2012. nov 06.

F1 Alonso: A pohár félig tele van, és nem félig üres

írta: FormaNet
F1 Alonso: A pohár félig tele van, és nem félig üres

Az Abu Dzabi Nagydíj Fernando Alonso számára komoly lehetőség volt arra, hogy megfordítsa a világbajnoki pontverseny állását, ám Sebastian Vettel menetelésével a spanyol nem nagyon tudott mit kezdeni. Alonso mindet kihozott az autóból, ám Kimi Räikkönent nem sikerült befognia, így mindössze három pontot sikerült hoznia a regnáló bajnokon. A Ferrari világbajnoka azonban továbbra is optimista.

Alonso Vettel_2.jpg

Vettel az időmérőn elkövetett hiba miatt csak a boxból indulhatott Abu Dzabiban, és legfőbb célként a kármentesítést tűzte ki csapatával. Ez olyan jól sikerült, hogy harmadik helyével, 10 ponttal megőrizte vezető helyét a pontversenyben, ám ez a különbség a hátralévő két versenyen megszerezhető ötven pont tekintetében koránt sem biztosít a németnek akkora fölényt, hogy nyugodt lehetne. Így gondolja ezt Fernando Alonso is, aki pozitív hozzáállással készül az amerikai és a brazil futamra.

"Este, amikor aludni megyek, arra gondolok, hogy a pohár félig tele van, nem pedig arra, hogy félig üres” – nyilatkozta a spanyol pilóta.

Alonso Vettel büntetését követően a megszerzett hetedik helyről a hatodikra léphetett előre az Abu Dzabi Nagydíjon, míg német riválisa komoly hátrányban, a boxutcából kezdhette meg a versenyt. Ez hatalmas esély volt Alonso számára, hogy behozza, vagy akár meg is előzze, az akkor 13 pontos előnyben lévő red bullost.

„Ez igaz, hogy Sebastian akkor utolsóként indult, és ez jó esély volt arra, hogy jelentősen csökkentsem a lemaradást” – nyilatkozta Alonso.

„De az is igaz, hogy láthattuk, a teljesítményünk, és a rajtpozíciónk miatt, pontokat veszítettünk a versenyen. Csak ismételni tudom magam, nekik gyorsabb az autójuk, nekünk pedig jobb a csapatunk.”

Alonso elismerte, hogy a Ferrarinak nem sikerült gyors javulást elérnie, és azzal kapcsolatban sincs kétsége, hogy a következő, austini versenyen a Red Bull megszerzi zsinórban harmadik konstruktőri világbajnoki címét.

A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali egyet ért Alonsóval abban, hogy az elkövetkező két futam rendkívül szoros csatát hoz majd az élen állók között. Az F2012-es teljesítményét maga Domenicali is gyengének nevezte.

„Fontos dolog, hogy a verseny eredménye alapján sikerült csökkentenünk a különbséget a pilóták között, ami különösen nehéz volt, mert a teljesítményünk nem csak a rivális csapatét nem közelíti meg, de más csapatokétól is elmarad” – hangsúlyozta önkritikát gyakorolva a Ferrari csapatfőnöke.

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo Abu Dzabit követően egyértelművé tette, hogy a jelenlegi állapoton változtatni kell, és elvárja Domenicalitól, és az egész istállótól, hogy a hátralévő két hétben jelentősen javítsanak az autó teljesítményén.

000 facebook_banner.jpg

„Vasárnap Fernando a sokadik nagy versenyét futotta a szezonban, ismét 120 százalékot hozott ki magából, és végig harcban volt a győzelemért. De az is egyértelmű, hogy ennél nekünk is többet kell tennünk az elkövetkező versenyeken. Amit kérek Domenicalitól és azt egész csapattól az az, hogy az előttünk álló tíz fontos napon tegyenek meg mindent, hogy olyan autóval érkezzünk Texasba, amelyik képes harcolni a győzelemért.”

„A szavak semmit sem számítanak. Ez kell, most, hogy a cél legyen.”

„Rajtunk múlik. Most is - ahogy az elmúlt 15 évben is - részt veszünk a címért folytatott harcban, egészen a végéig, és azt láthatjuk, hogy mennyire nehéz helyzetben vagyunk, ha a világbajnoki állás felborul.”

„Ez rajtunk múlik, minden követ meg kell mozgatni. Biztos vagyok benne, hogy meg lesz a pilóták bajnoksága, és ezért minden férfi és nő, aki a Ferrarinál dolgozik, teljes elszántsággal, és ugyanúgy 120 százalékkal végzi majd a munkáját, ahogy azt Fernando is teszi” – biztatta csapatát a Ferrari elnöke.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma1 fernando alonso formula1 sebastian vettel Stefano domenicali luca di nontezemolo