2012. nov 23.

F1 Kovalainen felkészült arra, hogy jövőre nem lesz helye az F1-ben

írta: FormaNet
F1 Kovalainen felkészült arra, hogy jövőre nem lesz helye az F1-ben

A Caterham finn versenyzője, Heikki Kovalainen a szezon közepén még abban reménykedett, hogy jövőre talán ismét egy versenyképes csapatnál bizonyíthat, majd a szezon végéhez közeledve úgy tűnt, marad jelenlegi alakulatánál. Ehhez azonban szponzorokra lenne szüksége, így egyre pesszimistább, és felkészült arra, hogy a szezon utolsó nagydíjával búcsút int nem csak a 2012-es évnek, de a királykategóriának is.

33. heikki kovalainen.JPG  

Heikki Kovalainen 2007-ben debütált a Formula-1-ben, és mielőtt 2010-ben Tony Fernandes csapatához szerződött, két szezon versenyzett a McLarennél, előtte pedig egy évet a Renault-nál töltött. Ezalatt az idő alatt egy pole pozíciót és négy dobogós helyezést szerzett, ebből egy futamgyőzelmet, amit 2008-ban a Hungaroringen gyűjtött be. F1-es statisztikájában utoljára 2009-ben a Szingapúri Nagydíjon gyarapíthatta pontjainak számát, azóta a Caterhammal (előtte Team Lotus) a legjobb eredménye egy 12. hely volt még 2010-ben, Japánban. A 31 esztendős finn a szezon közepén még nagyon optimistán arról beszélt, talán eljött az idő arra, hogy újra egy nagy csapatnál bizonyíthasson, és úgy érzi, sokkal érettebb, felkészültebb, mint anno a mclarenes években. A bizakodás azóta alábbhagyott, és a szezonzáró interlagosi hétvége első napján Kovalainen most úgy nyilatkozott, nem tartja kizártnak azt sem, hogy ez lesz az utolsó versenye a szériában.

„Ha ez lesz az utolsó versenyem, akkor az sajnálatos, de a helyzet elég bonyolult számomra, és ennél többet nem igazán tudok tenni. Lesz ami lesz, jelenleg csak erre a hétvégére összpontosítok, és megpróbálom a lehető legjobb eredményt szállítani a csapatomnak.”

„Nem tudom még mi fog történni, de tapasztalatom szerint az sosem jó dolog, ha a szezon végéig nem születik még döntés. De ez van. Tudom, hogy rajta vagyok a listán, és nagyon jó a kapcsolatom  Tony-val [Fernandes] és a csapattal, és talán maradok, de tudom, hogy működnek a dolgok a Formula-1-ben. Amikor ennyire elhúzódik a döntés, az soha nem jó jel” – ismerte el Kovalainen, és azt sem tagadja, hogy a Formula-1-en kívül, és persze azon belül is keresi a lehetőségeket, fizetni azonban nem fog egy ülésért.

„Bármi is történik, az életemnek nem lesz vége. Biztos, hogy nem leszek öngyilkos. Természetesen keressük a lehetőségeket az F1-ben, és azon kívül is. De a több lehetőség némi pénzt igényelne, és én nem akarom ezt az utat járni. Nem hiszem, hogy ez bárhová is vezet.”

„Az egy más dolog, ha van egy olyan támogatód, mint például a Santander, így elmehetsz egy nagy csapathoz, de az, hogy egy szezonra összegyűjtsük a pénzt, az semmit nem ér. Az, hogy összeszedjem a pénzt arra, hogy a rajtrács közepén versenyezzek, az számomra nem vonzó."

000 facebook_banner.jpg

A Caterham a konstruktőrök versenyében jelenleg a Marussia mögött áll, és ahhoz, hogy eggyel előrébb lépjen, ahhoz valamelyik autójával Brazíliában a 12. helyen kellene célba érnie. Kovalainen elismeri, hogy valamelyest segítene rajta, ha ezt el tudná érni Interlagosban, mindemellett úgy érzi, összességében is nagyon jól teljesített a Caterhamnél, de mivel ez eredményekben nem mutatkozik meg, így szinte esélye sincs, hogy felfigyeljenek rá a versenyképes istállók.

„Elértem egy jó szintet, és nagyon ritka, hogy rossz versenyem lenne. A legtöbbször mindent kihoztam az autóból. Sokat nyújtottam, de lehet, hogy a Formula-1 nem nekem való, és lehet, hogy nincs hely számomra. Semmit nem tehetek ellene. Nem tudok ennél jobb eredményeket elérni, és ha ez nem elég ahhoz, hogy előrelépjek, vagy itt maradjak, akkor ez van.”

Pénteken hivatalossá vált, hogy Kovalainen csapatánál már csak egy hely szabad. A Caterham ugyanis bejelentett a jelenleg Marussiánál versenyző Charles Pic leszerződtetését. 

 

Fotó és szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 caterham heikki kovalainen formula-1