2012. dec 03.

F1 Alonso úgy érzi, idei teljesítménye után nagyobb tisztelet övezi, mint azelőtt

írta: FormaNet
F1 Alonso úgy érzi, idei teljesítménye után nagyobb tisztelet övezi, mint azelőtt

Fernando Alonso a Ferrari szezonzáróján, a Valenciában tartott Finali Mondiali rendezvényen egyszerűen csodának nevezte azt a hatalmas munkát, melyet csapata a szezon előtti tesztektől egészen a Brazil Nagydíjig megtett, és úgy véli, ez volt élete eddigi legjobb időszaka. A kétszeres bajnok úgy érzi, hogy nem csak rengeteget fejlődött ebben az időszakban, de sokkal nagyobb tisztelet övezi, mint ezelőtt.

fernando alonso_1.jpg

Bár három pont híján Fernando Alonso alul maradt bajnoki riválisával, Sebastian Vettellel szemben, ettől függetlenül úgy véli, egész éves teljesítményével sokkal nagyobb tiszteletet vívott ki magának, mint előtte bármikor. 

„Ezt a látványos évet nehéz elfelejteni, és olyan megismételhetetlen pillanatokat hozott, mint a valenciai vagy a malajziai győzelem. Mióta a Ferrarinál vagyok, azt hiszem sokat fejlődtem, különösen az elmúlt évben. Előtte többé-kevésbé jó véleménnyel voltak rólam, de most úgy vettem észre, hogy egy egészen más tisztelet van irányomban. Ahhoz, hogy a Formula-1 nagyjai közé tartozz, nem elég bajnoki címet nyerni, olyan évek is kellenek hozzá, mint amilyen épp most ért véget” – mondta büszkén az idén rengeteg elismerést begyűjtő spanyol klasszis.

Mindezek tükrében elégedetten zárja életének legjobb szezonját, és a jövőre nézve csak az autó sebességén javítana, persze hozzátéve, hogy jól tudja, ez a legnehezebb dolog a sok részből álló csapatjátékban.

„Elégedett vagyok azzal, ahogy a dolgok alakultak. Végül három pont híján elvesztettük a címet, de ez volt életem eddigi legjobb időszaka, és most már csak a következő évre tudok gondolni.”

„Egyszerűen csoda volt látni, amit versenyről versenyre sikerült elérnünk. Egyértelmű, hogy nem Brazíliában vesztettük el a címet, sokkal inkább a Spában és a Szuzukában történtek miatt. Jövőre megpróbáljuk javítani az autót, hogy feljebb lépjünk a rajtrácson, így elkerülhetőbbek lesznek a balesetek. Reméljük kicsivel több szerencsénk is lesz…”

„Azt gondolom, hogy stratégia, boxkiállások, rajtok, és megbízhatóság szempontjából ez egy tökéletes év volt. Mindannyian egyetértünk abban, hogy az egyetlen dolog, ami hiányos volt, az az autó, ami azt jelenti, hogy az év túlnyomó részében nem tudtunk lépést tartani a legjobb csapatokkal. Ezen az egyetlen dolgon kell javítani, de az is igaz, hogy ez a legnehezebb. Minden nehézséggel együtt a téli teszteken még messze álltunk attól, hogy mindvégig harcolhassunk a címért, de végül megtettük, ami azt jelenti, hogy egy igazán nagyszerű csapat vagyunk.”

000 facebook_banner.jpg

A bajnokság ezüstérmese természetesen a múlt heti eseményekről is beszélt, és úgy véli, a Ferrarinak meg kellett tennie rajongói kedvéért, hogy egy hivatalos állásfoglalással tisztázza a Brazil Nagydíj után kirobbanó zűrzavart, melynek központi szereplője ugyan Sebastian Vettel volt, de a német - egyesek által vitatott - előzési manőverei közvetve Alonsót is érintették.

„Volt egy csomó videó az interneten, és tudtuk, hogy a rajongók magyarázatot várnak, éppen ezért a Ferrarinak joga volt a szövetséghez fordulni. Kaptunk egy választ, és úgy vélem, ezzel mindenki megnyugodott. Én nem sokat foglalkoztam ezzel az üggyel, de úgy éreztem, hogy rajongóink megérdemlik a választ” – jelentette ki a spanyol, és nem érdekli, hogy emiatt a megkeresés miatt esetleg többen is kritizálták a csapatot, és őt magát is.

„Őszintén szólva nem érdekel, hogy milyen véleménnyel vannak rólam Németországban, vagy bárhol. Azt tudom, hogy az emberek, akik odajönnek hozzám, átölelnek és gladiátornak vagy éppen szamurájnak neveznek. Ami nekem számít az az, hogy a Ferrari család 1200 embere álló ovációval köszöntött a vacsorán.” 

És, hogy jövőre mi a célja?

„Remélhetőleg 3-4 ponttal többet szerzek.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

ferrari forma-1 fernando alonso formula-1