2012. okt 10.

F1 Jackie Stewart: Az első kanyarban nem lehet versenyt nyerni, elveszíteni azonban igen

írta: FormaNet
F1 Jackie Stewart: Az első kanyarban nem lehet versenyt nyerni, elveszíteni azonban igen

Sir Jackie Stewart a szezon első felében egyszer már felajánlotta segítségét a Lotus pilótájának, Romain Grosjeannak, de akkor a francia nem élt a lehetőséggel. A háromszoros világbajnok most újra megpróbál segítő kezet nyújtani  a rajtbalesetei miatt egyre kínosabb helyzetbe kerülő 26 esztendős versenyzőnek, aki Steward szerint tehetsége révén akár versenyt is nyerhetett volna idén, egyenlőre azonban incidenseivel nem csak a futamgyőzelmet szalasztja el, de veszélyezteti saját F1-es karrierét is.

sir jackie stewart_1.JPG  

Romain Grosjean az elmúlt vasárnap ismét rajtbalesetbe keveredett, ami után már a versenytársak körében is felerősödtek azok a hangok, melyek szerint ez a magatartás egyszerűen elfogadhatatlan a királykategóriában. Mindez nem meglepő, hiszen Grosjean idén nyolc alkalommal okozott kisebb-nagyobb galibát, hétszer már a verseny első körében, míg egy alkalommal a második körben. Ezek közül a legnagyobb balesetet Spában idézte elő, ami után egyversenyes eltiltással sújtotta a versenybíróság, így Michael Schumacher 1994-es egyversenyes eltiltása után Grosjean volt az első F1-es versenyző, aki ilyen súlyos büntetést kapott.

„Szeretnék segíteni Romainnak, mert úgy vélem, óriási potenciál van benne, de még egy-két baleset, és veszélybe kerül a következő szezonja a Lotusnál, nem beszélve a nagyobb csapatokról” – kezdte a Lotus tulajdonosának, a Genii Capitalnak a nagyköveteként is tevékenykedő Sir Jackie Stewart.

"Ez az első teljes szezonja a Formula-1-ben, és elég gyors ahhoz, hogy versenyeket nyerjen. Szerintem valóban nyerhetett volna egy vagy két nagydíjat idén, de jelenleg a baleseteinek száma beárnyékolja tehetségét” – vélekedett a skót legenda, aki júliusban egyszer már felajánlotta Grosjeannak, hogy segít neki felkészülni abban, hogy elkerülje ezeket a baleseteket.

„Amikor néhány baleseten már túl volt, azt gondoltam, lehetne segíteni neki abban, hogy a jövőben elkerülje őket. Én magam is fiatalon érkeztem a Formula-1-be, és egész jó fejlesztési programot vezettem Stewart Grand Prix-nél. Olyan versenyzőknek segítettem már, mint  David Coulthard, Juan Pablo Montoya, Gil de Ferran és Allan McNish."

"Romain - akiről azt kell mondjam, hogy egy rendkívül kedves fiatalember - úgy döntött, hogy nem veszi figyelembe az ajánlatomat. A szezon egyre zsúfoltabb lett számára, majd elment nászútra, illetve úgy érezte, hogy megvannak a saját segítő emberei. Ha egyszer úgy dönt, hogy elfogadja a segítséget, akkor én mindig ott leszek neki, hiszen kapcsolatban állok a csapattal.”

A 73 esztendős Stewart úgy véli, Grosjeannál meg kell fékezni a természetéből adódó támadó ösztöneit, és türelmesebbnek kell lennie a versenyeken.

000 facebook_banner.jpg

„Mámorító tud lenni, amikor megvan a tehetséged és a sebességed ahhoz, hogy versenyeket nyerj. Az összes top pilóta fejben is remekül irányítja a dolgokat, és tudják, hogyan kezeljék a saját kis üzletüket. Nagyon ritka, hogy közülük bármelyik is balesetet okozzon. Nyilván, ha Sebastian Vettel és Fernando Alonso ütközött volna Japánban az első kanyarban, az valóban ritka pillanat lett volna. Az elmének kell vezérelnie a természetes tehetséget.”

„Annak idején én is sokat ütköztem a karrierem során, és jól tudom, hogy az elsődleges dolog az, hogy be kell fejezni a versenyt, hiszen az első kanyarban sosem lehet megnyerni a futamot, elveszíteni azonban meglehetősen sokszor.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 formula-1 sir jackie stewart romain grosjean