2012. sze 25.

F1 Lauda szerint Alonso lesz a bajnok - Exkluzív interjú a háromszoros világbajnokkal

írta: FormaNet
F1 Lauda szerint Alonso lesz a bajnok - Exkluzív interjú a háromszoros világbajnokkal

A 2012-es Formula-1-es bajnokság jelenlegi állása az elmúlt évek egyik legkiszámítatlanabb szezonhajráját vetíti előre, ám a háromszoros világbajnok, Niki Lauda úgy véli, a mostani esélyesek száma innentől kezdve drámaian csökkenni fog, miközben Fernando Alonso megtartja eddigi formáját, és tökéletes versenyzéssel megszerzi harmadik vb címét. A fomula1-com-nak adott exkluzív interjúban az osztrák legenda azt is elmondta, a spekulációkkal ellentétben, nem számít nagy meglepetésekre a pilótapiacot illetően.

monza - pérez, hamilton, lauda, alonso.JPG 

Niki, az egyik valaha volt legizgalmasabb bajnokságot élvezhetjük. Melyik versenyző testesíti meg leginkább az ideális a bajnokot?

Niki Lauda: Fernando Alonso - mert ő az, aki mindenben megfelelően cselekszik. Gyors, és rendszeresen célba ér. Ha szükséges, akkor agresszív. Jelenleg ő Mr. Tökéletes.

Kihez hasonlítaná?

NL: Lehetetlen összehasonlítani. Minden nagy versenyző tökéletes volt a maga idejében.

Amikor Ön versenyzett, mit gondolt, mire van szüksége egy versenyzőnek? És manapság mire van szüksége?

NL: A kettő ugyanaz. A világbajnokká válás követelményei sosem változnak. Annak a csomagnak, amivel a pilóta dolgozik, megfelelően kell működnie, és kemény munkának kell mögötte állnia. A kereskedelmi szempontok valószínűleg változtak, de ennek önmagában semmi köze a pályán nyújtott teljesítményhez.  

Vannak olyan versenyzők, akiknek hatalmas a gazdasági értékük annak ellenére, hogy talán nem a leggyorsabbak a pályán. Ez lehet egy bizonyos szintű fejlődés?

NL: Aki bajnok akar lenni, annak a pályán kell ezt megtennie. Valóban vannak olyan évek, amikor a kereskedelmi szempontok érvényesülnek, de ennek semmi köze nincs a bajnoki küzdelemhez. Ezek a paraméterek azok, amik soha nem változtak.

Hét pilóta van, aki jelenleg még bízhat a bajnoki címben. Hisz abban, hogy még mind a heten esélyesek?

NL: Igen is meg nem is. Elméletben és matematikailag igen. De nagy kérdés, hogy Alonso leáll-e a versenyzéssel. (Nevet) Ha igen, akkor a többiek is olyan helyzetbe kerülnek, hogy fel tudnak zárkózni. De miért állna le? Én azt mondom, hogy ő ezután is úgy fog versenyezni, ahogy eddig is, és a többiek közül pedig drámaian fogyatkozni fognak az esélyesek.

Mi lenne Ferrarival Alonso nélkül?

NL: Nem lenne ennyire jó. A siker kulcsa mindig a versenyző és a csapat kombinációja.

A versenyző nem számít többet? Például a Ferrari és Alonso esetében eltérő vélemények vannak arról, hogy milyen mértékben javult az autó…

NL: Ehhez mindig mindkét oldal szükséges. A csapatnak kell megértenie, hogy mi a baj az autóval, a pilótának pedig tudnia kell jól teljesíteni. Ezzel így kompenzálni lehet a gyenge szezonkezdést.

Ha Alonso a legjobb versenyző, akkor hogyan alakul az őt követő sorrend?

NL: A szokásos jelöltek: Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Jenson Button és Kimi Räikkönen.

Räikkönen harmadik helyen áll a bajnokságban, bár ő még nem nyert idén. Lehetséges, hogy győzelem nélkül is bajnok lehet?

NL: Miért ne? Kimiben az a lenyűgöző, hogy visszatérése után nem volt szüksége időre ahhoz, hogy újra felvegye a ritmust. Olyan, mintha sosem ment volna el. Fantasztikus.

Ön is volt visszatérő, és a visszatérése utáni harmadik versenyt megnyerte. Ezek tükrében lehet aggódni, hogy Kimi már elvesztette a címet?

NL: Az attól függ.  Kimi úgy jött vissza, mintha ki sem hagyott volna két évet. Azonnal az élmezőnyben harcolt. Ennél többet kérni sem lehetne tőle.

Ki lenne az ideális világbajnok ebben a szezonban?

NL: Fernando Alonso. Ő szerzi majd a legtöbb pontot. Ő lesz a bajnok, ha úgy végez, ahogy eddig is, és miért is változna?

000 facebook_banner.jpg

És ki lesz mögötte?

NL: Fogalmam sincs. Nem vagyok jós.

Nézzük meg a "uborkaszezon” kérdéseit, hogy ki hol folytatja. Kezdjük a Ferrarinál…

NL: Nem lesz változás. Ezt mondom ma anélkül, hogy tudnám, mit beszélek! (Nevet)

Räikkönen marad a Lotusnál?

NL: Igen. Miért is kellene csapatot váltania?

Mi van Hamiltonnal?

NL: Hamilton marad a McLarennél.

Mercedes?

NL: Fogalmam sincs.

Mi van Sergio Pérezzel és a Ferrarival?

NL: Nem látom, hogy ez meg fog történni. Pérez kockázatos lenne. Massa kiszámítható, és Alonso kedveli, úgyhogy azt gondolom, hogy az a felállás nem fog létrejönni.  

Szóval nem látja egyik spekulációt sem valósnak, ami a pilóták körül zajlik?

NL: Én nem látok semmi olyat, hogy valami óriási változások készülődnének.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 niki lauda formula-1