2012. okt 14.

F1 A McLaren versenyzői feladták idei világbajnoki álmukat

írta: FormaNet
F1 A McLaren versenyzői feladták idei világbajnoki álmukat

A McLaren számára közel nem úgy sikerült a Koreai Nagydíj, ahogy azt eltervezték, hiszen Jenson Button kiesése, és Lewis Hamilton 10. helye jelentősen átírta mind a csapat, mind a pilóták lehetőségeit a szezon véghajrájában.

hamilton - button.PNG  

Néhány futammal ezelőtt talán a McLarené volt a mezőny leggyorsabb autója, a csapat pedig a konstruktőri verseny második helyén meggyőzően vezetett a Ferrari előtt. Versenyzői közül Lewis Hamilton volt az idei vb egyik legnagyobb esélyese, ám mindez mostanra már csak történelem.

A McLaren jelenleg hat pontos lemaradásban már csak harmadik a bajnoki összetettben, Hamilton világbajnoki álmai pedig gyakorlatilag szertefoszlottak. A csalódott brit versenyző legszívesebben elfelejtené a mai versenyt, és elismerte, matematikai esélyei ellenére, innen már nem tud bajnokságot nyerni, hiszen hátránya immár 62 pont az élen álló Sebastian Vettelhez képest.

„Nos, úgy gondolom, a nyomásnak ezzel vége. Innentől kezdve számunkra véget ért a bajnokság. Ez most egy nagyon nehéz helyzet a sok munka miatt, amit az egész csapat, és én is végeztem azért, hogy nyerjünk. Eddig a pillanatig folyamatosan harcoltunk, de most ez már túl messzire került.”

Miközben a McLaren egy ponttal gazdagodott, a ferrarisok 27 egységet gyűjtöttek, aminek következtében a konstruktőri versenyben eggyel hátrébb szorították a wokingi alakulatot. Hat pont azonban még nem behozhatatlan hátrány, így innentől kezdve ez lesz a fő célja a szezon végén távozó brit versenyzőnek.

„Próbálunk folyamatosan harcolni azért, hogy előrébb kerüljünk a konstruktőrök versenyében, és remélem, hogy lesz még néhány erős futamunk Jensonnel.”

A 27 esztendős pilótát arról is faggatták, hogy a jelenlegi helyzet betudható-e annak, hogy a Mercedeshez készül, de egyértelművé tette, hogy egyelőre még nem foglakozik ezzel a kérdéssel.

„Nem figyelem, hogy a Mercedes mit csinál, csak a saját feladatomra figyelek. Az elmúlt három versenyen három hibánk is volt, már ami az én helyzetemet illeti, de remélem, hogy a szerencse mellénk áll, és ez után jobb versenyeink lesznek.”

A 2008-as bajnok csapattársa, Jenson Button még szerencsétlenebb napot tudhat maga mögött, hiszen már a rajtot követően, önhibáján kívül véget ért számára a futam. A 32 éves, rutinos brit meglehetősen dühös volt Kobajasi Kamuira, és jövőbeni csapattársával Sergio Pérezzel kapcsolatban is igen kritikusan fogalmazott,  elsősorban az első kanyarban történt kifékezés miatt.

„Úgy tűnik, mindkét sauberes pilóta azt gondolja, hogy a verseny első köre az egyetlen kör. Van alattuk egy kiváló autó, és fontos pontokat tudnának szerezni, ha mindketten gondolkodnának egy kicsit. Nem tudom, hogy mit csináltak. Valóban jó rajtot vettem, megelőztem Michaelt (Schumacher), és Nico (Rosberg) mellé értem az egyes kanyarban, amikor Pérez valahonnan elém került a belső oldalon, és elfékezte magát, ami miatt elől kicsit összeértünk. Kissé szélesebben futottam tovább, és Nicót támadtam. Ezután nem tudom mi történt, csak azt láttam, hogy egy autó jobbról felmászik rám, és azt is láttam, hogy ez egy Sauber. Nagyon csalódott vagyok, mert ez egy hosszú verseny lett volna, sok lehetőséggel, hiszen ez egy jó pálya az előzéshez. Nagyon meglepő, hogy néhány ember így vezet.”

„Ez egy nagyon rossz vezetési stílus, figyelembe véve, hogy ez a királykategória. Nem csak egyszerűen egy téves ítélet, hanem egy igen erős hiba volt."

000 facebook_banner.jpg

Buttont arról is megkérdezték, hogy Kobajasi hibája után egy boxutcaáthajtásos büntetés megfelelő volt-e?

„Nem gondolom, hogy elég volt. Két olyan versenyzőt lökött ki, akinek jó esélye volt a pontszerzésre” – vélekedett Button, majd hozzátette, hogy sajnos a versenyek olyan irányba tartanak, hogy egyre több az elsőkörös incidens, ami nem tud örömteli.

„A versenyek nem két kanyarig tartanak, és fontos lenne, hogy ezt néhányan megtanulják.”

Button 131 ponttal jelenleg hatodik a bajnoki pontversenyben, és ő az utolsó, akinek még matematikai esélye van megnyerni a 2012-es bajnokságot, ám csapattársához hasonlóan immár egyértelműen feladta ezt az álmot.

„Nyilvánvaló, hogy már nincs esélyem, úgyhogy innentől kezdve megpróbálom élvezni a hátralévő versenyeket, és a csapat számára még fontos pontokat gyűjthetünk.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren világbajnokság lewis hamilton futam jenson button formual-1 koreai nagydíj