2012. okt 04.

F1 A McLarennél nem tudnak arról, hogy az FIA vizsgálódna a flexibilis első szárny miatt

írta: FormaNet
F1 A McLarennél nem tudnak arról, hogy az FIA vizsgálódna a flexibilis első szárny miatt

A Formula-1-ben szinte teljesen megszokottá váltak azok a viták, melyek egy-egy csapat műszaki fejlesztései körül alakulnak ki, hiszen a riválisok igyekezek mindent megtenni azért, hogy a szabályzatra hivatkozva próbálják az ellenfelek vélt vagy valós előnyét csökkenteni. Nincs ez másképpen idén sem, több istálló (Lotus, Mercedes, Red Bull) műszaki fejlesztése is komoly vitát váltott ki, most éppen a McLaren flexibilis szárnya került a célkeresztbe. A wokingi alakulat csapatfőnöke, Martin Whitmarsh azonban kijelentette, egyelőre nem tud arról, hogy az FIA műszaki részlege érdeklődne az új első szárnyuk iránt.

McLaren flexi szárny.jpg

A német Auto und Sport a napokban arról értesült, hogy a Ferrari azt kéri a Nemzetközi Automobil Szövetségtől, hogy a műszaki részleg vizsgálja meg a McLaren és a Red Bull autóinak első szárnyait, kezdjen a csapatokkal párbeszédet, mert a panasz szerint a szárnyak nagy sebességnél elfordulnak, megváltozik a szögállásuk, csökken a légellenállás, és ezzel előnyre tehetnek szert, a hosszú, gyors egyenesekben.

A hír kapcsán a McLaren csapatfőnöke elmondta, hogy nem tartja kizártnak, hogy az FIA zárt ajtók mögött esetleg ilyen megbeszéléseket folytat, ám ő semmilyen információval nem rendelkezik egy esetleges vizsgálatról, és a csapathoz nem is érkezett ilyen ügyben megkeresés.

„Nincs tudomásom ilyen jellegű megbeszélésről. Ez nem azt jelenti, hogy nem történt ilyen, bár azt hiszem valószínű, hogy tudnék róla. Szerintem a szabályok megkövetelik, hogy a szárnyak merevek legyenek, de természetesen sem a szárnyak, sem az aerodinamikai felületek nem lehetnek a végtelenségig merevek."

Whitmarsh úgy gondolja, nincs semmiféle ilyen jellegű kérdés, és nem gondolja, hogy a jelenlegi találgatások hatással lehetnek az alakulat címért folytatott küzdelmére, és lehetőségeire.

„Időről időre kérdések, és viták merülnek fel a csapatok között, mert az egyik csapat úgy érzi, a másiknak túlzottan rugalmas a szárnya, vagy bármi más miatt is. Nem látok előre semmi különösebb problémát a McLarennél ebben a tekintetben, következésképpen nem gondolom, hogy bármi baj érhetne minket."

000 facebook_banner.jpg

„Időről időre sok csapat kap szót az FIA-tól, amitől azt várják, hogy korrekt helyzetet teremtsen. De mi magunk nem vagyunk ilyen helyzetben, legalábbis én nem tudok róla, így nem hiszem, hogy ez kérdés lehet, és így hatással lenne a világbajnokságra" – nyilatkozta Martin Whitmarsh, az esetleges újabb műszaki vita kapcsán.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari mclaren forma1 fia formula1 martin whitmarsh flexibilis szárny