2012. sze 09.

F1 Jackie Stewart szerint Hamiltonnak kockázatos lenne a Mercédeszhez szerződni

írta: FormaNet
F1 Jackie Stewart szerint Hamiltonnak kockázatos lenne a Mercédeszhez szerződni

A monzai versenyhétvégén tovább erősödtek a találgatások, a McLaren pilótájának, Lewis Hamiltonnak a jövőjével kapcsolatban. Az érintett menedzsmentje korábban már cáfolta, hogy bármi megegyezés történt volna a Mercedesszel, és a wokingiak csapatfőnöke, MartinWhitmars is úgy gondolja, hogy a 2008-as világbajnoknak náluk van a legjobb helye, ám a találgatások tovább folytatódnak. Tegnap Sir Jackie Stewart is megszólalt az ügyben, és azt tanácsolta Hamiltonnak, maradjon a McLarennél, mert egy Mercédeszhez történő átigazolás jelentős kockázatot is magában hordoz.

Hamilton és Stewart.JPG

Hamilton körül mindig történik valami. A brit világbajnok tavalyi éve elsősorban a Massával egész évben folytatott párharcáról, és a némiképpen szarkasztikus nyilatkozatairól szólt, ám ezeket idén, ígéretéhez híven eddig sikerült hátrahagynia. Hamilton a jelenlegi szezonban is ad témát a sajtónak – bár sokszor úgy tűnik a sajtó próbál témát , és szenzációhajhász híreket kreálni Hamiltonnal kapcsolatban – elsősorban azért, mert az év végén lejár a McLarennél a szerződése. Ez már önmagában is elég ok arra, hogy elindultak a találgatások.

Lewist már tavaly is próbálták több csapattal összeboronálni, egy Christian Hornerrel a 2011-es Kanadai Nagydíjon folytatott magánjellegű beszélgetést követően sokan tudni vélték, hogy Lewis a Red Bullhoz tart, Mark Webber helyére. Idén Felipe Massa ingatag pilótaülése elég ok volt sok hírportálnak arra, hogy ismét az Alonso-Hamilton párost vizionálják, csak most a Ferrarinál. A figyelem a brit pilóta jövőjével kapcsolatban érdekes módon idén is a Kanadai Nagydíjon sokszorozódott meg, amikor a McLaren elnöke kijelentette, hogy a csapat jelenleg a válság következtében nincs abban a helyzetben, hogy azt az összeget, melyet a 27 éves versenyző, és menedzsmentje szeretne, nem tudják megadni. Ez a kijelentés csak olaj volt a tűzre.

Tegnap Monzában a háromszoros világbajnok, Jackie Stewart egyértelműen úgy vélte, Hamiltonnak ott kell maradnia, ahol van. Az 1973-ig a szériában versenyző legendás pilóta szerint Hamilton nem biztos, hogy észre vette, milyen szerencsés.

„Én személy szerint maradnék a McLarennél. Meg vannak az erőforrásaik, a pénzük, hosszútávon elkötelezettek, és hatalmas tapasztalattal rendelkeznek. Nélkülük ma nem tartana itt, és emiatt bizonyos mértékű lojalitás kellene a részéről."

Stewart, úgy gondolja, az olyan autógyártók, mint a Mercedes, talán kevésbé elkötelezettek hosszú távon a sport iránt, mint a McLaren.

„Ha a Mercedeshez menne, mely egy csodálatos cég, könnyen előfordulhat, hogy öt perc alatt az igazgató-tanács úgy dönt, hogy elég az autósportból, a gazdasági helyzet miatt. Ha én hosszútávon gondolkodnék, akkor maradnék a McLarennél."

„Lehetséges, hogy egy telefonhívással el tudná intézni (csapatváltást), és van, amikor ezt ő tudja jobban, ám van a mikor az ördög tudja."

Stewart éppen Hamilton jelenlegi csapattársát hozta fel példaként, amikor Jenson Button egy világbajnok csapattól, 2009 végén átszerződött egy olyan istállóhoz, ahol az autót teljesen Lewis Hamilton köré építették. Button akkori döntését sokan ahhoz hasonlították, mint amikor valaki belép az oroszlán barlangjába.

A hasonlat nem véletlen, hiszen Button pont annak a csapatnak a jogelődjétől, a Brawn GP-től szerződött a wokingiakhoz, mely csapattal most Hamiltont hírbe hozták. A Brawn-ból lett Mercedes az eladás óta mindössze egyetlen futamgyőzelmet szerzett, ráadásul már tavaly, egy közgyűlésen, komoly kritika illette a vezetőséget egy kissebségi részvényes csoport felől, hogy az F1-es bukdácsolás miatt a fő konkurensek (Audi, BMW) mind elhúznak a nagy múltú konszerntől az eladások, és eredmények tekintetében. Ez a részvényesi csoport a közgyűlésen az F1-ből való kilépést szorgalmazta.

Stewart úgy véli, Hamiltonnak sok mindent mérlegre kell tennie, és nem szabad megfeledkeznie arról sem, hogy mennyire szerencsésnek érezheti magát.

"Ő egy nagyon szerencsés fiú, hatalmas pénz van benne, ám ez csak apró része az egésznek. Ha megkap egy bizonyos összeget, vajon azután nem szeretne még többet? És ezért akár más csapatokhoz is elmenne? Ez egy hatalmas döntés a pályafutásában, de azt hiszem, maradni fog a McLarennél" – vélekedett Jackie Stewart.

000 facebook_banner.jpg

A találgatások tehát továbbra is jelen vannak, az Olasz Nagydíjon pole-ból induló Lewis Hamilton életében. Hogy végül meddig húzza még a döntést a 2008-es világbajnok, pontosan nem tudni, ám az tény, hogy a jelenlegi helyzet mindenképpen erősíti tárgyalási pozícióját a McLarennel szemben, és nem csupán abban a kérdésben, hogy haza viheti-e a későbbiekben a megnyert trófeákat.

Szöveg: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

mercedes jackie stewart mclaren forma1 lewis hamilton formula1 monza jenson button olasz nagydíj