2012. sze 26.

F1 A nagy csönd ellenére Ecclestone ellen gőzerővel folyik a német ügyészek vizsgálódása

írta: FormaNet
F1 A nagy csönd ellenére Ecclestone ellen gőzerővel folyik a német ügyészek vizsgálódása

A vizsgálódások a Müncheni Ügyészség hivatalában továbbra is folytatódnak az Ecclestone-Gribkowsky ügy kapcsán. Emellett most már a BayernLB is kártérítést követel Ecclestone-tól annak ellenére, hogy a Gribkowsky ügy tárgyalása során a bank még azt állította, hogy az esetleges alul értékelés miatt sem érte kár. A nyolc és fél év börtönre ítélt Gerhard Gribkowsky az utóbbi időben már nem került az újságok címlapjára, nem véletlenül, de ez változhat és az F1 eddigi legnagyobb korrupciós botránya még sötét felhőket hozhat Bernie Ecclestone feje fölé.

Ecclestone ellen tovább vizsgálódnak.jpg

Bernie Ecclestone az F1 mindenható ura nem jelent meg a júliusi Német Nagydíjon. Akkor már a müncheni ügyészség vizsgálódott ellene is, de még nem állt a hivatal rendelkezésére kellő bizonyíték egy meggyanúsításhoz. Azóta a kedélyek lecsillapodni látszottak, ám továbbra is nyomoznak a Formula-1 tejhatalmú ura után.

Egy német lap információi szerint az ügyben érintett német bank, az F1 előző főrészvényese a Bayern LB azon dolgozik, hogy visszaszerezze azt az elveszített pénzt, melyet Ecclestone az ügylet lebonyolításáért hivatalosan sikerdíjként kapott a banktól. Megközelítőleg 41 millió eurót akarnak behajtani a Formula-1 urán, Bernie Ecclestone-on. Állításuk szerint a bank ezt az összeget veszítette el az egykori kockázatelemző, Gerhard Gribkowsky miatt, miután kiderült, hogy Ecclestone pénze miatt alulértékelte a részvényeket, és az ügyben a bíróság bűnösnek mondta ki az egykori bankárt. A bank szerint így a sikerdíj sem jár Bernie Ecclestone-nak.

Értesülések szerint a német bank be is jelentette, hogy szeretnék a kárt behajtani.
„Indítványoztuk a nyomozási anyagokba való betekintést" – erősítette meg az információt a bank szóvivője.

Bernie Ecclestone ügyvédei, mindezt szeretnék elkerülni és kérelmet nyújtottak be, amivel szeretnék elérni, hogy hatóság utasítsa el a kérést. A legfőbb indok a FOM vezér jelenlegi, jogilag ártatlan státusza. A kérvényt benyújtották a müncheni ügyészségnek, így a továbbiak az ő kezükben van a döntés.

Az ügy pontos körülményei továbbra sem tisztázottak, hiszen Gribkowsky és Ecclestone állításai nem egyeznek.

2006-ben Gribkowsky egykori bankja a Bayerische Landesbank felé a bankár alulértékelte az F1-es részvényeket, kenőpénz fejében. A 82 éves brit üzletember meghallgatásai során azt állította, hogy az ex-bankár őt megzsarolta, hogy feljelenti őt a brit adóhatóságnál hamis indokokkal. A bankárt tavaly év elején letartoztatták, és idén nyáron korrupció miatt nyolc évre ítélték, azt követően, hogy Ecclestone ellen vallott. A vizsgálatok látszólag lezárultak, ám a látszat csal, a Gribkowsky ügy kapcsán a Német Ügyészség most nagy erőkkel vizsgálódik az F1 vezére irányába.

„Jelenleg annyit tudunk mondani, hogy a vizsgálódás folytatódik" – közölte Thomas Steinkraus-Koch a müncheni államügyészség szóvivője a Motorsport-Total.com-nak.
„Mivel a média érdeklődése folyamatos, így a nyilvánosság is megfelelő módon lesz tájékoztatva, amennyiben jelentős változás következne be a folyamatban, vagy épp az ügy nem a megfelelő módon haladna tovább."

Hogy végül bebizonyosodik-e Ecclestone bűnössége, az még a jövő kérdése, ám az is bizonyos, hogy amennyiben valóban bűnösnek találja a vizsgálat, úgy a Bayerische Landesbank is gondolkodóba eshet, hogy az alul értékelés miatt mekkora összegtől estek el, az F1 részvények eladásakor, annak ellenére, hogy pár hónappal ezelőtti állításuk szerint nem érte kár őket.

000 facebook_banner.jpg

Talán az sem véletlen, hogy a fehér lovag számára hirtelen mennyire fontos lett a részvények eladása, és bár a Szingapúri Tőzsdén a kedvezőtlen világgazdasági környezet miatt a tervek ellenére sem vezették be az F1 részvényeket, a Bayerische Landesbank egykori vevője, a CVC Capital jelenleg a tőzsdén kívüli értékesítéseknek köszönhetően már nem főrészvényese a száguldó cirkusznak, így a bank igen nehezen tudná visszaperelni az alul értékelésből adódó különbséget.

FormaNet, Németh Dániel

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 formula1 bernie ecclestone f1 pénzügyek gerhard gribkowsky f1 korrupció cvc capital f1 boitrány német ügyészség f1 értékesítése