2012. nov 09.

F1 Az FIA figyelmeztet, elég a trágár szavakból, a pilótáktól képernyőre való nyilatkozatokat kérnek

írta: FormaNet
F1 Az FIA figyelmeztet, elég a trágár szavakból, a pilótáktól képernyőre való nyilatkozatokat kérnek

Amikor az Abu Dzabi Nagydíj dobogós ceremóniája utáni interjúknál mind Kimi Räikkönen, mind pedig Sebastian Vettel szájából elhangzott egy-egy kisebb káromkodás, nem csak a pilótákat faggató David Coulthard érezte magát kellemetlenül, de az FIA is, mivel többen is jelezték, hogy sok panasz érkezett a versenyzőktől elhangzott nem éppen képernyőre való szavak miatt. Az irányítótestület most figyelmeztette a pilótákat, hogy a jövőben próbáljanak meg profi módon nyilatkozni.

kimi raikkonen - abu dzabi_1.PNG  

Az Abu Dzabi Nagydíj dobogóján David Coulthard faggatta a top3 versenyzőt, akik közül először Kimi Räikkönen tett kissé illetlen megjegyzést, amikor mosolygásának hiányáról beszélt:  „Legutóbb is leszúrtatok/lecsesztetek, mert nem mosolygok eleget” – hangzott el a finn szájából.

Ezt követően Sebastian Vettel beszélt arról, hogy a szombati büntetése után arra is volt esély, hogy „elb@sszák” a futamot. Ez utóbbi megjegyzést követően David Coulthard ellnézést is kért a dobogón, mondván Sebnek nem az angol az anyanyelve. A BBC tudósítójaként dolgozó Coulthard később nem titkolta, elég zavaró volt a káromkodás, hiszen élő adásban voltak.

„Elég zavaró volt amikor Kimi és Sebastian is káromkodott, hiszen az egész világon élőben adták” – ismerte el az ex F1-es pilóta.

Mivel az eset után több panasz is érkezett a tévétársaságokhoz, illetve magához a Nemzetközi Automobil Szövetséghez (FIA) is, így az irányítótestület levélben kérte a csapatokat, hogy tudatosítsák versenyzőikben,  ilyen nyilatkozatoknak nincs helye a médiaeseményeken.

„Ezen a szinten egy autóversenyzőnek tudnia kell, hogy a médiával való kommunikáció része a munkájának, és mindezt elfogadható módon kell tennie” – írta levelében az FIA kommunikációs vezetője, Norman Howell, aki azt sem tartja kizártnak, hogy a jövőben fegyelmit osztanának egy-egy ilyen megnyilvánulás után. Az még nem teljesen világos, hogy pontosan milyen büntetést szabnának ki a káromkodó versenyzőkre, de a Nemzetközi Sportkódex egyértelműen leírja, hogy a sport hírneve nem sérülhet.

000 facebook_banner.jpg

A levélben az FIA szóvivője arra is felhívja a figyelmet, hogy egy ilyen megnyilvánulás negatív reklám szinte minden szereplőnek.

„A káromkodás negatív reklám a csapatnak, a szponzoroknak, a sportnak és a FIA-nak is. Megértem, hogy a csaták hevében az adrenalin és a lelkesedés vagy éppen a csalódottság egy veszélyes egyveleg, de nem az F1-es pilóták az egyetlenek, akik ilyen körülmények között interjút adnak. Bokszolók, rögbisek, és focisták is rendszeresen adnak interjúkat élő televíziós adásban egy fárasztó küzdelem után, mégis sikerül megfelelően nyilatkozniuk” – írta a levélben Howell, és elárulta, hogy a csapatok pozitívan fogadták az egyelőre még csak baráti hangvételű levelet. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 kimi raikkonen fia abu dzabi sebastian vettel formula-1