2012. okt 20.

Kiss Pál Tamás az F1-es tesztpilóta, Jules Bianchi nyomában

írta: FormaNet
Kiss Pál Tamás az F1-es tesztpilóta, Jules Bianchi nyomában

Péntek délutánra kisütött a nap Barcelonában, és a BVM Target Racing színeiben élete második WSR 3,5-ös hétvégéjén résztvevő Kiss Pál Tamás a száraz pályán nem sokat teketóriázott: a szenzációs 8. helyen zárta a 45 perces gyakorlást, mindössze kilenc ezredmásodperccel elmaradva a bajnoki éllovas Jules Bianchi idejétől, akit a Force India idén tesztpilótaként alkalmaz az F1-ben.

kiss pál tamás - barcelona.PNG  

Kiss Pál Tamás 2011-ben nyert már GP3-as futamot Barcelonában, most pénteken mégis egy új dimenzióban közlekedve ismerhette meg a katalán ringet, hiszen 1:31.247-es körideje majd nyolc másodperccel gyorsabb annál, mint amit idén a GP3 időmérő edzésén futott. A 21 éves magyar tehetség tehát egyre jobb barátságba kerül a bivalyerős, 530 lóerős, DRS-sel (menet közben állítható hátsó szárny) is felszerelt WSR-autóval, és ha ilyen ütemben fejlődik tovább, akkor minden esélye megvan rá, hogy újabb pozitív emlékeket szerezzen magának Barcelonában.

„Nagyon jó volt újra száraz pályán vezetni az autót, hihetetlenül tetszett, amit a pilótafülkében tapasztaltam. Az etap nagy részét kopott gumikon teljesítettem, de végig nagyon jól éreztem magam az autóban, és relatíve gyors tempót tudtam diktálni. Folyamatosan tudtam fokozni a tempót, amiben a trénerem, Matics Zsolt (Fit 4 Race) is komoly segítségemre volt, hiszen a pálya széléről figyelte, hol lehetnék még egy picit gyorsabb” – kezdte a pénteki nap végi nyilatkozatát Tamás.

„Aztán az edzés végén, az új gumikon rengeteget tudtam gyorsulni a kopott gumikon futott időmhöz képest, és érzésre szinte tökéletesen viselkedett az autó. Az egyik kanyart viszont kicsit agresszívabban támadtam, mint kellett volna, ezért úgy érzem, legalább még két tizeddel tudok ennél gyorsabb kört futni ugyanezekkel a beállításokkal. Egy még jobb beállítással pedig talán még ennél is többet” – tekintett pozitívan a hétvége folytatása elé a magyar pilóta, aki a második teszten mindhárom idei GP3-as riválisánál, Antonio Felix da Costánál, Aaro Vainiónál és Daniel Abtnál is jelentősen gyorsabb tudott lenni, dacára annak, hogy ő rendelkezik közülük a legkevesebb tapasztalattal a WSR 3,5-ös autóról.

Az autóról, amit egyszerűen imád vezetni. „Tényleg hihetetlen érzés ezt az autót vezetni. Nemcsak gyorsabb, mint például a GP3-as autó, de a nagyobb tempó ellenére mégis több helyen elfér padlógázzal, vagyis elképesztő menetstabilitással rendelkezik, csodálatosan fekszik az úton” – dicsérte meg a WSR-es versenygépet Tamás, amellyel jó barátsága remélhetőleg az egész hétvégén átível majd.

Kiss Pál Tamás csapattársa, Nicolay Martsenko a 22. helyen zárt az első napot.

A WSR barcelonai hétvégéje a 3,5 literes csúcskategória mezőnye számára szombaton 10 óra 40 perckor az első időmérő edzéssel folytatódik, míg az első futamot 15 órai kezdettel az Eurosport élőben közvetíti.

Borbás Bálint – P1race.com

Fotó: Paolo Pellegrini

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

barcelona wsr kiss pál tamás