2012. okt 19.

F1 Räikkönen: 2007-ben is csak az utolsó versenyen dőlt el a bajnokság

írta: FormaNet
F1 Räikkönen: 2007-ben is csak az utolsó versenyen dőlt el a bajnokság

Kimi Räikkönen Korea után ismét egy ismeretlen helyszínre érkezik jövő héten, hiszen az indiai versenypálya csak tavaly debütált a szériában. A 2007-es világbajnok eddig még szimulátoron sem ismerkedett a pálya vonalvezetésével, de ahogy legutóbb, most sem aggódik emiatt. Mint ahogy az sem aggasztja túlzottan, hogy a bajnokságban közel 50 pontos lemaradásban van az élen álló Sebastian Vetteltől, mert jól emlékszik még a 2007-es szezonra, amikor a szezonzárón végül sikerült egy ponttal megelőznie két mclarenes riválisát. Indiában ráadásul a hőmérséklet is magas lesz, ami kedvez a Lotus F1 team autóinak, így Räikkönen bízik benne, hogy a következő versenyhétvégén faraghat hátrányából.

kimi raikkonen.PNG  

Legutóbb egy szilárd pontszerző helyet szereztél, elégedett vagy a koreai eredményeddel?

Kimi Räikkönen: Azt hiszem, az ötödik hely nagyjából az volt, ahol lennünk kellett. Volt egy-két olyan alkalom, mikor abban a helyzetben voltunk, hogy javíthattunk volna, de végül - különböző okok miatt – erre nem voltunk képesek. Nem igazán volt meg a sebességünk ahhoz, hogy felvegyük a harcot a Red Bullokkal és a Ferrarikkal. A verseny végére eléggé magamra maradtam, de tartani kellett a tempót, hogy megtartsam a pozíciómat, ami nem volt könnyű. Nem mondom, hogy egy fantasztikus verseny volt, de végül begyűjtöttünk néhány pontot a bajnokságban, szóval nem is volt annyira rossz.

Már csak négy verseny van hátra, mit szeretnél elérni a szezon végére?

KR: Nincs értelme, hogy számszerű célokat határozzunk meg. Továbbra is keményen kell dolgoznunk, hogy lehetőleg sok pontot szerezzünk, és majd meglátjuk mi sül ki belőle. A bajnokságot illetően már elég nagy a pontkülönbség Sebastianhoz (Vettel) képest, így nagyon nehéz lesz őt elkapni, de mindvégig nyomni fogjuk.

Így, hogy egyre távolabb kerül a bajnoki cím, hogyan tartod fenn a motivációdat?

KR: Keményen kell dolgoznunk, és folyamatosan magas szinten tartani a motivációt. Személy szerint úgy érzem, nagyon magas a motivációm, mint ahogy mindig is az volt. Szeretném a lehető legjobb eredményt elérni, amit csak tudok. Természetesen 2007-ben is csak az utolsó versenyen dőlt el a bajnokság, így bármi lehetséges. Majd meglátjuk.

Mit hallottál Indiáról, mint Formula-1-es helyszínről?

KR: India egy teljesen új helyszín lesz számomra. Koreához hasonlóan, eddig még sosem jártam az országban, ami azt jelenti, hogy a pályát sem láttam még a valóságban. És általában a versenyzőktől eltérően, én szimulátoron sem vezettem még rajta, de összességében nem olyan trükkös a helyzet. Szeretem, hogy különböző helyszínekre megyünk, és egy új pálya kihívásai mindig érdekesek számomra. Eddig mindig néhány kör alatt megtanultam a pályákat a pénteki első szabadedzésen. Nem volt problémám Jeongamban sem a tanulással, így itt sem számítok ilyesmire. Ami Indiát illeti, még sosem jártam az országban, de eddig bárhol voltam, mindig élveztem az indiai éttermeket!

000 facebook_banner.jpg

Milyen speciális megfontolássokkal készülsz a hétvégére?

KR: Tudjuk, hogy a hétvége elején a pálya valószínűleg poros lesz, ami érdekessé teszi majd a dolgokat az első edzéseken. Lesz pár újdonság az autón, és ez lesz második alkalom az új kipufogórendszerrel , így reméljük, hogy több előnyre teszünk szert a sebességet illetően. Indiában elég nagy hőség van, ami kedvező számunkra, úgyhogy már alig várom. 

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

lotus forma-1 kimi raikkonen formula-1 indiai nagydíj