Lewis Hamilton csatlakozik a 13. percben az élbolyhoz, másodikként feliratkozva az időtáblára, őt követi csapattársa Button. Nico Hülkenbegnek technikai probléma miatt fel kellett adnia az edzést.

Az utolsó körben a Lotus beugrósa, d"Ambrosio és Kovaleinen volt harcban a továbbjutásért, amit végül a lotuszos pilóta nyert.

Az időmérő első részének eredménye:

Monza Q1.JPG

Q2
A második szakaszban rögtön a zöld jelzést követően többen is pályára hajtottak. Az első mért kört di Resta kezdte meg, már közepes keménységű abroncsokon. Vetel és Schumacher is hamar pályára hajtott, a forgalom elkerülése miatt. Schumacher azonban nagy igyekezetében kicsúszott, így újra kellett kezdenie körét

Di Resta 1.12,6-al kezdte meg a mért idők sorát, rövidesen azonban Alonso több mint négytizeddel gyorsabb körrel ismét az élre állt. A Red Bullok továbbra is szenvedtek, különösen Webber nem találta a tempót. Az edzés hatodik percében Massa felzárkózik csapattársa mögé, ám Button rövidesen leszorítja a brazilt a második helyről. Perez közben komoly hibát volt kénytelen hárítani, azzal kidobva addigi idejét, a pálya ezt követően igen porossá vált a parabolikában.

Hamilton félidőnél besorolt a harmadik helyre, miközben láthatóan a Red Bullok tovább szenvednek. A Lotus tempója sem túl meggyőző, annak ellenére, hogy az E20-nak elvileg kedvez a forró aszfalt.

Négy perccel a vége előtt Webber kieső helyen, Vettel pedig Maldonadóval, Sennával, Perezzel harcol a továbbjutásért.

Az utolsó percekben minden érintett a pályára hajtott, és innentől komoly csata kezdődött a továbbjutásért. Paul di Resta felzárkózik az élbolyhoz, a harmadik leggyorsabb idővel, ami fontos a skót pilótának a holnapi rajtbüntetés miatt is. A Red Bullok egymással versenyeztek, mely csatában végül Webber élvérzett, nem jutott tovább, Vettel azonban még el tudott menni egy gyors körre, de előzőleg megfutott körével is kilencedikként tovább jutott.. Kimi Räikkönenn 10.-ként jutott tovább, míg csapattársa nem került be a legjobb tízbe.

Az időmérő második részének eredménye

Monza Q2.JPG

Q3

Az időmérő harmadik szakaszának kezdetekor Alonso azonnal a pályára hajtott, szorosan követte a spanyolt csapattársa Massa is. Őket követte a Force India skótja, di Resta, majd a Mercedes pilótáin kívül rövidesen mindenki neki kezdett az utolsó etaphoz. Alonso rontott az első körben, Massa 1.24, 436-os idővel állt az élre.

000 facebook_banner.jpg

Vettelnek nem sikerült 1,25 alá mennie, Button azonban beért a második helyre. Hamilton 1,24,010-s idővel veszi át a braziltól a vezetést. Az ötödik percben pályára hajt a két Mercedes is, őket követi Räikkönen, aki Alonsóhoz hasonlóan hibázott első körében.
Alonso közben vissza áll a garázsba.

Schumacher két perccel a vége előtt a negyedik helyre lépet előre, Raikkönen a hatodik időt futotta ekkor.

Az utolsó percekben nagy tűzijáték kezdődött, di Resta felzárkózott a második helyre, Ám Massa rövidesen leszorítja, Alonso azonban csak a tizedik helyre elég időt fut. Végül Button fut be a második helyre, így az Olasz Nagydíj rajtjánál McLaren első sor lesz.

Alonso időmérője a délelőtt mutatott formához képest rendkívül rosszul sikerült.

Az időmérő harmadik részének eredménye:

Monza Q3.JPG

 

Szöveg: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

mclaren forma1 lewis hamilton formula1 monza jenson button olasz nagydíj