2012. sze 17.

F1 Amiért a Formula-1-nek még mindig szüksége van Kubicára

írta: FormaNet
F1 Amiért a Formula-1-nek még mindig szüksége van Kubicára

A "bevásárlás" a 2013-as idényre már javában tart, az összes élcsapat a jövő szupersztárját keresi, azonban eddig egy olyan fiatalról sem tudni, aki ilyen ígérettel kopogtatna az F1 kapuján. Az Autosport munkatársa, Jonathan Noble azt fejtegeti, miért kell még mindig Robert Kubica a sportnak.

robert kubica.JPG 

Azóta a szörnyű nap óta, mikor tavaly februárban Robert Kubica borzalmas sérüléseket szenvedett egy rali balesetben, a Formula-1-ből hiányzik egy darabka. A rajongók számára ez egy nagyon kedvező idény, hiszen a mezőnyben nem kevesebb, mint hat világbajnok szerepel, ami tényleg egészen elképesztő, hiszen a mezőny egynegyede!

Néhány istenáldotta tehetségnek nevezett pilótát is találunk az idei felállásban, ők mind abban reménykednek, hogy a szezon végén egy nagy csapat a leigazolásuk mellett dönt, és erre megvan minden esélyük, ha igaznak bizonyul a pletyka, miszerint Michael Schumacher az idény végén szögre akasztja a sisakját. Egy teljesen egészséges Kubica azonban mindenképpen jót tenne a Formula- 1-nek. Ő valószínűleg megoldaná a Ferrari Massa-problémáját, vagy éppen tökéletes választás lenne a McLaren számára abban az esetben, ha elveszítenék Lewis Hamiltont, és persze a Mercedes sem húzna rossz lapot, ha Kubica Nico Rosberg csapattársaként folytatná jövőre, amennyiben Schumacher visszavonul, és nem érkezik Hamilton.

Azonban sajnos a lengyel pilóta visszatérése még nincs benne a levegőben.

Kubica még távolról sincs abban az állapotban, hogy újra az F1 közelébe kerüljön. Az ő távolléte kétségtelenül egy nagy űrt jelent a sportnak. A monzai hétvége után még mindig bárki lehet Alonso, vagy Hamilton csapattársa 2013-ban (már amennyiben Hamilton elhagyja a McLarent), azokon a versenyzőkön kívül, akik már aláírtak a következő évre. A mezőny legvégén szereplő csapatok pilótái közül már Heikki Kovalainen és Timo Glock is megmutatta, hogy ha egy jobb gép van alatta, akkor képes meggyőző, akár dobogós teljesítményre is. Egyikük igazolása sem lenne egy biztonsági húzás, viszont az, hogy két és fél év után újra versenyképes autóban ülhetnének, mindenképp motiválná őket, hogy megmutassák, igenis van helyük a rajtrács jobbik felében. Hogy jelenleg most jobbak, vagy rosszabbak, mint pár szezonnal ezelőtt, az egy megválaszolhatatlan kérdés, mivel a hangsúly sokkal inkább eltolódott a fiatal pilóták felé, azonban számukra kemény kihívás megszilárdítani a helyüket a Formula 1-ben.

Sergio Pérez mindenképp nevezhető a pillanat emberének, a szenzációs monzai 2. helye után, ami már a harmadik dobogója az idényben, és ami egy ilyen kiélezett szezonban nem kis teljesítmény. A tény, hogy Olaszországban gond nélkül előzte meg mindkét Ferrarit, tovább erősíti azokat a pletykákat, miszerint a mexikói év végére Maranellóban köthet ki. Egyelőre viszont úgy néz ki, hogy Pérez még nincs kész erre a lépésre. A Ferrari tudja, mekkora mentális terhet jelent Fernando Alonso oldalán versenyezni, és ezzel együtt hozni a monzaihoz hasonló teljesítményeket hétről-hétre. Pérez szezonjában voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, zseniális versenyzések, és vezetői hibák, mindenesetre, a Ferrari utánpótlás nevelő programjának részeként a csapat teljes betekintést kap a pilóta valódi képességébe, jelenlegi formájába, erősségeibe és gyengeségeibe, ami alapján eldöntik, hogy velük tarthat e Maranellóba. Ha Pérez lenne az egyetlen jelölt Massa ülésére, akkor valószínűleg akár már szerződést is kapott volna, azonban sokat mondó, hogy ez mégsem történt meg eddig.

Két név szerepelhet még a legtöbb csapat bevásárló listáján, méghozzá a Force India kettőse, Paul di Resta és Nico Hülkenberg. Mindketten meggyőző teljesítményt nyújtanak idén, főleg az utóbbi időben, amely sok csapatnak szemet szúrhatott, így potenciális jelöltként tekintenek rájuk a 2013-as idényre. Mindketten a jövő nyerő emberei lehetnek, de ki a legjobb? Talán még egy szezonba beletelik, amíg ezt meg lehet válaszolni.

000 facebook_banner.jpg

Pérez, Di Resta és Hülkenberg mellett vannak azonban eddig teljesen tapasztalatlan versenyzők is. A Williamsnél Valtteri Bottas a pénteki szabadedzéseken rendre bizonyítja, hogy bőven kiérdemelne egy versenyzői ülést akár már jövőre, arról nem beszélve, hogy a finn pilóta a szponzoraival sok pénzt hozna a csapathoz, és jó szereplése fontos lehet a konstruktőri pontverseny szempontjából is. De ne felejtkezzünk meg Charles Pic-ről sem, akit szintén sok csapat figyel, és lehet benne valami, amitől jobb helyet érdemel, mint ahol most van.

A legjobb jelölt kiválasztása gyakorlatilag lehetetlen főleg így, idényközi tesztek nélkül, mégis a csapatoknak előbb-utóbb dönteniük kell.

Talán a legjobb megoldás egy decemberi jerezi teszt lenne, ahol a pilóták és tesztpilóták bizonyíthatnának, a csapatok pedig választ kaphatnának kérdéseikre. Kubicára visszatérve, egy ilyen teszten ő is gyorsan bebizonyíthatná, hogy még mindig van hely számára a Formula 1-ben.

Szöveg: FormaNet, Jeney Anna

001_fórum logo.png

hotel-gif.gif

Szólj hozzá

f1 robert kubica formula-1