2012. okt 05.

F1 Maldonado alatt inog a Williams ülése?

írta: FormaNet
F1 Maldonado alatt inog a Williams ülése?

Az idei pilótapiac Lewis Hamilton és Sergio Pérez átigazolásával vette kezdetét, ám a jelek szerint várhatnak még ránk meglepetések. A Caterham két pilótája, Heikki Kovalainen és Vitalij Petrov  szinte biztos, hogy tovább áll, és a két williamses versenyző, Bruno Senna és Pastor Maldonado helye sem biztos a következő évre. Maldonado jövője a támogatónak köszönhetően elméletileg biztosnak tűnhet, ám ebbe országa belpolitikai viszonyai jelentősen beleszólhatnak.

maldonado - williams.JPG 

A tehetséges, bár kissé forrófejű venezuelai származású Pastor Maldonado országa állami olajtársasága, a PDVSA támogatásával került a királykategóriába, és ez a támogatás ( ami 30 millió fontos nagyságrend) a Williams csapat számára létkérdés.

A Dél-Amerikai országban tavaly már parlamenti szinten foglalkoztak az Hugo Chavez elnök utasítására nyújtott támogatással, miután a megállapodásról semmiféle hivatalos dokumentumot nem találtak. Az országot meglehetősen autokratikus módszerekkel irányító elnök idén választásokon lesz kénytelen megmérettetni magát, és ennek eredménye igencsak kétséges. Amennyiben Chavez elbukja a választásokat, úgy jó esély van arra, hogy az állami olajtársaság által nyújtott hatalmas támogatást a továbbiakban nem folyósítják a grove-i alakulatnak, ami Maldonadónak - tehetsége és nyers gyorsasága ellenére is - a pilótaülésbe kerülhet.

A jelenlegi gazdasági helyzetben ugyanis a Williamsnél az éves költségvetés szempontjából létkérdés, hogy megfelelő támogatókat tudjon maga mögött.

Szuzukában Maldonadót többek között erről a helyzetről is faggatták.

„Nem szeretnék most még erről beszélni. Igen, a jövővel kapcsolatban a csapat még mindig nézelődik, így most még nem szeretnék válaszolni a pilótákkal kapcsolatos kérdésekre. Biztos, hogy még sok mozgolódás lehet a pilótapiacon, de remélem, hogy a lehető legjobb helyre kerülök majd. Jelenleg még kicsit korai lenne a Williamsről beszélni. Egészen a szezon végéig várunk, és most csak a versenyzésre koncentrálunk. Hiszek abban, hogy a PDVSA folytatja partnerségét a Williamsszel 2013-ban is, amiről előterjesztés készül még a hónap vége előtt.”

000 facebook_banner.jpg

A politikai érára a dél-amerikai országokban jellemző, hogy a politikai változásokat követően az új elit felülvizsgálja elődje szerződéskötéseinek körülményeit, ami ebben az esetben különösen igaz lehet, hiszen az eredeti megállapodást és annak körülményeit sem sikerült hitelt érdemlően dokumentálnia Hugo Chavez rendszerének. Mindez valódi fenyegetést jelenthet Pastor Maldonado jövőjére nézve.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 williams pdvsa formula-1 pastor maldonado