2012. okt 27.

F1 Vettel: Az ellenfeleink is biztos szívesen indulnának innen - Top3 versenyző nyilatkozata

írta: FormaNet
F1 Vettel: Az ellenfeleink is biztos szívesen indulnának innen - Top3 versenyző nyilatkozata

Az Indiai Nagydíj időmérő edzésén a Red Bull Racing csapata idén harmadjára bérelte ki az első sort, pályafutása 35. pole pozíciójával pedig Sebastian Vettel újabb lépést tett harmadik világbajnoki címe felé. Ebbe leginkább a McLarenek rondíthatnak majd bele a holnapi versenyen, és a harmadik rajtkockából induló Lewis Hamilton biztos benne, hogy versenytempóban fel tudják venni a harcot az energiaitalosokkal.

sebastian vettel - india.PNG  

Sebastian Vettel a hétvége eddigi részében megállíthatatlan volt, ám a kvalifikáció döntő szakaszában, egy vezetői hibának köszönhetően  mégis majdnem kicsúszott kezéből a pole pozíció. A németnek azonban még volt ideje javítani, és végül sikerült megelőznie az addig élen álló csapattársát, Mark Webbert.

„Elég szoros volt ez az időmérő, különösen a legvégén. Az első gyorskörömben hibáztam a 4-es kanyarban, így azt a kört fel is kellett adnom. Szóval nem teljesen a terv szerint alakultak a dolgok, de addig azért elég jól ment. A hiba után nyilván úgy döntöttünk, hogy még egyszer kimegyek, Csak egy szett lágy gumink volt, de szerencsére sikerült jól összeraknom a kört. Talán egy-két helyen kicsit gyorsabb is lehettem volna, főleg a 4-es kanyarban figyeltem nagyon, hogy ne blokkoljon a kerék. A hétvége eddigi része összességében nagyon jól alakul, semmi gondunk nem volt az autóval, és ahogy már mondtam is, mindenki nagyon keményen dolgozik a csapatban. A gyárból is nagyon jó visszajelzéseket kaptunk tegnapról mára, úgyhogy nekik is köszönöm. Nyilvánvaló, hogy továbbra is keményen kell dolgoznunk, hiszen nagyon fontos versenyek vannak hátra. A legnagyobb esélyünk akkor van, ha mindig csak a következő megmérettetésre koncentrálunk. Most ez az időmérő volt, ahol nagyon jó eredményt értünk el, úgyhogy nagyon várom a holnapi futamot.

Bár eddig egyértelműen Vettelnek áll a zászló, de a 25 esztendős bajnok szerint túl korai lenne még egy újabb futamgyőzelemről beszélni.

„A futamok mostanában eléggé változatosak tudnak lenni, így az előnyöm nem jelent túl sokat. Most nagyon örülök, hogy megvan a pole pozíció, hiszen egyértelmű, hogy ez a legjobb hely, ahonnan indulhatok. Ha megkérdeznénk az ellenfeleinket, biztos ők is szívesen indulnának innen, éppen ezért nagyon elégedett vagyok. Biztos, hogy nagyon nehéz lesz a holnapi futam, és a pénteki szabadedzéseken voltak azért meglepetések a versenytempót illetően. A mi esetünkben is elég jól kitartottak a gumik (hosszútávon), úgyhogy majd meglátjuk hogyan alakul a holnapi nap.”

Mark Webber a legutóbbi versenyen, Koreában az első rajtkockából indulhatott, most azonban meg kell elégedni a második rajtkockával. Az ausztrál úgy véli, talán megszerezhette volna az első helyet, ha az utolsó gyorskörén nem hibázik.

„Ahogy Seb is mondta, egyáltalán nem volt egy sima időmérő a számára, és azt hiszem, én is csak őt tudom ismételni. Az utolsó kanyar nem sikerült túl jól, és ezzel veszítettem, végül így jött össze. Mindent beleadtam, közel voltam hozzá (a pole-hoz), és szerintem szoros volt kettőnk között az időmérő. Az utolsó gyorsköröm nem sikerült. A McLarennél kicsit másként készültek, melegítették a gumikat, míg nekem például az első szektorban nem nagyon volt tapadásom. Szóval a Q3-ban nem lett jó a második gyorsköröm, de a második hellyel sem lehetek csalódott.”

"A héten hatalmas munkát végeztek a gyárban dolgozók Milton Keynes-ben, és ha ezek az emberek most személyesen nincsenek is itt, de fejlesztéseikkel, hatalmas erőfeszítéseikkel itt vannak velünk, legalábbis ez az eredmény ezt mutatja. Itt a garázsban sem könnyű a munka, hiszen a hőmérséklet és a páratartalom is magas, de nem állunk rosszul. A mai munkánkat elvégeztük, és holnap új napra ébredünk.”

000 facebook_banner.jpg

Lewis Hamilton nem bánkódik az elvesztett első sor miatt, leginkább azért, mert a szabadedzéseken mutatott forma szerint a McLaren autó hosszútávon sokkal versenyképesebbek, mint egy körön. A brit pilóta éppen ezért biztos benne, hogy a versenyen elkaphatják a Red Bullokat.

„Azt kell mondjam, elégedett lehetek a harmadik hellyel. A csapat nagyon jó munkát végzett. Próbáltuk megtalálni a megfelelő beállítást, és itt vagyunk a második sorban. Sajnos nem voltunk annyira gyorsak, hogy megelőzzük a Red Bullokat, de a futamon mindenképpen veszélyesek lehetünk rájuk, mert szerintem a versenytempónk legalább annyira jó, mint az övéké. Ez már a szabadedzéseken is kiderült, úgyhogy nagyon várom a futamot.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 webber hamilton vettel időmérő formula-1 indiai nagydíj