2012. nov 19.

F1 A Red Bull Racing Austinban egy elit csoport tagja lett

írta: FormaNet
F1 A Red Bull Racing Austinban egy elit csoport tagja lett

A Red Bull Racing Austinban harmadik konstruktőri világbajnoki címét ünnepelhette, és ezzel az eredménnyel a Formula-1 történelmében a Ferrari, a McLaren és a Williams után a negyedik olyan csapat lett, melynek mindezt három egymást követő évben sikerült elérnie.

red bull - austin.PNG  

Az Amerikai Nagydíj nem éppen a Red Bull Racing tervei szerint alakult, hiszen Sebastian Vettel elvesztette első helyét, míg a 2-es számú kocsiban ülő Mark Webber a generátor problémája miatt idő előtt feladni készült versenyét. Bajnokság szempontjából azonban viszonylag könnyű dolguk volt, hiszen ha Vettel mellett két ferraris állt volna a dobogón, akkor is bőven behozhatatlan előnyre tesz szert a gárda, azaz a Red Bullt majdnem hogy csak egy drámai kettős kiesés fosztotta volna meg attól, hogy még a szezonzáró előtt eldöntse a csapatok versenyét. Az energiaitalosok immár zsinórban a harmadik konstruktőri trófeát hódították el a szériában, és ez a menetelés a Formula-1 eddigi történelmében még csak három istállónak sikerült: a Ferrarinak, a McLarennek és a Williamsnek.

„Ez az egész csapat számára egy hihetetlen dolog. A konstruktőri bajnokság az, amivel mérhetjük magunkat a versenytársakhoz, és megmutatja a csapat összes tagjának teljesítményét. A pilóták bajnoksága nyilván presztízskérdés, és a közönség is inkább azt tartja számon, de a csapaton belül mindkettő egyformán fontos. Szóval az egymást követő harmadik világbajnoki címünkkel egy nagyon elit csoporthoz csatlakoztunk, hiszen eddig ez csak három alakulatnak sikerült. És az, hogy mindezt ilyen rövid idő alatt sikerült elérnünk, nagyon jól bizonyítja a csapat minden tagjának kemény munkáját és elkötelezettségét. Ez egy igazán örömteli pillanat a csapat minden egyes tagjának, és a Red Bullnak” – nyilatkozta a csapatfőnök, Christian Horner.

A Red Bull Racing technikai igazgatója, Adrian Newey pályafutása során már három istállót segített hozzá a konstruktőri vb címhez, és nem tagadta, az idei győzelem egyáltalán nem volt könnyű menet.

„Ez egy csodálatos év volt, és megmutatja, hogy sikerült fenntartanunk a színvonalat és következetességünket. Mindez egyenlő a kemény munkával, odaadással és a Milton Keynesben dolgozó emberek tehetségével. Remélem, hogy egy itallal mindez megünnepeljük az este folyamán. Mindig azon gondolkodunk, hogyan tudjuk javítani az autót, és mi az amit még tehetünk a következő versenyeken. Ez egy nehéz év, és sajnos a szezon előtti aggályaink beigazolódtak. Az elmúlt két évben az oldalsó kipufogó-technológia köré építettük az autónkat, ezért számunkra sokkal nagyobb volt ez a veszteség, mint a versenytársaké, és nehéz volt visszafejlesztenünk a kocsit oda, ahol lenni akartunk. A harmadik világbajnoki címünk azonban igazolja, hogy a csapat nem egy szalmaláng, hiszen sikerült az élen maradnunk, megértettük az autót, és kiegyensúlyozottak tudtunk maradni, ami egyáltalán nem könnyű” – értékelte az idei évet a csapat tervezőzsenije.

A Red Bull eredménye annál is inkább figyelemreméltó, hogy - a Jaguár utódaként - még csak néhány éve, 2005-ben csatlakoztak a királykategóriához.

„Az első bajnoki cím csodálatos volt, hiszen amikor elhagytam a McLarent, a karrierem szempontjából a Red Bull kissé kockázatos döntésnek tűnt, de az álmom az volt, hogy megpróbáljak egy olyan csapattal versenyeket nyerni, melynek viszonylag a kezdetek óta részese vagyok. Elképesztő, hogy ez az álom beteljesült, és már három világbajnoki címet nyertünk. Mindenkinek vannak álmai, és amikor azok beteljesednek, az igazán különleges. Nem csak nekem, hanem az egész csapat számára tiszteletreméltó” – zárta nosztalgikus gondolatait Newey.

000 facebook_banner.jpg

Ami a versenyzőket illeti, Mark Webberben ugyan kiesése miatt maradhatott némi keserű szájíz az első austini hétvége után, míg csapattársa, Sebastian Vettel szintén nem a legtökéletesebb versenyt futotta, legalábbis ami addigi dominanciáját illeti. Az első helyen célba érő Lewis Hamilton ugyanis gondoskodott arról, hogy a németre még egy viszonylag nehéz évadzáró vár. A vasárnap azonban az ünneplésé volt, és persze mindkét versenyző hihetetlenül boldog a csapat hatalmas sikerei miatt.  

Sebastian Vettel: „Nagyon nagyon boldog vagyok, hogy a csapat megnyerte harmadik konstruktőri címét. Ez egy kemény év volt, és nagyon keményen dolgoztak, így megérdemlik a győzelmet, hiszen ez azt jelenti, hogy mi vagyunk a legjobb csapat. Nyilván Mark és én is hajtottunk egész évben, ezért is sajnálatos, hogy Mark nem tudta teljesíteni a versenyt. Ez egy nagyon jó futam volt, és minden tőlem telhetőt megtettem, de sajnos rossz időben kerültem forgalomba, így elvesztettem az előnyömet Lewisszal szemben. Ő ki is használta a kínálkozó lehetőséget, és bár megpróbáltam védeni a belső ívet, de lefelé az egyenesben nagyobb sebessége volt. Lewis tisztességes játékkal győzött le. Mi viszont megmutattuk, hogy a tempónk jó, és most már teljes gőzzel a következő versenyre összpontosítunk.”

Mark Webber: "A harmadik konstruktőri cím egy hihetetlen eredmény a csapat számára. Ráadásul három egymást követő évben elérni, ez olyasmi, amit szerintem egyikünk sem tervezett, amikor a kezdetekkor sikerekről álmodtunk. Ennek tükrében az eredmény valóban megdöbbentő. Talán az idei bajnokság volt eddig a legnehezebb - különböző okok miatt - , és bár közhely, de igaz, hogy mindez valóban egy csapatmunka eredménye. Ami a versenyt illeti, egy generátorprobléma miatt kellett kiállnom. Már pár kör után alacsony volt az akkumulátor feszültség, aztán elvesztettem váltó szinkronját, és a KERS-t. Frusztráló volt, mert egész jó helyről indultam, és jót harcoltam Lewisszal. Folyamatosan igyekeztünk valahogyan kezelni a helyzetet, de végül meg kellett állnom.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 világbajnokság austin red bull amerikai nagydíj Formula-1