2012. okt 25.

F1 Nagy hajrára készül a McLaren

írta: FormaNet
F1 Nagy hajrára készül a McLaren

A McLaren Mercedes az elmúlt három versenyen jelentős hátrányba került a bajnoki címért zajló küzdelemben, ám a wokingiak továbbra sem adják fel, és a csapat sportigazgatója, Sam Michael egyértelművé tette, hogy célok változatlanok – megnyerni a hátralévő négy versenyt, lehetőleg kettős győzelemmel.

jenson button - spa.jpg  

Négy nagydíjjal ezelőtt (a szingapúri versenyhétvégét megelőzően) Lewis Hamilton még a bajnoki tabella második helyét foglalta el, a McLaren pedig mindössze 29 pontos lemaradásban, szintén a második legjobb csapat volt a bajnokság állása szerint. Jelenleg azonban úgy áll a helyzet, hogy a 2008-as bajnok már csak negyedik, csapata pedig visszacsúszott a harmadik helyre a Red Bull és a Ferrari mögé. A legendás brit istálló célja, hogy a hátralévő négy futamot megnyerje, és Sam Micheal szerint ez nem irreális cél, hiszen ha a Red Bull képes volt újjáéledni a szezonhajrára, akkor a McLaren számára sem lehetetlen feladat mindezt elérni.

„Célunk, hogy a hátralévő versenyeket megnyerjük, és mindent megteszünk ennek érdekében. A Red Bull elég nagyot lépett előre Szingapúrban, majd Szuzukában is, így kemény versenytárs, de a célunk továbbra is az, hogy legyőzzük őket” – mondta a szakember a Vodafone telefonos konferenciáján. 

„A különbség nagyon kevés, úgyhogy csak egy-két tizedmásodpercen múlik, hogy másként alakuljanak a dolgok. Az egyik csapatnak éppen beválnak a fejlesztések, míg a másiknak nem, és ez általában minden helyszínen változik. Azt hiszem, számunkra vállalható kihívás, hogy az utolsó négy versenyt megpróbáljuk az első és második helyen befejezni.”

Mint ahogy több nagy csapat, a McLaren is mindvégig fejleszti idei autóját, hiszen a jövő évi szabályváltozások nem lesznek annyira jelentősek, hogy már teljes mértékben az új konstrukcióra kelljen fókuszálni.

"Nagyon egyszerű volt dönteni 2012 és 2013 között, hiszen a jövő évi szabályváltozások viszonylag kicsik ahhoz képest, ami általában megszokott. Egyébként is a legtöbb fejlesztést, amit erre az autóra hozunk, azt visszük tovább a következő évre. Bár vannak különböző programok, de elég sok mindent viszünk tovább, ezért nem volt nehéz úgy döntenünk, hogy folytatjuk a 2012-es autó fejlesztéseit. Célunk továbbra is az, hogy a legjobb autóval álljunk elő. Nyilván a szezon ezen szakaszában nem lehet részletekbe belemerülni, de lesznek még újításaink a következő futamokra.”

000 facebook_banner.jpg

Sam Michael azt is elismerte, hogy a boxutcában igen sok inspirációt kapnak egymástól a csapatok, egészen az utolsó versenyig, és természetesen a jövő évre is.

„A fejlesztési verseny kulcsfontosságú, és a McLaren, a Red Bull és a Ferrari sebességre fókuszáló frissítései egész évben igen erősek. Nagy átlagban minden nagydíjra hozni kell plusz egy-másfél tizedet, hogy versenyben maradjunk. A saját ötleteken kívül ihletet kapunk más autóktól is, és ez nem csak a másolásra vonatkozik, hanem például bizonyos kérdések megértésében is segíthet.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren formula-1 indiai nagydíj sam michael