2012. okt 23.

F1 A Lotus célja a konstruktőri bajnokság 3. helye

írta: FormaNet
F1 A Lotus célja a konstruktőri bajnokság 3. helye

A Lotus F1 Team indiai futamelőzetesében Eric Boullier csapatfőnök egyértelművé tette, hogy a hátralévő négy nagydíjon a konstruktőri tabella harmadik helyét célozzák meg. Ehhez jelenleg a McLaren-Mercedest csapatot kell beérni, amely a Lotus előtt 29 ponttal áll a bajnokság „dobogós” helyén.

lotus - korea.PNG  

Mi zajlik a csapatnál most, hogy beléptünk a szezon végső szakaszába?

Eric Boullier: Azt hiszem, ha az elmúlt két-három versenyt tárgyilagosan szemléljük, akkor voltak bizonyos nehézségeink, de azt is látni, hogy az új kipufogórendszerrel Koreában egyértelmű előrelépés történt. A csapat zseniális munkát végzett annak érdekében, hogy a versenyre bevessük ezt a jelentős frissítést. Ez volt az első alkalom, és ahogy egyre több időnk van dolgozni vele, annál több mindent tudunk kihozni ebből a koncepcióból. Most el kell érnünk, hogy mindkét autóval a top5-be kvalifikáljuk magunkat, és ezzel több esélyünk lesz fontos pontokat szerezni azért, hogy harcolhassunk a konstruktőri bajnokság harmadik helyéért.

Már csak négy verseny van hátra, azaz gyorsan csökken a megszerezhető pontok száma. Mennyire lesz nehéz elérni a harmadik helyet?

EB: Mi tagadás, nehéz lesz. De mint említette, van még négy verseny, ami még mindig elég jó lehetőség a pontok gyűjtésére. A legfontosabb az, hogy biztosítsuk az E20 megbízhatóságát, és azt, hogy mindkét autónk stabil pontszerző helyen végezzen minden hátralévő versenyhétvégén.

Koreában Romain (Grosjean) nagy figyelmet kapott. Elégedett volt a teljesítményével a problémák után?

EB: Határozottan itt az idő, hogy meghúzzuk a vonalat, és lezárjuk ezt a témát, de még ennél is fontosabb, hogy Romain is maga mögött tudja a múltat. A nagy nyomás ellenére jól teljesített, és egy tiszta versenyt futott Koreában, és abszolút hiszek abban, hogy most már tudja mit kell tenni ahhoz, hogy a jövőben elkerülje az ilyen eseteket. Romain célja természetesen az, hogy a legutóbbi versenyére építkezzen, és a hátralévő négy versenyen a lehető legtöbb ponttal segítse előre a csapatot.

A sport tavaly debütált Indiában, mit gondol erről a helyszínről?

EB: India egy hatalmas ország, egy erősödő gazdasággal, így fontos és izgalmas piac a sport számára. Ez is egy jó alkalom arra, hogy minél többet tudjunk meg egy olyan nemzet kultúrájáról és hagyományairól, amely teljesen eltér a legtöbb helyszíntől, ahová a szezon során ellátogatunk.

A csapat jelenleg egy szokatlan helyzetben van, hiszen három autón dolgozik egyszerre. Mi a legfőbb kihívás ezzel kapcsolatosan?

000 facebook_banner.jpg

EB: Nyilvánvaló, hogy a forrásaink nem végtelenek, ezért a legnagyobb kihívás annak eldöntése, hogy hogyan osszuk el a legjobban ezeket a forrásokat. Minél nagyobb munkát fektetünk egy projektbe, az a másik rovására megy, így a feladatunk az, hogy meggyőződjünk róla, hogy a hátralévő négy versenyen mindez nem rontja az esélyeinket. Közben pedig egy erős pozíciót szeretnénk elérni a következő évre illetve 2014-re, így nem könnyű megtalálni a megfelelő egyensúlyt. Az elkövetkező hetekben és hónapokban nagyon sok szó esik majd erről, mert a dolgok nagyon gyorsan megváltozhatnak, de eddig a csapat vezetősége nagyszerű munkát végzett, és irányításunk alatt tartjuk a dolgokat.

Három egymást követő versennyel zárul a szezon. mennyire nehéz ez egy csapat számára koncentráció és motiváció szempontjából?

EB: Ez mindenki számára egy nagy kihívás, hiszen kilenc hét alatt van hat nagydíj, így logisztikailag is hatalmas erőfeszítésbe kerül, hogy a végső fejlesztéseket megkapják az autók a versenyek között. Szerencsére teljesen őszintén mondhatom, hogy a motiváció nem jelent problémát a csapat számára. Enstone-ban az emberek nem csak magas szakmai színvonalon dolgoznak, de elkötelezettek az iránt, amit szeretnek. Ez pedig nem más, mint a versenyzés!

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 eric boullier formula-1 indiai nagydíj