2012. okt 05.

F1 Vettel reméli, happy enddel ér véget az idei szezonja

írta: FormaNet
F1 Vettel reméli, happy enddel ér véget az idei szezonja

Sebastian Vettel számára igazán különleges helyszín a Japán Nagydíjnak otthont adó szuzukai pálya, hiszen tavaly itt nyerte meg második világbajnoki trófeáját, az azt megelőző évben pedig a dobogó tetején ünnepelhetett. A címvédő bízik benne, hogy a különleges pálya most sem hagyja majd cserben, és vasárnap fontos pontokkal távozhat, melyek nagy segítséget jelentenek majd ahhoz, hogy a szezon happy enddel végződjön.

sebastian vettel - szuzuka.JPG 

Sebastian, hogy érzed magad most, hogy visszatértél Japánba, ahonnan eddig már elég sok jó emléked van? Tavaly itt nyerted meg a bajnokságot, két évvel ezelőtt pedig megnyerted a versenyt…

Sebastian Vettel: Van néhány szép emlékem, különösen a tavalyi, amikor itt ünnepeltem a világbajnoki címet. Ez egy hatalmas pálya, és minden pilóta számára nagy kihívást jelent, így igazán értékes egy itt megszerzett győzelem. A szurkolók is nagyon lelkesek, és szenvedélyesen rajonganak a Formula-1-ért. Nagyon boldog vagyok, hogy újra itt lehetek, bár idén nem tudom itt megnyerni a bajnokságot. Eddig hagyományosan elég erősek voltunk ezen a pályán, és most van néhány újításunk itt-ott, úgyhogy remélem, hogy ezek segítenek majd abban, hogy most is erősek legyünk.

Szóval, mi volt a helyzet a mai nappal? A frissítések a terv szerint dolgoznak?

SV: Nos, eléggé sikeres napnak mondható a mai, bár el kell ismernem, a délelőtt még messze nem volt ideális számunkra. Talán bal lábbal keltem (Nevet). Vagy talán az autó. Az első edzésen nagyon sok túlkormányzottságot tapasztaltam, de délutánra mindez már csak történelem volt. A délután egész jól ment. Az autó jól működik, de természetesen vannak még területek, ahol javítani tudunk a holnapi időmérőig. Sőt, úgy gondolom, hogy az estére meg kell tennünk ezt az előrelépést, mert azt jósolnám, hogy az időmérő nagyon szoros lesz, így mindent ki kell hozni az autóból - és magunkból is -, mert sokat fog számítani.

Ha megvizsgáljuk a bajnokságot, akkor a harmadik vb cím most többet jelentene számodra azért, mert a Red Bull Racing idén nem volt még domináns szerepben?

SV: Egy Formula-1-es bajnokságot megnyerni különleges kiváltság, úgyhogy nem rajongom túlzottan azért, hogy összehasonlítsam egyiket a másikkal. És még nem is szereztem meg a harmadikat. Mindkét év, amikor világbajnoki címet nyertem, nagyon különböző volt. Természetesen az első mindig nagyon különleges, mivel az első alkalommal sikerült elérni. Remélem, hogy a maradék néhány futamon képesek leszünk párszor magas pontszámot begyűjteni, és akkor happy end lehet a vége.

Volt idén valamiféle mentális felkészülés, hogy erős tudj maradni ebben a szezonban?

SV: Természetesen az idei szezon több szempontból is keményebb, hiszen egyaránt voltak jó és rossz dolgok, és tudjuk, hogy sokszor hiányzott az összhang. Az idei év megmutatja, hogy az ötödik és hatodik hely is mennyire fontos lehet a pontok szempontjából, és ugyanez lesz a hátralévő versenyeken is. Persze az ideális az lenne, ha innentől kezdve mind a hat futamot megnyernénk, ami lehet, hogy nehéz, de nem jelenti azt, hogy lehetetlen.

000 facebook_banner.jpg

Mi a véleményed arról, hogy a következő szezont Lewis Hamilton a Mercedesnél kezdi meg, ahol valószínűleg jövőre még nem lesz annyira versenyképes?

SV: Soha nem lehet tudni, hogy az esetleges szabályváltozások milyen hatással lesznek a csapatra, egészen addig, amíg 2013-ban, Ausztráliában be nem ülünk az autóba. De az ő csapatváltása most még a jövő zenéje, így jelenleg nem igazán hat ránk ez az információ, hiszen most még a címért harcolunk, és jelenleg ő egy versenyképes autóban ül.

Mi a véleményed arról, hogy Michael Schumacher bejelentette visszavonulását?

SV: Ez egy nagy veszteség a Formula-1 számára, és egy csomó ember - köztük én is - szerette volna, hogy még folytassa. Remélem, hogy valamilyen beosztásban azért körülöttünk marad, így láthatjuk majd olykor-olykor.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull japán nagydíj szuzuka sebastian vettel formula-1