2012. okt 02.

F1 A görögök hozzákezdtek az F1-es projekthez

írta: FormaNet
F1 A görögök hozzákezdtek az F1-es projekthez

Úgy tűnik Görögország egyre komolyabban gondolja, hogy csatlakozni kíván a száguldó cirkusz futamrendező országainak táborába. A görög kormány már lépéseket is tett, és a projektre elkülönített 30 millió eurót, a pálya tervezett költségének nagyjából egyharmadát.

Görög F1 zászló.JPG

Ahogy arról már a nyár folyamán beszámoltunk, a görögök az országot sújtó válság elől próbálnak előre menekülni, és az egyik ilyen lehetőséget a Formula-1-ben látják (erről itt olvashattok)

A napokban a görög Oktatási, Vallási ügyekért is felelős, Kulturális és Sportminiszter, Costas Tzavaras hivatala szerint már neki is kezdtek a megvalósításnak, a pálya Xalandritsa közelében Patrasban, Görögország harmadik legnagyobb városában épülne meg, abban a reményben hogy az ország a közeli jövőben Formula-1-es futamot rendezhet.

Az építkezés tervezett teljes költsége a Bloomberg elemzői szerint nagyjából 94,6 millió euróra rúgna, és egy magán cég, a Racetrack Patras SA felügyeli a projektet. A görög kormány a beruházásra eddig 30 millió eurót különítette el. A pályáról látványterv is készült.

Görög pálya látványterve.JPG

Görögország gazdasága továbbra is a mély recesszió állapotában van, az adatok szerint a második negyedévben a gazdasági teljesítmény 6.2 százalékkal csökkent.

000 facebook_banner.jpg 

Görögország egy fordulót már megrendezett a World Rally Championship sorozatban, ám az F1-el eddig semmiféle kapcsolata, sem pilóta, sem egyéb más módon nem volt. A jelenlegi beruházás komoly gazdasági kockázatot rejt magában, és nem a verseny látogatottsága tekintetében, hanem abból az okból, hogy az F1 nagyura, Bernie Ecclestone egyáltalán hajlandó lesz-e leülni, és tárgyalni a szervezőkkel a futamról. Ecclestone ugyanis nem nagyon bízik az ország gazdasági és pénzügyi helyzetében és lehetőségeiben, az elkövetkező évekre előre tekintve, sőt ő maga is úgy gondolja, a legjobb lenne, ha kilépnének az euró övezetből.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

görögország forma1 formula1 bernie ecclestone görög nagydíj görög f1