2012. nov 09.

F1 A McLaren elismerte, Pérez szerződtetése rejt magában kockázatot

írta: FormaNet
F1 A McLaren elismerte, Pérez szerződtetése rejt magában kockázatot

Az idei év egyik nagy meglepetése volt, amikor Lewis Hamilton bejelentette, elhagyja eddig csapatát, a McLarent, és 2013-tól a Mercadesnél folytatja pályafutását. Hasonlóan nagy meglepetést okozott azonban a McLaren reakciója is, amikor megelőzve a Hamilton és a Mercedes hivatalos bejelentését a szerződésről, nyilvánosságra hozta, hogy a 2008-as brit világbajnok helyét jövőre a Saubertől érkező Sergio Pérez foglalja el.  A wokingi istálló csapatfőnöke, Martin Whitmarsh most elismerte, Pérez leszerződtetése rejt magában kockázatot.

whitmarsh-hamilton-perez.JPG

A tehetséges mexikói pilóta tavaly Ausztráliában a Saubernél debütált az F1-ben, azt követően, hogy 2010-ben Pastor Maldonado mögött a második helyen végzett a GP2-ben. Pérez remek üzlet volt a svájci alakulat számára, mert tehetsége mellett komoly szponzort is vitt a csapathoz, a világ leggazdagabb emberének, Carlos Slimnek a tulajdonában lévő, mexikói Telmex telekommunikációs óriásvállalatot.

Pérez az idei évben többször is megvillantotta képességeit. Három dobogós helyezése -  ebből két második hely - egyértelműen jelzi, hogy valóban komoly tehetségről van szó.

A 22 éves pilóta tagja volt a Ferrari pilótaakadémiának, így sokan év közben úgy gondolták, ő válthatja az év elején gyengélkedő Felipe Massát a maranellói alakulatnál. A Ferrari elnöke Luca di Montezemolo azonban az ősz elején egyértelművé tette, hogy korai lenne még leszerződtetni Sergiót, mert a Ferrarinak nagyobb tapasztalattal rendelkező pilótára van szüksége. A McLaren azonban ezt kissé másképpen ítélte meg, bár hozzá kell tenni azt a tényt is, hogy Hamilton  döntése kényszerhelyzetet teremtett.

A villámgyors szerződés, és annak bejelentése sokakat váratlanul ért, bár erre vonatkozóan voltak találgatások, különösen azután, hogy egyre csak húzódott a Lewis Hamiltonnal való hosszabbítás. Nyilvánvaló, hogy a McLaren és Pérez nem néhány óra alatt döntött az együttműködésről, hiszen Hamilton állítólag a bejelentés előtti estén kereste meg csapatát a távozásával kapcsolatban, és a wokingiak már másnap délelőtt (megelőzve Hamilton és a Mercedes hivatalos bejelentését) nyilvánosságra hozták a szerződést.

A mexikói pilóta idei sikerszériája azonban a mclarenes szerződést követően megszakadt, miután az elmúlt négy versenyen egyetlen pontot sem szerzett, és a legutóbbi versenyen, Abu Dzabiban komoly hibát is elkövetett a versenyen, ami nem is maradt büntetlenül a stewardok részéről. 

Martin Whitmarsh csapatfőnök a napokban arról beszélt, egyelőre még nem tudják pontosan, mit várhatnak Jenson Button következő csapattársától, és hogy Pérez mire lesz képes a legendás alakulatnál.

„Még csak 22 éves. Pont annyi idős, mint amennyi Lewis volt, amikor kezdte. Azt gondolom, nagy tehetség” – vélekedett Whitmars Pérezről.

„De őszintén szólva többen nem nagyon tudok. (a Pérezben rejlő lehetőségekről) Nem írtunk volna vele alá, ha nem úgy gondolnánk, hogy képes jól menni egy másik szinten is, de úgy hiszem - ahogy már mondtam is - hogy ezt még nem igazán tudjuk.”

000 facebook_banner.jpg

„Még sohasem tapasztalt meg olyan típusú nyomást, mint ez a két pilóta (Button és Hamilton). Ha valaki felbukkan a McLarennél, és nincs az első pár sorban, akkor hatalmas nyomást nehezedik rá. Ez a két srác tudja ezt jól, már megtapasztalták ezt, együtt élnek ezzel, boldogulnak vele, és jól csinálják.”

„Vannak példák olyan pilótákra, akik képesek ilyen nyomás alatt élni, míg vannak akik nem. Butaság lenne, ha csak itt ülnék, és azt mondanám egy nagyon fiatal pilótáról, hogy nincs benne semmiféle kockázat. De nem léptük volna ezt meg, ha nem láttunk volna benne lehetőséget. Az idő majd megmondja.”

Pérez incidensei, melyekbe a versenyek során belekeveredett, nem nagyon aggasztják a csapatfőnököt.

„Azt hiszem, sokan keveredtek különböző incidensekbe, ezeken a versenyeken meglehetősen sok incidens történt” – vélekedett a McLaren csapatfőnöke.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mclaren forma1 lewis hamilton formula1 martin whitmarsh sergio pérez