2012. sze 30.

F1 Különvélemény - Egy Facebookos jegyzet margójára

írta: FormaNet
F1 Különvélemény - Egy Facebookos jegyzet margójára

Lewis Hamilton McLarentől történt távozásával kapcsolatosan számtalan vélemény jelent meg az elmúlt pár napban, internetes honlapokon, újságokban és közösségi oldalakon is. Az egyik ilyen, a legnagyobb közösségi oldalon megjelent véleményre úgy éreztem, fontos lenne reagálni, úgy, hogy a véleményalkotó munkásságáról csak a legnagyobb elismeréssel beszélhetünk, és természetesen tiszteletben tartom véleményét. Ám nem feltétlenül tudok vele egyetérteni.

Hamilton mercedes.jpg

A bennfentes információkhoz az átlagembernél valamivel közelebb álló zsurnaliszta, riporter azon álláspontra helyezkedett a 2008-as világbajnok döntését követően, hogy Lewis az idei évre lemondott a világbajnoki címért való küzdelemről. Legfőbb indokként írásában azt hozta fel, hogy a wokingi gárda ezek után minden fejlesztését eldugja majd a pilóta elől, nehogy az a Mercedes mérnökeinek kezébe, szeme elé kerüljön.

A dolog akár logikusnak is tűnhet, ám a hátralévő hat futam fejlesztései nem most születnek, és nem az elkövetkező két hónap szellemi termékei lesznek. A Formula-1-es autók építése és fejlesztése ennél sokkal bonyolultabb, így az elkövetkező versenyekre a McLaren olyan fejlesztéseket visz, melyek jelenleg nem csupán a tervezőasztalon vannak, hanem már részben a gyártási periódusban. Ezeknek az alkatrészeknek a fejlesztésében pedig az év eddigi részében Hamilton nyakig benne volt, ezért nem nagyon van mit eldugni előle.

A csapat szempontjai sem ellentétesek azzal, hogy a 2008-as világbajnok pilóta ismét világbajnok legyen, hiszen a cím megszerzése nem csupán a pilóta számára jelent dicsőséget, de a csapat is rivaldafénybe kerül ezáltal. Fontos ezen kívül az a tény, hogy jelenleg a McLaren mindössze 36 pont lemaradásban van az éllovas Red Bulltól, így továbbra is komoly esélyük van arra, hogy 1998 után végre ismét megszerezzék a konstruktőri trófeát. Főleg az autó jelenlegi formáját figyelembe véve (eltekintve a megbízhatatlansági problémáktól, aminek a megszüntetése a csapat elemi érdeke). Wokingban sem ostoba emberek irányítják a csapatot, akik durcás gyerekként kihúznák Hamilton alól a repülő szőnyeget csupán azért, mert megsértődtek a távozás miatt. Éppen ezért talán érdemes őszintének ítélni Jenson Button kijelentését is, mely szerint, amennyiben szükséges, úgy támogatja csapattársát a hátralévő versenyeken.

A távozás legfőbb indokaként az ismert és sokak által – többek között általunk is – nagyra becsült szakember a 2014-es új motorformulát véli, ami két év múlva új lehetőséget adhat Lewisnak arra, hogy felérjen a csúcsra.  Az új motorok azonban nem jelentenek garanciát, hiszen bármelyik gyártó csúnyán mellényúlhat, így azok az alakulatok, melyek tőle veszik az erőforrásokat, akár évekre hátrányba kerülhetnek. Egy ilyen esetleges mellényúlás  alól természetesen a Mercedes sem kivétel.

A dologgal azonban van egy másik baj is. Régóta köztudott, hogy az F1 teljhatalmú ura, Bernie Ecclestone mindent megtesz azért, hogy az új, V6-os turbómotorok két év múlva ne kerüljenek bevezetésre. Erre mostanában egyre nagyobb esély látszik, aminek egyik egyértelmű jele, Ecclestone, és a Jean Todt vezette FIA gyors közeledése. A háttérben természetesen nem más, mint a pénz keresendő. A pénznek pedig vannak bizonyos feltételei, mely feltételek egyike talán (igen valószínű) az új motorformula bevezetésének törlése, vagy legalábbis elhalasztása. És természetesen addig amíg Ecclestone kezében van a pénz és ezáltal a hatalom, igen nehéz elképzelni, hogy valami másképpen történjen a Formula-1-ben, mint ahogy azt ő elképzeli. Ezt pedig nagyon jól tudja Hamilton, és a menedzsmentje is. 

000 facebook_banner.jpg

Hogy Hamilton döntését bármilyen mértékben is befolyásolta volna az, hogy jövőre gyerekkori barátjával, Nico Rosberggel versenyezhet egy csapatban, igen naiv elképzelésnek tűnik. Különös tekintettel arra, hogy a bajnok menedzsmentje egyértelművé tette, a Mercedes egy sokkal nagyobb globális márka, mint a McLaren, így a cég Hamiltonnal kapcsolatos középtávú terveibe többek között brit pilóta saját márkaépítésébe egy ilyen kapcsolat sokkal jobban illeszkedik, és természetesen sokkal jövedelmezőbb is, mint a McLarennel folytatni a megkezdett utat.

Szöveg: FormaNet, Kiss Tamás

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes mclaren forma1 lewis hamilton formula1 jenson button