2012. sze 08.

F1 Hamilton volt a leggyorsabb az Olasz Nagydíj időmérője előtt

írta: FormaNet
F1 Hamilton volt a leggyorsabb az Olasz Nagydíj időmérője előtt

Lewis Hamilton Alonsónál csupán egy ezreddel jobb idővel volt a leggyorsabb az Olasz Nagydíj harmadik szabadedzésén. A Tifosi nagy örömére Fernando Alonso bizonyult a második leggyorsabb pilótának. A Mercedes, a Lotus és a Red Bull egyelőre nem tudta felvenni a tempót a McLarennel és a Ferrarival.

Hamilton Monza 2012 edzés.jpg

Verőfényes napsütés, 27 fokos levegőhőmérséklet, és negyven fokos aszfalthőmérséklet. Így kezdődött az Olasz Nagydíj harmadik szabadedzése. A Force India skót pilótája rossz hírrel kezdte a mai napot, mivel váltócsere miatt a holnapi futamon öt rajthelyes büntetéssel vághat neki a versenynek.

A mezőny közel fele már az első percben pályára futott, hogy megtegyék installációs köreiket. A hagyományoknak megfelelően a Ferrari elnöke Luca di Montezemolo ellátogatott a csapat garázsába, és onnan integetve üdvözölte a száguldó cirkusz legnagyobb szurkolótáborát, a Tifosit.

Az ötödik percben a teljes mezőny túl volt az első, adatgyűjtő körén, ezt követően a boxban is elkezdődött a lázas munka, a beállítások finomítása.

A 12.percben sorban kihajtott a mezőny nagy része a pályára, és ezzel elkezdődött a komoly munka. Az első mért kört Hülkenberg kezdte meg, de a gumimelegítés miatt igen gyenge időt futott. A 15. percben a sauberes Perez állt az élre, ám pillanatok múlva már Räikkönené volt a leggyorsabb kör, ám a mexikói ismét futott egy gyors kört, és 1.25,894-el visszavette a vezetést.

Hamilton első köre azonnal az időtábla élére repítette a brit pilótát, ám Perez tovább javulva a 18.percben ismét az élre állt.

Ahogy melegedtek az abroncsok, az időeredmények is folyamatosan javultak, megérkezett Bruno Senna is, második legjobb idővel, ám Hamilton egy nagy lépéssel megközelítette az 1.25-ös köridőt. Button rövidesen csatlakozott csapattársához, a második legjobb idővel, 1.25,233-al. A McLaren a kemény keverékeken igen jó tempót talált, miközben a Red Bull német pilótája, Vettel túlkormányozottságra panaszkodott a csapatrádión.

A 25. percben Hamilton hatalmas időt futott, és nem csupán bement 1.25 alá, de fél másodpercet adott a továbbra is második helyen álló Buttonnak.

A Ferrari pilótái az edzésnek közel felét a boxban töltötték, csak a 25. percben csatlakoztak a mezőnyhöz. Hasonlóan a Caterham pilótái sem siették el a dolgot, majd fél óra elteltével sem Petrovnak, sem Kovalainennek nem volt mért ideje. A 27. percben a Williams pilótája, Pastor Maldonado is megérkezett az élmezőnybe, harmadik időt, 1.25,383-as időt autózva.

Az edzés felénél Hamiltont senkinek sem sikerült megközelíteni.

Alonso fél óra elteltével mutatott figyelemre méltó tempót, felzárkózva Hamilton mögé másodikként, 1.25,186-os köridővel. A Mercedesek az első fél órában nem mutattak semmit, a tegnapi első edzésen látott formából, Schumacher ekkor a 19., míg Rosberg a 17. helyen állt. A Red bullok szintén nem vitték eddig túlzásba, csak a közép mezőnybe elegendő időt autóztak.

A 35. percben Alonso tovább gyorsult, és megelőzte Hamiltont, a Tifosi nagy örömére, 55 ezredet adva a britnek. Ekkor végre Rosberg is bejelentkezett, a harmadik leggyorsabb idővel, Alonsóhoz képest négytizedes lemaradásban, annak ellenére, hogy már közepes keverékkel hajtott pályára.

Az edzés utolsó harmadában egyre többen tették fel a közepes abroncsokat.

Húsz perccel az edzés vége előtt Alonso, Hamilton, Rosberg, Massa, Button, Maldonado, volt az első hat sorrendje.

000 facebook_banner.jpg

Az edzés utolsó részében egyre több pilóta rakta vissza a kemény keverékeket, a beállítások finomítása miatt. Schumacher nem igazán bírt a lgy keverékkel, csupán a 18. helyre elegendő időt autózott.

Hamilton csapatrádión Alonsóról érdeklődött, aki az Ascarinál szélesebben vette a kanyart, elhagyva a pálya vonalát- A brit elsősorban arra volt kíváncsi, ez mekkora előnyt jelenthetett a spanyol számára.

A Lotus látszólag nem tudta felvenni a tempót, tíz perccel az edzés vége előtt Raikkönen csak a hatodik, míg d'Amrosio csak a 18. időt autózta. Button közepes keverékeken kilenc perccel az edzés vége előtt bement 1.25 alá, ezzel a harmadik helyre hozta fel McLarenjét.

Hét perccel az edzés vége előtt nagy volt a forgalom a pályán, a legtöbben igyekeztek még néhány hasznos kört futni a délutáni időmérő előtt.

Öt perccel az időmérő vége előtt Hamilton egy ezreddel jobb idővel átvette a vezetést spanyol riválisától, miközben di Resta megfutotta a harmadik legjobb időt. Button és Räikkönen összeütköztek, így ők már nem léptek előrébb az időtáblázaton. Az utolsó körben Vettel alatt megállt az RB8-as az Ascarinál, az autót le kellett tolni a pályáról.

A harmadik szabadedzés ezzel ért véget.

A harmadik szabadedzés eredménye

Monza harmadik edzés.JPG

Szöveg: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

 

Szólj hozzá

mclaren forma1 lewis hamilton formula1 monza olasz nagydíj