2012. okt 10.

F1 Japán Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

írta: FormaNet
F1 Japán Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

Sebastian Vettel a tavalyi, második világbajnoki címének helyszínén, Szuzukában nem csak nagy lépést tett az újabb trófea felé, de zsinórban negyedszerre is pole-ból indulhatott a legendás helyszínen, majd mindvégig az élen autózva, a verseny leggyorsabb körét megfutva, végül második grand slamjét gyűjtötte be a 2011-es Indiai Nagydíj után.

japán nagydíj 2012.PNG  

- Sebastian Vettel lett a 11. olyan versenyző a Formula-1 történelmében, aki több, mint egy alkalommal érte el a lehető legtökéletesebb eredményt, a Grand SlametA rekordot Jim Clark tartja. 

1. Jim Clark - 8

2. Alberto Ascari, Michael Schumacher - 5

4. Jackie Stewart, Ayrton Senna, Nigel Mansell - 4

7.  Nelson Piquet - 3

8. Jack Brabham, Juan Manuel Fangio, Mika Häkkinen, Sebastian Vettel - 2

12. Stirling Moss, Mike Hawthorn, Niki Lauda, Jacques Laffite, Jo Siffert, Clay Regazzoni, Gilles Villeneuve, Gerhard Berger, Jacky Ickx, Damon Hill, Fernando Alonso  - 1

- A rajtelsőségek statisztikájában a címvédő 34. pole-jával fellépett Michael Schumacher és Ayrton Senna mögé a harmadik helyre, megelőzve Jim Clarkot és Alain Prostot.  Vettelt ráadásul sorozatban negyedik alkalommal nem tudták túlszárnyalni vetélytársai a szuzukai kvalifikáción. Ebben a tekintetben egyébként Senna tartja a rekordot, a brazil Imolában 1985 és 1991 között zsinórban hétszer volt verhetetlen az időmérő edzésen. Az utolsó versenyző, aki egymást követően négyszer rajtolhatott a legjobb helyről egy pályán, az Michael Schumacher volt, mégpedig 2000 és 2004 között a Spanyol Nagydíj helyszínén, Barcelonában. A hétszeres világbajnok legenda ezt megelőzően Szuzukában is elérte ugyanezt, 1998 és 2002 között.

- A Red Bull német klasszisa idén az első pilóta a mezőnyben, aki két egymást követő nagydíjon futamgyőzelmet aratott. F1-es pályafutásának 24. diadalával vettel beérte az ötször világbajnok Juan Manuel Fangiót. A „Maestro” 51 versenyből nyert 24-szer, míg a legifjabb kétszeres bajnoknak ez volt a 96. nagydíja.

- Ez volt Vettel 13. versenyen megfutott leggyorsabb köre, mellyel a statisztikában beérte csapattársát, Mark Webbert, illetve ugyanennyi leggyorsabb kört jegyez  Jacky Ickx, Alan Jones, és Riccardo Patrese is.

- Ebben a szezon most először indulhatott két Red Bull az első sorból. Tavaly összesen hétszer tették ugyanezt.

- A 2010 Koreai Nagydíj óta 36 versenyhétvége telt el, ennyi idő kellett Felipe Massának ahhoz, hogy újra dobogón ünnepelhessen. Két dobogós eredmény közötti leghosszabb szünetet Alexander Wurz jegyzi, akinek az 1997-es Brit Nagydíjon elért harmadik helye után 129 versenyt kellett várnia, míg 2005-ben San Marinóban újra dobogós eredményt jegyezhetett, miután Jenson Buttont diszkvalifikálták. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Wurz ez alatt az idő alatt 50 versenyen vett részt, azaz volt közben néhány év szünet az F1-es versenyzői karrierében. Mint ahogy Michael Schumachernek, akinél legutóbbi két dobogós helyezése között összesen 100 nagydíj telt el, a német viszont csak a 48-at futotta, amikor a 2006-os kínai verseny után idén Valenciában ismét pódiumon ünnepelhetett.  

- Massa mögött Kobajasi Kamui ért célba, így kettőjükkel együtt idén már 13 különböző versenyző állt dobogón, szemben a tavalyi héttel. Legutóbb 2009-ben volt 13 különböző pilótának dobogós helyezése, a rekord pedig az 1982-es szezon tartja, 18-cal.

- Kobajasi élete első Formula-1-es dobogóját hazai közönsége előtt érte el, mint ahogy 1990-ben Suzuki Aguri a Lola-Lamborghinivel. Ezen kívül egyetlen egy olyan alkalom volt, hogy egy japán versenyző a top3-ban végzett, mégpedig 2004-ben Indianapolisban Sato Takuma a BAR Hondával.

- Lewis Hamiltonnak nem hoz túl sok szerencsét a japán pálya, hiszen a brit immár zsinórban harmadjára látta meg ötödikként a kockás zászlót Szuzukában. A 2008-as bajnok azonban immár sorozatban 50. alkalommal jutott be a Q3-ba, azaz a 2010-es maláj hétvége óta Hamilton mindig a top10-be kvalifikálta magát.

000 facebook_banner.jpg

- A Mercedesnél tavaly Nico Rosberg bérelte ki Szuzukában a 23. rajtkockát, most pedig márkatársa, Michael Schumacher. 2011-ben Rosberg végül az egy pontot érő 10. helyen zárt, és csaknem Schumacher is megismételte fiatalabb kollégája menetelését, ám végül a toro rossós Daniel Ricciardo megakadályozta ebben, és így a 11. helyen ért célba.

- Miután hétvégén Rosberg már a verseny első kanyarjában kiesett, így már csak egyetlen egy versenyző, Kimi Räikkönen mondhatja el magáról, hogy idén minden nagydíjon célba ért.

  1. Kimi Räikkönen: 895 kör
  2. Mark Webber: 892
  3. Felipe Massa: 881
  4. Daniel Ricciardo: 879
  5. Sebastian Vettel: 865
  6. Jenson Button: 863
  7. Heikki Kovalainen: 860
  8. Paul di Resta: 843
  9. Nico Rosberg: 842
  10. Nico Hülkenberg: 833

- Ebben az évben Romain Grosjean volt az első, aki stop&go büntetést kapott. Tavaly összesen háromszor alkalmazták ezt a szankciót a stewardok.

- Idei első áthajtásos büntetését kapta Vitaly Petrov, aki nem vette figyelembe a kék zászlót, így már csak három olyan versenyző van a mezőnyben, aki minden versenyen részt vett büntetés nélkül: Fernando Alonso, Daniel Ricciardo és Timo Glock.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 japán nagydíj szuzuka formula-1 f1-statisztika