2012. sze 29.

F1 Ecclestone szerint nem kizárt, hogy kukába kerül az új motorformula

írta: FormaNet
F1 Ecclestone szerint nem kizárt, hogy kukába kerül az új motorformula

Régóta köztudott, hogy a 2014-ben bevezetésre kerülő új motorformula egyik legnagyobb ellenfője nem más, mint a Formula-1 nagyura, Bernie Ecclestone, aki nemrégiben Maranellóban már hallotta a fejlesztés alatt álló, új turbómotor hangját, és akkor viszonylag pozitív véleményt fogalmazott meg, most azonban elismerte, hogy továbbra sem tetszik neki az ötlet, sőt jobb lenne ezt az egész tervet a kukába dobni.

bernie ecclestone.JPG 

A tervek szerint 2014-ben a jelenlegi 2,4 literes, V8-as motorokat váltja fel a környezetbarát, 1,6 literes V6-os turbó, ám Bernie Ecclestone továbbra is határozottan ellenzi az új motorformulát, és véleménye szerint az FIA elnök, Jean Todt is meggyőzhető, hogy függesszék fel ezt az elképzelést. A Formula-1-ben számtalanszor volt már arra példa, hogy az FIA által javasolt technológiát végül soha nem vezettek be, így a FOM vezér még reménykedhet.

Nemrégiben Maranellóban meghallgattam az új motor, és a régi motor hangját is, és még Luca di Montezemolo ( a Ferrari elnöke) is egyetértett abban, hogy ez szörnyű, és nem tetszik” – idézi Christian Sylt, a 81 esztendős üzletember szavait, aki abban bízik, hogy az FIA elnöke, Jean Todt, és Di Montezemolo legalább abban megállapodnak, hogy további 2-3 évre jegeljék az új technológia bevezetését. A meggyőzésre természetesen legfőbb ellenérvként a hatalmas költségeket lehet felhasználni, melyek az új formulával járnának, és melyek nem igazán összeegyeztethetők a költségcsökkentés törekvéseivel.

„(Todt) meg fog szabadulni tőle. Azt hiszem Luca (Di Montezemolo) is azt mondta, hogy fel kellene függeszteni két vagy három évre. Úgy gondolom ésszerűbb lenne megszabadulni ettől, és ragaszkodni ahhoz, amink már van. Sokkal olcsóbb is lenne mint az új, nagyjából 30 százaléka, az új árnak” – érvelt a fehér lovag.

A FOM vezére és az FIA elnöke közötti ellentét egyik sarkalatos pontja -a pénz mellett - az új motorformula, és az elmúlt egy évben Ecclestone minden követ megmozgatott a bevezetés eltörlése vagy legalábbis elhalasztása érdekében. Ez az egyik ok, amiért az FIA elnöke vonakodik aláírni a Concorde megállapodást, ám a Szingapúri Nagydíjon Ecclestone már utalt arra, hogy az irányító testülettel is közel a megegyezés. Ha végül sikerül is Jean Todtot meggyőzni a bevezetés elhalasztásáról, vagy akár törléséről, a FOM vezérnek azzal azért számolnia kell, hogy a gyártók, a Renault és a Mercedes, akik eddig már komoly pénzeket öltek a V6-os fejlesztésébe, nem örülnek majd az új helyzetnek, sőt talán ennyivel nem is intézhető el a dolog.

000 facebook_banner.jpg

Sokan ráadásul úgy vélik, hogy Hamilton pont a 2014-es szabályváltozások, és az új motorformula bevezetése miatt szavazott bizalmat a Mercédesznek, mely alakulat az egyik élharcosa az új erőforrások bevezetésének.   

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

turbómotor f1 bernie ecclestone formula-1