2012. nov 17.

F1 Räikkönen szerint ahogy javul a pálya, úgy nő majd a Lotus tempója is

írta: FormaNet
F1 Räikkönen szerint ahogy javul a pálya, úgy nő majd a Lotus tempója is

Az Amerikai Nagydíj első két szabadedzése alapján a Lotusnak van még mit javítania az autóján, mivel egyik pilóta sem tudta magát az első tízbe hozni, de a csapat finn klasszisa, Kimi Räikkönen nem aggódik ezért, és magabiztos abban a tekintetben, hogy a pálya felületének javulásával versenyképesek lehetnek a hétvége további részében.

Raikkönen Austinban.jpg

Austinban Räikkönen az első edzésen a 14., míg a második gyakorláson a 11. helyre elegendő időt autózta, ám biztos abban, hogy a pálya tapadásának javulásával egyre jobb lesz az E20-as tempója.

Az austini aszfalt teljesen új, poros felülete az egész mezőny számára komoly kihívást jelentett, ám az edzésen úgy tűnt, hogy a Lotus a nagy átlaghoz képest is komolyan szenvedett a tapadás hiányától. Az Adu Dzabi Nagydíj győztese, Kimi Räikkönen úgy gondolja, meg kell várniuk, amíg a pálya felgumizódik annyira, hogy a tapadás ne jelentsen problémát, és akkor tudják megítélni, mire képes az autó, a texasi pályán.

„Minden versenyen pénteken szenvedünk, addig, amíg nem megfelelő a tapadás,  majd ahogy a tapadás javul, mi is egyre gyorsabbak leszünk” – vélekedett a finn pilóta.

„Valószínű még nincs elég leszorítóerő. De remélem holnapra sikerül gyorsulnunk.”

A szabadedzések során Räikkönen a rádión keresztül is jelezte az autó tapadásának hiányát, és próbáltak változtatni a beállításokon, akkor nem nagy sikerrel, de a pálya állapotának javulásával bíznak benne, hogy az autó életre kel, és az időmérőn már sikerül a megfelelő tempót kihozni belőle.

„Ismerjük az autónkat, és képesek vagyunk változtatni, és végül 95 százalékában mindig hasonló helyen vagyunk. Tudjuk, hogy a pálya és a gumik nem mindig dolgoznak számunkra megfelelően.”

„Csak türelmesen várnunk kell, és megoldódik ez a probléma. Ha folyamatosan változtatjuk az autót, akkor ez a kérdés is mindig megmarad.”

000 facebook_banner.jpg

Arra a kérdésre, hogy a Lotus versenyképes lesz-e az időmérőn, a 2007-es világbajnok így válaszolt: „Biztos vagyok benne, ha a tapadás javul a pályán, akkor az autónk is elkezd dolgozni, és minden rendben lesz.”

„Elvégzünk néhány változtatást, de tudjuk, hogy lesz a mi működik, és lesz ami kevésbé.”

„Nincs olyan varázslatosan nagy dolog, amit hirtelen megtalálnánk, és egy másodperccel gyorsabbak lennénk. Ilyen nem fog megtörténni” – nyilatkozta Kimi Räikkönen.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma1 austin kimi raikkönen formula1 amerikai nagydíj cota