2012. sze 18.

F1 A csapatok a lépcsős orr eltüntetéséről döntöttek - Az FIA még nem adta áldását

írta: FormaNet
F1 A csapatok a lépcsős orr eltüntetéséről döntöttek - Az FIA még nem adta áldását

Az szurkolók már éppen kezdték teljesen megszokni az idei autók lépcsős orrát, ami az év elején még hangos vitákat is kiváltott, ám az alakulatok megegyeztek, hogy a jövő évtől a tervezők a vonatkozó szabályok tudomásul vétele mellett elfedhetik a nem túlzottan elegáns megoldást. Az istállók megegyezésére azonban még a Nemzetközi Automobil Szövetségnek is áldását kell adnia.

ferrari2012.jpg

Az év elején az első autó-bemutatókat követően sokan megdöbbenve fogadták az új szabályok miatt meglehetősen csúnyára sikeredett orrkialakításokat. Az idei szabályok a ráfutásos balesetek elkerülése miatt alacsonyabb orrmagasságot határoztak meg az autóknál, ám ehhez a karosszéria magasságát is csökkenteni kellett volna, ami a legtöbb alakulatnál az alváz és karosszéria teljes áttervezését, és átépítését jelentette volna. Ez pedig jelentős költségnövekedést eredményezne, így az istállók az egyszerűbb és olcsóbb utat választották, és az orrkúp egy "lépcsővel" került az előírt magasságra. Kivétel a McLaren MP4-27, miután az alakulat már a 2010-es autójánál is az alacsonyabb alváz-kialakítást alkalmazta, és a Marussia autóinál is sikerült a lépcsőt áthidalni.

Sokan ezt az új formát egyenesen rondának nevezték, sőt volt olyan szakember, többek között a Pirelli motorsport igazgatója, Paul Hembery, aki egyenesen szégyennek nevezte, hogy így néznek ki az idei autók. Egyesek attól tartottak, hogy a felületes szurkolók az autók külleme miatt akár a sporttól is elfordulhatnak, ami a szponzorok tekintetében is lényeges szempont lehet a jövőre nézve. A legtöbb csapat már az év elején kezdeményezte a változtatást.

Ross Brawn a dologról már a szezon előtt így vélekedett: "Nincs kétség afelől, hogy az autókat meg kell próbálni ránézésre is látványossá tenni, versenyszerűen vonzóvá. Az orr kialakítását mindannyian rossz irányban végeztük el. Ez némileg szerencsétlen dolog volt. Meghatározott tény volt, hogy csökkenteni kell az orr magasságát, és ezt természetesen valahogy csatlakoztatni kellett a kasztnihoz."

 

A McLaren technikai igazgatója, Paddy Lowe a napokban megerősítette, a csapatok megegyeztek abban, hogy 2013-től a tervezők egy takaró-panel segítségével elfedhetik a meglehetősen csúnya kialakítást.

„Mi egyetértünk a szabállyal, mely lehetővé tesz egy burkoló panelt, ami valójában annyit jelent, hogy egy látványosabb struktúrát alakítunk ki a jelenlegi autóknál azzal, hogy elfedjük a lépcsőt az autók orrán. Ez oly módon lehetséges, hogy a panel lemez mérete korlátozott, így nem lehet aerodinamikai előnyt kihozni belőle, így ilyen tekintetben nem is játszik szerepet az autó részeként."

Lowe elmondta, hogy az új megállapodás még az FIA jóváhagyására vár, ám az összes alakulat maximálisan egyetért abban, hogy szükség van a változtatásokra.

"Ez még nem hivatalos, de az összes csapat egyetért vele, és nem látunk semmi okot arra, hogy ez ne történjen meg. Ha mindannyian egyetértünk ezzel a technikai megoldással, és azzal, hogy ez jó dolog, akkor biztosan meg is lesz, nem lehet valódi akadálya. Vannak ugyan viták, más területeken, de azokban inkább több a politika" – vélekedett a McLaren technikai igazgatója.

000 facebook_banner.jpg

Az év elején az FIA műszaki delegáltja, Charlie Whiting még ellenezte a változtatásra tett javaslatokat. A Toro Rosso technikai vezetője, Giorgio Ascanelli akkor az ügy kapcsán, elmondta: "Ezek nem szépek. A Lotus szeretett volna egy új szabályt annak érdekében, hogy ne legyenek ennyire csúnyák. De Charlie azt mondta, ez lenne az első alkalom, hogy olyan szabályt hoznának, ami arra irányul, hogy ne legyenek csúnyák az autók."

Hogy az FIA áldását adja-e az összes csapat által egységesen szorgalmazott szabálymódosításhoz, még nem tudható, mindenesetre az idei évben ez talán az első alkalom, hogy az istállók egységes álláspontot képviselnek egy adott ügyben.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

forma1 fia formula1 f1 szabályok lépcsős orr