2012. nov 29.

F1 Bottas: Keményen megdolgoztam ezért, de az igazi munka csak most kezdődik

írta: FormaNet
F1 Bottas: Keményen megdolgoztam ezért, de az igazi munka csak most kezdődik

Szerdán a Williams F1 Team bejelentette jövő évi pilótapárosát, Pastor Maldonado, és Valtteri Bottas személyében. 2013-ban Bottas ugyan újoncként sorakozik majd fel a rajtrácsra, ám rengeteg előnnyel készülődhet első F1-es évére, hiszen 2010 óta a csapat tesztpilótája, és idén majdnem minden szabadedzésen autóba ülhetett. A finn versenyző többek között ezekről az előnyökről, és persze a jövő évi célokról is beszélt.

valtteri bottas.png

Tesztpilótaként 2010 óta része vagy a Williams csapatnak. Milyen érzés most, hogy végre versenyző leszel?

Valtteri Bottas: Hihetetlen, hogy a következő szezonban Formula-1-es versenyző leszek, és hogy egy olyan csapatnál, mint a Williams, az még különlegesebb érzés. Hat éves korom óta - amikor elkezdtem gokartozni - keményen dolgozom azért, hogy itt lehessek, de az igazi munka csak most kezdődik, amikor karrierem legnagyobb kihívására készülök fel. Ebben sokat segít, hogy 2010 óta a Williamsnél vagyok, mert már nagyon jól ismerem a mérnököket, és nagyon jó munkakapcsolat alakult ki közöttünk.

Mik a céljaid 2013-ra?

VB: Nehéz a szezonkezdés előtt célokat kitűzni, szóval csak arra törekszem, hogy a lehető legtöbbet kihozzam a lehetőségeimből, és bizonyítsam a csapatnak, hogy jól döntést hozott. Azt szeretném, ha úgy tekintenének vissza 2013-ra, hogy versenyzőjük is segítette a teljesítményjavulást.

Miután 2011-ben GP3 bajnok lettél, egy szezont versenyzésen kívül töltöttél, és a Williams tartalékpilótája szerepre összpontosítottál. Mennyire lesz ez hatással rád?

VB: Természetemnél fogva nagyon szeretem a versengést, és 2012-ben néhány triatlon versenyen részt vettem, hogy megfelelő kondícióban tartsam magam fizikailag és mentálisan is. Nyilván nagyon hiányzik az autóversenyzés, ezért már alig várom, hogy újra a rajtrácson álljak, de mivel már nagyon fiatal korom óta versenyzem, így amikor Ausztráliában kialszanak majd a lámpák, minden marad a régiben.

Mi a véleményed új csapattársadról, Pastor Maldonadóról?

VB: 2012-ben Pastor sok versenypályán megmutatta, hogy mennyire gyors, és barcelonai győzelmével pedig bizonyította, hogy jól kezeli a nyomást. Jól kijövünk egymással a pályán kívül is, és az utazások során sok időt töltöttünk együtt. Biztosan előnyömre válik, hogy tanulhatok az ő tapasztalataiból.  

Mennyi előnyöd származhat abból, hogy már jól ismered a csapatot és a mérnököket?

VB: 2010 óta a Williams család tagja vagyok, és nagyon otthonosan érzem magam Grove-ban. Nagyon jól ismerem a mérnököket, így jól tudjuk, hogyan lehet egymásból kihozni a legjobbat. Tavaly a gyár közelébe költöztem, elég sok időt töltök ott, így valóban jól ismerek mindenkit. Éppen ezért már azonnal a 2013-as szezonra tudunk koncentrálni.

Mennyit fog segíteni a fejlődésedben, hogy 2012-ben már 15 szabadedzésen vezethettél?

VB: Ez nagy segítség lesz, hiszen azt jelenti, hogy a 2013-as versenynaptárban csak pár olyan pálya lesz, ahol még sosem vezettem. Ez Ausztrália, Monaco, Valencia, Austin és Szingapúr. Még így is sok munka vár ránk, de annyi előnyöm már van, hogy a legtöbb pályát ismerem a következő szezonból.

A Williams ügyvezető igazgatója, Toto Wolff is tagja a vezetőségnek. Mennyire befolyásolta a döntést, hogy ő téged támogat?

VB: Toto valóban része a menedzsmentemnek, és mindig is támogatta a karrieremet, de ennek nem volt szerepe a szerződéskötésem tárgyalásánál. Mint mindig, most is Sir Frank (Williams) és az igazgatótanács hozta meg a végső döntést. Hálás vagyok azért, hogy Toto bemutatott a Williams F1 Teamnek, de nekem kell bizonyítanom Franknek és a többieknek, hogy megvan bennem a tehetség és elkötelezettség ahhoz, hogy olyan eredményeket érjek el, mint amilyet várnak.

Mit gondolsz, mit jelent Finnország számára, hogy még egy F1-es pilóta lesz a rajtrácson?

VB: Remélem büszkék rá, hogy még egy finn versenyző lesz a Formula-1-ben, és remélem sok támogatást kapok majd a finn rajongóktól, akik mindig nagyon jók voltak hozzám. Nagyon különleges, hogy még egy finn zászló lesz egy autón a jövő évben.

000 facebook_banner.jpg

Jelentős támogatást kapsz Finnországból, mondanál erről valamit?

VB: Sok támogatást kapok a hazámból, már a gokartos éveimtől kezdve volt szerencsém néhány nagy finn cég támogatását élvezni. Nélkülük most nem tartanék itt, és ezért nagyon hálás vagyok. Remélhetőleg a williamses sikerekkel valamit majd visszaadhatok azoknak, akik segítettek bekerülni a Formula-1-be.

Menjünk előre egy kicsit az időben. Milyen eredményekkel lennél elégedett?

VB: A csapat célja úgy vélem az lesz, hogy az ideinél több pontot szerezzünk, és valóban kihozzuk a lehető legtöbbet a kocsiból. Magam részéről remélem, úgy tekinthetek majd vissza, hogy sokat tanultam és fejlődtem a szezon során, miután jó néhány pontot szereztem a csapatnak.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 williams formula-1 valtteri bottas