2012. nov 25.

F1 A mai játék neve: Ki nevet a végén - Vettel vs. Alonso

írta: FormaNet
F1 A mai játék neve: Ki nevet a végén - Vettel vs. Alonso

Még néhány óra, és kezdetét veszi a Formula-1 egyik legkiszámíthatatlanabb szezonjának tartott 2012-es versenysorozat végső összecsapása. A tét hatalmas. A mai, interlagosi verseny nem csupán az idei világbajnokság győztesét adja a száguldó cirkusz történelméhez, hanem minden idők legfiatalabb háromszoros világbajnoka cím is kiosztásra kerül. Ezen kívül a mai futamon szemtanúi lehetünk néhány búcsúfutamnak is, így a Brazil Nagydíj az izgalmas verseny mellett, minden bizonnyal egy rendkívül érzelemdús zárása lesz a 2012-es Formula-1-es szezonnak.

Vettel vs Alonso.jpg

 

 

A két világbajnok aspiráns ma igazi, nyílt sisakos csatát vívhat, ám teljesen eltérő megközelítéssel. Sebastian Vettel tizenhárom pontos előnye némiképp megnöveli a regnáló bajnok esélyeit, ám Fernando Alonsóval szemben Vettel csak 25 pontos előnnyel érezhetné magát teljes biztonságban.

A bajnoki pontverseny éllovasának minimális célja az lehet, hogy jelenlegi rajtpozíciója (4. hely) a célbaéréskor is meglegyen. Amennyiben ezt sikerül teljesítenie, Alonso utcahosszal nyerheti a versenyt, akkor is Vettel a bajnok. Vettelt minden bizonnyal csapattársa, Mark Webber is segíti majd egy hellyel előre lépni, hogy biztonságosabb helyzetbe legyen a verseny alatt, ám ehhez az kell, hogy a német a rajtnál, és ezt követően ne veszítsen pozíciót. Ezt viszont az ötödik rajtkockából induló Felipe Massa próbálja majd megakadályozni, és szinte egészen biztos, hogy a rajt pillanatától kezdve támadni fogja a Red Bull bajnokát. Vettelnek tehát rendkívüli koncentráltságra lesz szüksége a rajtnál, és az egész futam alatt, és számára nem a futamgyőzelem, hanem a biztonságos versenyzés a legfőbb feladat.

Mindeközben Fernando Alonsónak egy lapra kell mindent feltennie, már közvetlenül a rajtnál is. Ebben pedig a spanyol világbajnok igen jó. Számára nem elég az, ha egy-két helyezéssel Vettel előtt végez, így a Ferrari pilótájának sokkal nagyobb kockázatot is be kell vállalnia addig, amíg riválisa inkább a biztonsági játékra törekszik. Alonso számára most a „kockázat nélkül nincs győzelem” a legmegfelelőbb hozzáállás, a finomkodásnak nincs helye.

A technika ördöge azonban mindkét pilóta mellé beülhet a versenyautóba. Ebben a tekintetben Alonso jóval nagyobb biztonságban van, míg Vettel és a Red Bull számára ez a faktor komoly fejfájást okozhat. A Red Bull az évben számtalan megbízhatósági problémát mutatott, amíg a Ferrarinál ilyen gondok nem hátráltatták a munkát. Ám Vettel esetleges technikai problémája sem nyitja meg egyértelműen Alonso előtt a világbajnoki cím felé vezető utat. Ott lesz ugyanis Mark Webber, és a két rendkívül gyors McLaren. Márpedig a spanyolnak Vettel kiesése esetén is a dobogón kell végeznie, és a dobogós helyezésekre a McLareneken és Webberen kívül is van bőven jelentkező.

Lewis Hamilton többször is azt nyilatkozta, hogy Alonso pártján áll a címért folytatott küzdelemben, és lehetőségei szerint segíteni is fogja a spanyolt, ám Brazíliában a 2008-as világbajnok a búcsúbulijára készül a McLarennél. Így minden bizonnyal Alonsónak Hamilton segítsége maximum egy rajt előtti vállveregetésben merül majd ki.

Igen bonyolult helyzetben van a hazai közönsége előtt versenyző Felipe Massa, akinek nem elég feladat az, hogy Vettelt támadja - sőt a lehetőségei szerint hátráltassa - mindezt úgy kell tennie, hogy közben valahogy a spanyol csapattárs mögé is kerüljön a futam végére. Ez nem csak technikai-taktikai kérdés a kis brazil számára, de érzelmi is, hiszen hazai rajongói előtt úgy kellene feltennie a kezét, hogy azt,  a szép számmal a versenyre kilátogató közönség is tolerálja.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a rajtrács elején olyan pilóták is felsorakoznak, akiket vajmi kevésbé érdekli a két rivális ádáz harca. Pastor Maldonado, Kimi Räikkönen, Nico Hülkenberg és még sorolhatnánk, egyetlen pillanatra sem fog mérlegelni akkor, ha abba a helyzetbe kerül, hogy Alonsót meg kell előznie, hiszen ők saját versenyüket futják, és egy kétszeres világbajnokkal csatázni mindig egy rendkívül izgalmas kihívás, bármelyik pilóta számára.

000 facebook_banner.jpg

Nincs tehát könnyű helyzetben a spanyol, de Vettel számára is kemény verseny kezdődik az interlagosi pálya piros lámpáinak kihunyásával. Nem lesznek érvek és ellenérvek arról, hogy ki érdemli meg jobban a világbajnoki címet, mert ez soha sem volt szempont, amikor a pontok felkerültek a tabellára. Csak a pilóták, az autó, a stratégia, a motor, a fékek, a gumik, és az aszfalt lesz az, ami adja a lehetőséget ehhez a bonyolult társasjátékhoz.  A végén pedig egyetlen dolog számít. A kockás zászlót követő egyszerű matematika.

És az összeadás végeredményénél semmi sem fejezheti ki pontosabban azt, hogy ki érdemelte meg legjobban a 2012-es világbajnoki trófeát, és a minden idők legfiatalabb háromszoros világbajnoka címet.

FormaNet, Varga Viktória   

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma1 red bull lewis hamilton fernando alonso formula1 sebastian vettel