2012. sze 15.

WSR Kiss Pál Tamás kimagaslott az újoncok közül tanulónapján

írta: FormaNet
WSR Kiss Pál Tamás kimagaslott az újoncok közül tanulónapján

A magyar Kiss Pál Tamás pénteken megtette elsõ kilométereit a bivalyerős, 530 lóerős, állítható hátsó szárnnyal (DRS) felszerelt, 3,5 literes hengerúrtartalmú World Series by Renault formulaautóval, amely hamar a szívébe lopta magát, hiszen az ingyenesen látogatható hungaroringi WSR hétvége pénteki nyitónapját – az újoncok közül messze kimagasodva – a biztató 12. helyen zárta.

Kiss Pál WSR3.JPG

Tamás pénteki teljesítményéről mindent elmond, hogy délelőtt vizes pályán, majd délután száraz körülmények között is több mint egy másodpercet vert a GP3-as bajnokság idei 2. helyezettjére, Daniel Abtra, míg a Lotus GP másik GP3-as bajnokjelöltjének, Aaro Vainiónak mindkét edzésen több mint két másodpercet osztott ki. Mindezt azért fontos kiemelni, mert a 21 éves miskolci pilótán kívül ők ketten voltak azok, akik életükben most vezették elõször a WSR 3,5 literes versenyautóját, és így értelemszerűen hozzájuk lehet a leginkább mérni Tamás első napon mutatott produkcióját.

Más kérdés, hogy a hétvégén az olasz BVM Target Racing színeiben versenyzõ magyar tehetség a nap végére már a WSR állandó menőit is meg tudta szorongatni, hiszen az élen végzõ Jules Bianchitól, a Force India Formula-1-es tesztpilótájától is alig több mint egy másodperccel maradt el leggyorsabb körideje. Sőt, az elmúlt napokban, Magny-Cours-ban a Mercedes GP F1-es versenyautóját tesztelõ Sam Bird neve is az övé után következett az eredménylistán.

Kiss Pál WSR4.JPG

Tamás amennyire gyors volt pénteken, legalább annyira élvezte is ezt a merőben újszerû kihívást, és valósággal madarat lehetett volna vele fogatni a nap végén. "Most nagyon örülök, akkora élmény vezetni ezt az autót, hogy nem is igazán lehet szavakba önteni. Szerencsére sikerült viszonylag gyorsan felvennem a tempót, és fizikailag is jól bírtam a terhelést, talán még jobban, mint amire számítottam. Lélekben felkészítettem magam, hogy kivételesen nehéz feladat vár rám és ehhez képest szerencsére csupa pozitív meglepetés ért, esõben és szárazon is én uraltam az autót, és nem az autó engem, ami csodálatos érzés volt" – mesélte vidáman Tamás.

"Hihetetlen mekkora erő lakozik ebben az autóban, és elképesztő mennyi mindenre oda kell figyelni vezetés közben – egyszerre kell váltani, állítani a DRS-t és a kanyarokat sem árt közben bevenni, úgyhogy nem egyszerű a feladat, de nagyon élvezem ezt a kihívást. A testem ugyan érzi, hogy fizikailag nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint eddig bármikor, de a szemem és a lelkem már régóta vágyott rá, hogy ilyen tempóban haladjon alattam az autó az egyenesekben és a kanyarokban is. Most úgy érzem magam, mint aki kapott egy kis kóstolót a mennyországból, és alig várom a szombati folytatást" – járt a fellegekben a 21 éves pilóta.

"Örültem, hogy délelőtt esett, mert nem ez az elsõ autó, amit vizes pályán kellett megtanulnom vezetni, és ez általában beválik nekem. Délután a száraz pályán pedig az első öt kanyarban végig fülig ért a szám és közben rázott a hideg, akkora élménydózist kaptam. A nap végén kérdeztem a csapatot, hogy hol tudnék még gyorsulni, mire ők azt mondták, hogy ez még csak az elsõ napom volt az autóban, és már csak egy másodpercre vagyok a leggyorsabbtól, mit akarok még?! Ez jólesett, és örülök, hogy az időeredmények is azt mutatják, amit belül éreztem, de természetesen nem érem be ennyivel, a hétvége folytatásában is próbálok majd fokozatosan tovább gyorsulni. Alig várom a szombati időmérőt és a futamot, remélem, sokan szorítanak majd értem a lelátókon" – tette hozzá végül Kiss Pál Tamás.

000 facebook_banner.jpg

A WSR 3,5 literes géposztályának elsõ időmérõ edzését szombaton reggel 8 óra 30 perckor rendezik a Hungaroringen, míg a 44 perc + 1 körös elsõ futam 12 óra 4 perckor fog elrajtolni.

Kiss Pál Tamás a következő támogatóknak külön köszönetet kíván mondani, amiért lehetővé tették számára a hungaroringi WSR-futamon való indulást: TOTAL Hungária, Kockás túrórúd, Renault Hungária.

A hétvége programja a WSR 3.5 mezőnye számára:
Péntek
10:40 – 11:55: 1. teszt
15:55 – 17:10: 2. teszt

Szombat
08:30 – 09:00: 1. időmérő edzés
12:04 – 12:51: 1. futam (44 perc + 1 kör)

Vasárnap
9:35 – 10:05: 2. időmérő edzés
13:04 – 13:51: 2. futam (44 perc + 1 kör)

Borbás Bálint - P1race.com
Fotó: Paolo Pellegrini

hotel phőnix tisza.gif

 


Szólj hozzá

hungaroring wsr kiss pál tamás