2012. sze 09.

F1 Hamilton nyert Monzában, Perez és Alonso kiváló versenyzéssel a dobogón

írta: FormaNet
F1 Hamilton nyert Monzában, Perez és Alonso kiváló versenyzéssel a dobogón

A pole-ból rajtoló Lewis Hamilton nyerte a 2012-es Olasz Nagydíjat, szinte zavartalan vezetéssel, mögötte Sergio Perez, és Fernando Alonso kedvezőtlen helyzetből rajtolva, remek versenyzéssel ért fel a dobogóra.

Hamilton Monza 2012 edzés.jpg

Gyönyörű időben, 27 fokos levegő, és 41 fokos aszfalt hőmérséklet mellet kezdődött a Formula-1 idei 13. futama az Olasz Nagydíj, Monzában. A rajt Massának határozottan jól sikerül, már az első sikánnál a második helyről induló Button előtt volt. Hasonlóan jó rajtot vett Massa csapattársa, Alonso is, két helyet előreugorva, és az első kör végére már a hetedik helyen autózott a tizedik helyről rajtoló spanyol. A rajt egyértelmű vesztesei Button, Rosberg, és Mark Webber volt.

Alonso tovább folytatta a menetelést, a negyedik körben már a hatodik helyen autózott, maga mögött hagyva Kimi Raikkönent is. Vettelnek sikerült Schumacheren átverekednie magát, az ötödik körben már a negyedik helyen autózott. Alonso tovább folytatta a menetelést, a hetedik körben neki is sikerült a német legendán áthámoznia magát, az ötödik helyen folytatta a versenyzést, öt hellyel előrébb, mint ahonnan rajtolt.

A kilencedik kör Jean Eric Vergne futamának végét hozta, elveszítette a tapadást, keresztbe fordult a pályán, és kicsúszott a fűre. A Toro Rosso pilóta a hátát fájlalta az eset után.

Webber a rajt utáni nehézségek után folyamatos előzésbe kezdett, a 12. körben már az utolsó pontszerző helyen autózott. A 12. helyről rajtoló sauberes, Sergio Perez hatalmas tempót autózott, és a 13. körben, a nyolcadik helyen már Räikkönent, és Schumachert veszélyeztette, jóval nagyobb sebességével, a kemény abroncsokon.

A kerékcserét Pastor Maldonado kezdte meg, a 14. körben, a lágyabb keverékeken rajtolók egy-két körön belül követték. Button folyamatosan lopta a távolságot, és a 17. körben már Massa sarkában volt, remélve, hogy vissza tudja szerezni elveszített pozícióját. A 18. körben egy látványos akcióval Perez utolérte, és meg is előzte Kimi Räikkönent, aki látszólag továbbra sem találja az E20 ütemét.

A 19. körben Button ráesett Massára, és nagyon rövid idő múlva el is ment a brazil mellett, ezzel visszavéve második helyét. A 21. körben Vettel a boxban harcolt Alonsóval, amiből végül a német jött ki jobban. Vettel a kilencedik, míg Alonso a tizedik helyre ért vissza a kerékcserét követően, miközben Perez a harmadik helyre ért fel.

A második helyen autózó Button a 23. körben állt ki kerékcserére, és Perez után a harmadik helyre állt vissza. A következő körben Hamilton is követte, a 2008-es világbajnoknak sokkal jobb volt a kerékcseréje, mint csapattáráé, így az ekkor élen autózó Perez mögé, de Button elé a második helyre tért vissza.

A 26. kör Alonso és Vettel csatáját hozta, ám a Curva Grandené spanyol kisodródott a fűre, miután a német a fordulónál nem hagyott elég helyet, ezzel jelentős időt veszített. Alonso csapatrádión panaszkodott is az esetre.

A 29. körben Alonso utolérte Vettelt, és nem sokáig tartott a spanyolnak megelőzni a németet, ezt követően már az ötödik helyen folytatta a versenyzést.

Az Alonso Vettel incidensnek egy boxutca áthajtás lett a vége, Vettel  igencsak jelentős lehetőségtől esett el ezzel.

A 34. körben Button autója leállt a Parabolicában, üzemanyag szivattyú probléma miatt, ezzel a brit világbajnok a verseny feladására kényszerült.

Hamilton előnye a 35. körben 12 másodperc volt Massa előtt, ám Alonso ekkor már csak 2 és fél másodpercre volt csapattársától. A következő körben Perez és Räikkönen vívott hatalmas csatát, előzés, és visszaelőzés is történt, végül a mexikói maradt alul, a finn megőrizte ötödik helyét. A következő körben azonban Perez el ment a lotuszos mellett. Vettel a büntetését követően Webber mögé, a kilencedik helyre ért vissza. Ezt követően a Red Bullok kezdtek egymással harcba, melyből végül Vettel került ki győztesen.

Perez tovább folytatta hatalmas iramát, és Schumachert megelőzve a 39. körben már a negyedik helyen autózott, miközben megfutotta az addigi leggyorsabb kört. Ekkorra Alonso is utol érte Massát, és nem is volt kérdés, hogy megelőzi a csapattársát. Perez akkora tempóval közeledett a Ferrarikra, hogy a negyvenedik körben igen jó esélye volt, hogy Massát befoghatja. A mexikói körönként 3 másodpercet adott Massának. A Sauber pilótája ekkor már akár Alonso helyét is veszélyeztette.

A 44. körben a mexikói nagyon könnyedén ment el Massa mellett, és megkezdte a felzárkózást Alonsóra. Kilenc körrel a vége előtt Hamilton 13 másodperces előnnyel kényelmesen vezette a mezőnyt, Alonso és Perez között tovább csökkent a távolság.

A 46. körben a sauberes nagyon könnyen átment Alonsón is, és az élen 11 másodperces előnyben lévő Hamiltont is üldözőbe vette. Ekkor a McLarennél is megélénkült a csapatrádió forgalmazás, talán nem véletlenül.

Vettel a 48. körben, a már rádión is jelzett technikai hiba miatt szintén a verseny feladására kényszerült. A csapat utasította pilótáját, hogy azonnal állítsa le a motort.

A 49. körben Schumacher könnyen előzte meg Mark Webbert, ezzel a német a hatodik helyen folytathatta a versenyt. Eközben Perez folyamatosan lopta a távolságot Hamiltonhoz képest.

Az utolsó előtti körben Nico Hülkenberg is kiállni kényszerült.

 000 facebook_banner.jpg

Mark Webber egy hatalmas csúszást mentett, ám ezzel elveszítette pontszerző helyét, így a Red Bull monzai versenye eredménytelenül ért véget, annak ellenére is, hogy at ausztrál a pályán maradt.

Hamilton 5,8 másodperces előnnyel kezdte meg az utolsó körét Perez előtt, ám a mexikói így is hatalmasat versenyzett. Hamilton megnyerte a futamot, Perez idén már másodjára, hozta be a Saubert a második helyre, Alonso a harmadik helyet szerezte meg.

A verseny leggyorsabb körét Nico Rosberg futotta meg, 1.27,239-es idővel, az 53. körben.

Az Olasz Nagydíj végeredménye:

olasz nagydíj eredménye.JPG

 

 

 

 

 

 

Szöveg: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel-gif.gif

Szólj hozzá

mclaren forma1 lewis hamilton fernando alonso formula1 monza olasz nagydíj sergio perez