2012. okt 15.

F1 A Red Bullnál nincs csapatutasítás, és egyelőre nem álmodoznak a harmadik VB címről

írta: FormaNet
F1 A Red Bullnál nincs csapatutasítás, és egyelőre nem álmodoznak a harmadik VB címről

A Koreai Nagydíj kettős Red Bull sikert hozott, ami a hátralévő négy versenyre kissé átírta az erőviszonyokat mindkét bajnokságban. Sebastian Vettel hat pontos előnnyel átvette a vezetést Fernando Alonsótól, a konstruktőrök versenyében pedig az energiaitalos csapat 77 pontra növelte előnyét a második istállóhoz képest, ami már a Ferrari. Christian Horner szerint továbbra sem vehetnek semmit biztosra, és - hasonlóan az előző évekhez - továbbra is kiáll amellett, hogy az istállónál nincs csapatutasítás.

Red Bull kettős győzeloem Korea.jpg

A Red Bull idén első alkalommal szerzett kettős győzelmet Koreában, és ez jelentősen megerősítette a konstruktőri bajnokságban vezető pozícióját, ám figyelembe véve az idei szezon igencsak kiszámíthatatlan alakulását, Sebastian Vettel hat pontos előnye Alonsóval szemben, korántsem nevezhető meggyőző fölénynek.

Vettel csapattársa, Mark Webber 57 ponttal van lemaradva a második helyen álló Alonsóhoz képest, és 63 pontra Vettel mögött, ennek ellenére a csapatfőnök úgy gondolja, nem lenne elegáns megoldás, ha Vettel  az ausztrál támogatásával próbálná megszerezni harmadik világbajnoki címét. Így egyelőre a Red Bullnál szó nem lehet ilyen jellegű csapatutasításról.

Horner már a vasárnapi verseny előtt is egyértelművé tette, hogy a pilóták között szabad a verseny, mely kérdésnek az adott aktualitást, hogy a két Red Bull autó egymás mellől vágott neki a futamnak, ám Webber indulhatott a pole-ból. A futamot végül Vettel nyerte, így a helyzet kissé megváltozott, hiszen átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben.

Amikor vasárnap  Hornert arról kérdezték, hogy szükség lehet-e a továbbiakban csapatsorrendre a szakember így válaszolt:"Ez még túl korai lenne. A különbség elég nagy, de Marknak még mindig van matematikai esélye. Így helytelen lenne ilyet kérni Marktól."

Red Bull kettős győzeloem Korea 2.jpg

Horner éppen a Koreai verseny rajtját említette példának, ahol a két csapattárs valóban egymással harcolt a jobb pozícióért, mindenféle külső beavatkozás nélkül.

„Mindig ideges vagyok, hogy összetörik egymást, amikor azt látjuk, hogy a két autó ennyire közel van egymáshoz, de ezt már ezelőtt is számtalanszor megcsinálták, és vasárnap is tökéletesen harcoltak a hármas kanyarnál."

A vasárnapi sikert követően Christian Horner azt is elárulta, hogy egyelőre nem foglalkoznak a világbajnoki cím megszerzésével, vagy akár az esélylatolgatással, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy másra koncentráljanak, mint a soron következő verseny.

Jelenleg Vettel a cím legnagyobb esélyese, ám a csapatnál óvatosan fogalmaznak az elkövetkező versenyeket illetően. Horner úgy gondolja, a jelenlegi helyzet nehezebb, mint azt sokan gondolják. Az istállónál nem fecsérelnek időt az ábrándozásra, csak és kizárólag a jelen feladataira összpontosítanak.

„Jó időben sikerült rátalálnunk a jó formánkra, így most az a legfontosabb, hogy megtartsuk. Még hosszú út van hátra. Eltérő helyszínek következnek, bár az elégedettséggel tölt el, hogy különféle körülmények között is gyorsak tudtunk lenne, akár egy körön, akár a versenyen."

„Jelen pillanatban egyik bajnokságban sem a harmadik vb címre fókuszálunk. Célunk most az, hogy Koreából elmenjünk Indiába, a következő versenyre, és ott is megpróbáljuk kihozni magunkból a maximumot."

„Kitűnő napunk volt a konstruktőri versenyt tekintve, sikerült kellemesen előre lépnünk a vezetésben, de ez akár gyorsan el is tűnhet. A pilóták versenyében azonban csak hat ponttal vezetünk, így hosszú az út, ami még hátra van. Még száz pontot lehet megszerezni a játékban."

000 facebook_banner.jpg

„Egész évben próbáltuk megérteni a szabályváltozásokat. Ausztrália óta keményen nyomjuk, de mostanra kezdődött az elmozdulásunk a jó irányba. Semmit sem vehetünk biztosra, mert voltak olyan pályák, amire azt gondoltuk, hogy nem fekszik nekünk, mint Spa, vagy Monza. Spában végül sikerült eredményt elérnünk, Monzában viszont nem."

„Az elmúlt három versenyen sikerült erős teljesítményt nyújtanunk, különböző típusú pályákon, kezdve az utcai pályával, a szuzukai lendületes kanyaríveken keresztül addig a pályáig, ahol kettős győzelmet szereztünk. Ez mindenképpen bátorító, és reményteli előny számunkra az elkövetkező néhány versenyre" – nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 red bull formula1 mark webber sebastian vettel christian horner koreai nagydíj