2012. nov 21.

F1 Végére ért a BBC egész szezon át tartó top20-as összeállítása, a No.1 Ayrton Senna

írta: FormaNet
F1 Végére ért a BBC egész szezon át tartó top20-as összeállítása, a No.1 Ayrton Senna

2012-ben hat világbajnok sorakozott fel a száguldó cirkusz rajtrácsára, és ebből a különleges alkalomból a BBC egy egész idényen át tartó lista összeállításához látott hozzá, mely minden idők legjobb 20 versenyzőjét sorakoztatja fel. A 20-as lista még a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj előtt kezdett íródni, és a 20., azaz a szezonzáró Brazil Nagydíj előtt zárult be. A BBC F1-es stábja a háromszoros brazil legendát, Ayrton Sennát szavazta meg első helyre.

ayrton senna.PNG  

Idén hat világbajnok szerepel a királykategóriában, és ezt az igen ritka alkalmat a BBC F1-es stábja egy egész idényen át tartó szubjektív lista összeállításával szerette volna megkoronázni. A stáb minden egyes tagja összeállította a maga névsorát, majd ezek összevetésével elkészítették minden idők legjobb 20 F1-es versenyzőjének listáját, ami 20. helyről indult a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj előtt, és minden egyes versenyhétvége előtt egy névvel bővült.

A jelenlegi mezőnyből négyen is helyet kaptak, közülük hárman a top10-ben. A hétszeres világbajnok, Michael Schumacher nyilván nem meglepetés, a BBC szerint a számos rekordot tartó német azonban csak a negyedik legjobb F1-es versenyző, Senna, Fangio és Jim Clark mögött.

A Red Bull német üdvöskéje, Sebastian Vettel megelőzte idei legnagyobb riválisait, Fernando Alonsót és Lewis Hamilton. Vettel a nyolcadik helyen áll, a Ferrari spanyolja a 10 helyet kapta, míg a McLaren 2008-as bajnoka a 15. helyen kerül fel minden idők legjobb versenyzői közé.

A BBC teljes listája:

  1. Ayrton Senna
  2. Juan Manule Fangio
  3. Jim Clark
  4. Michael Schumacher
  5. Alain Prost
  6. Stirling Moss
  7. Jackie Stewart
  8. Sebastian Vettel
  9. Niki Lauda
  10. Fernando Alonso
  11. Alberto Ascari
  12. Gilles Villeneuve
  13. Nigel Mansell
  14. Mika Häkkinen
  15. Lewis Hamilton
  16. Nelson piquet
  17. Emerson Fittipaldi
  18. Jack Brabham
  19. Graham Hill
  20. Jochen Rindt

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

bbc forma-1 ayrton senna formula-1