2012. okt 13.

F1 Vettel a két McLaren előtt a 3. szabadedzésen

írta: FormaNet
F1 Vettel a két McLaren előtt a 3. szabadedzésen

Sebastian Vettel a pénteki naphoz képest kissé elhúzott az élmezőnyben, és bő fél másodperccel a két McLaren előtt végzett a Koreai Nagydíj utolsó, 60 perces szabadedzésén. Lewis Hamilton és Jenson Button mögött a két Lotus volt a leggyorsabb.

redb-vett-kore-2012-3-886x590.jpg  

A kvalifikáció előtti utolsó gyakorlást ideális időjárási feltételek mellett, 19 fokos hőmérsékletben, 26 fokos aszfalton kezdhették meg a csapatok. A pénteki nap után az élmenők még meglehetősen bizonytalanok voltak az erőviszonyok alakulását illetően, ám abban mindenki egyetértett, hogy javulni kell szombatra.

Így gondolta ezt például Kimi Räikkönen, aki pénteken tesztelte a Lotus új kipufogórendszerét, és bár nem volt kimondottan elégedett az eredménnyel, de a folytatásban reméli javulni tudnak. A finn a hétvége további részében is használja az újítást, míg alkatrész hiányában a csapattárs, Romain Grosjean egyelőre nem kapta meg.

Az egyórás szabadedzés első 15 percében az installációs körökön kívül nem történt semmi mozgolódás. A 15. percben végre Räikkönen jóvoltából született meg az első-, egy gyengécske 1:46-os köridő, melyet a következő nekifutásra máris 1:39-re faragott le a lágy Pirelliken.

Ezt követően már felpörögtek az események, és szinte percről percre változtak a nevek a tabella élén. Nagyjából félidőnél Mar Webber elsőként autózta be magát 1:39 alá, majd negyed órával a leintés előtt már négy versenyző neve mellett szerepeltek 1:38-as idők. Nem nagy meglepetésre a Red Bull illetve a McLaren pilóták sorakoztak fel a legjobb négyben, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Jenson Button és Mark Webber sorrendben. A top10 további helyein szintén nem volt meglepetés, hiszen két Ferrari, két Lotus, és a két Mercedes foglalt helyet.

Az utolsó percekben még izgalmas menet kezdődött, hiszen előkerültek a szuperlágy gumik is, egy-egy 1-2 körös etapra, azaz kvalifikációs szimulációkra. Ebből Mark Webber ugyan kimaradt, mert autóján valamit vizsgáltak a csapat szerelői, így az ausztrál visszacsúszott egészen a hetedik helyig, miközben csapattársa ismét parádés kört rakott össze az RB8-cal. A címvédő fél másodpercet vert az őt követő Lewis Hamiltonra, és nyolc tizedet a másik McLarenre.

Button mögé a két Lotus zárkózott fel, majd Grosjean és Räikkönen után következett csak a Ferrari spanyol klasszisa, illetve a boxban vesztegelő Webber. Az utolsó három hely Felipe Massáé, Pastor Maldonadóé és Nico Hülkenbergé lett, a Mercedesek végül a 12-13. helyen zártak. 

000 facebook_banner.jpg

Harmadik szabadedzés eredménye: 

3. szabadedzés- korea.PNG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 szabadedzés sebastian vettel formula-1 koreai nagydíj