2012. nov 26.

F1 Schumacher a 7-es szám bűvöletében versenyzett és búcsúzott

írta: FormaNet
F1 Schumacher a 7-es szám bűvöletében versenyzett és búcsúzott

A hétszeres világbajnok, Michael Schumacher utolsó versenyével sokak szerint lezárult egy korszak a Formula-1-ben. Első visszavonulásának utolsó futamához hasonlóan, most sem volt könnyű versenye a német legendának, végül a hat pontot érő hetedik helyen szelte át a célvonalat, éppen abban a pozícióban, ahonnan 308 nagydíjjal ezelőtt elindult a végül több, mint két évtizedes F1-es útján.

schumacher_1.jpg

Michael Schumacher 21 évvel ezelőtt, 1991. augusztus 25-én a Jordan Ford Cosworth volánja mögött a hetedik helyre kvalifikálta magát Spában, a Belga Nagydíjra. Versenye akkor nem tartott sokáig, az ezt követő út azonban annál inkább. 308 nagydíj, 68 pole pozíció, 155 dobogós helyezés, és ebből 91 futamgyőzelem sorakozik a német legenda statisztikájában. 19 Formula-1-es szezonja alatt összességében 81.208 kilométert versenyzett, és ebből több mint 24 ezret az élen töltött.

Az F1-es debütálásakor megszerzett hetedik rajtpozíció után hét világbajnoki cím következett, végül vasárnap a hetedik helyen zárult le 7-es számú Mercedesben ülő Schumacher királykategóriás története.

A brazil rajongók a főtribünön különböző transzparensekkel méltón búcsúztatták a 43 esztendős rekordert. 

„2012 november 25 az F1 aranykorának utolsó napja” - állt az egyiken, míg mások személyesebbre fogták a búcsút: „Michael az F1 semmi lesz nélküled” vagy éppen „Michael szeretünk téged” üzeneteket láthatott a célegyenesnél Schumacher, aki sisakfestésével is a rajongóinak mondott köszönetet, majd a futam levezető körében egy zászlót lobogtatva is szurkolóinak üzent.

 schumacher - interlagos.jpg

Bár utolsó három éve nem nevezhető sikertörténetnek, ettől függetlenül úgy véli, a kaotikus Brazil Nagydíj ismét méltó lezárása volt királykategóriás pályafutásának.

„Milyen izgalmas és eseménydús nagydíj volt ez! Érdekes módon ez az utolsó Formula-1-es versenyem is egy defekttel kezdődött, ami miatt kiestem a játékból. De mindig is az volt a filozófiám, hogy soha ne add fel -  mindig van egy esély, csak menni kell előre, és amikor eljön, meg kell ragadni.”

„Furcsa véletlen, hogy a hetedik helyen fejeztem be Formula-1-es pályafutásomat, hiszen 308 versennyel ezelőtt, a debütáló futamomon. Spa- Francorchamps-ban ebből a pozícióból indultam. Az is egybevág ezzel, hogy idén 7-es rajtszámú autóval versenyeztem, és 7 világbajnoki trófea van a vitrinemben.”

Schumacher az interlagosi verseny hajrájában egészen a hatodik helyig küzdötte fel magát, majd a 63. körben átadta helyét honfitársának, a harmadik világbajnoki címe felé száguldó Sebastian Vettelnek. A német veterán a célba érést követően elsők között gratulált a legifjabb háromszoros világbajnoknak, és rendkívül büszke ifjú barátjára.

vettel - schumi - interlagos.jpg

„Gratulálok Sebastian Vettelnek, hogy sikerült sorozatban megszereznie harmadik világbajnoki címét.  Nagyon büszke vagyok Sebastianra, és nagyon örülök a sikerének. Az első körben láttam, hogy megpördül, és a rossz irányba áll a pályán, de végül mindkettőnknek sikerült visszakapaszkodnunk a versenyen.”

000 facebook_banner.jpg

„Még a nehéz körülmények ellenére is hihetetlenül élvezetes volt az utolsó Formula-1-es versenyem, és szeretnék még egyszer köszönetet mondani az egész csapatnak és a rajongóimnak azért a támogatásért, amit az elmúlt években kaptam. Valóban nagyon élveztem az együtt töltött időt” – búcsúzott utolsó nagydíján Michael Schumacher. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 brazil nagydíj michael schumacher interlagos formula-1