2012. dec 03.

F1 Schumacher utolsó három évének nagy pillanatai - 2. rész

írta: FormaNet
F1 Schumacher utolsó három évének nagy pillanatai - 2. rész

Michael Schumacher visszavonulásával a Formula-1 egyik legnagyobb legendája fog hiányozni a jövő évi rajtrácsról. Bár 2010-es visszatérése és az azt követő két szezon koránt sem nevezhető sikeresnek, főleg a személye által támasztott elvárások tükrében. Néhány szép pillanatot és kiemelkedő eredményt azért láthattunk tőle mercedeses éveiben is, az F1 Fanatic pedig most összegyűjtött 10 olyan versenyt, ami miatt a német legenda utóbbi három éve is emlékezetes marad a rajongók számára.

schumacher sisak - interlagos.jpg

Ha egy hétszeres világbajnok, Michael Schumacherről beszélünk, akkor az elmúlt három F1-es évet nehéz nem kudarcként jellemezni, hiszen a Ferrari hőse egy számára ismeretlen helyzetben találta magát 2010-es visszatérése után, olyannyira, hogy csapattársa, Nico Rosberg mind három szezonban megelőzte a bajnoki tabellán.Utólag azonban nem nehéz rájönni arra sem, hogy igen magasan volt az a bizonyos léc, amit még ő maga tett fel, akár még 2006-ban is, amikor a vb címért harcolt Fernando Alonsóval, nem beszélve a zsinórban öt ferraris bajnoki trófeájával, számtalan rekordjával. Az elvárások tükrében nyilván nagyobbnak tűnik most a kudarc.

Mindemellett a hároméves szünetében az autók drámaian megváltoztak, a korlátlan tesztlehetőség és gumiháború helyébe most egységes abroncs és szimulátor lépett. De leginkább az nyilvánvaló, hogy a Mercedes nem tudott olyan autót összerakni, amivel Schumacher rendszeresen harcolhatott volna a győzelmekért.

A 43 esztendős bajnok kritikusai eddig is megtalálták a módját annak, hogyan törpítsék el a rekorder edményeit, rajongói számára azonban (akárhogy is alakult visszatérése) nagyon sok örömet, és további emlékezetes pillanatokat adott. Az F1 Fanatic jóvoltából most ez utóbbi rétegnek kedveskedünk Schumacher elmúlt három F1-es évének nagy momentumaival

Az első rész itt olvasható

2011 - Olasz Nagydíj

A Belgiumban bemutatott nagy menetelés után két héttel, Monzában Schumacher ismét az ötödik helyen ért célba. A nyolcadik rajtkockából indulva a futam elején egészen a dobogós helyig lépett előre, és nagyszerű csatát vívott Hamiltonnal. A McLaren 2008-as bajnoka nem bírt a remekül védekező némettel, kettőjük csatájából végül Button profitált, így a Mercedes egy pozíciót veszített. A boxkiállások után tovább folytatódott Schumi és Hamilton párbaja, és az olykor kemény védekezésért Ross Brawn csapatfőnök többször figyelmeztette versenyzőjét, aki végül különösebb ellenállás nélkül a 26. körben elvesztette negyedik helyét Hamiltonnal szemben.

2012 - Ausztrál Nagydíj

Bár az eredmények nem igen mutatták, de visszatérése óta Schumacher idén nyújtotta legerősebb formáját. A Mercedes szezon elején gyorsnak bizonyult, de e mellé némi megbízhatósági probléma és a normálisnál több balszerencse párosult. A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj jó példa volt erre, hiszen Schumacher a lenyűgöző 4. helyre kvalifikálta magát, és az első kanyarban már a két McLaren mögött a harmadik helyen száguldott. Egészen a 10. körig tartotta maga mögött honfitársát, Sebastian Vettelt, ám ekkor sebességváltó hiba miatt véget ért ígéretesnek tűnő versenye.

schumacher - monaco.jpg2012- Monacói Nagydíj

Utolsó F1-es évében is elég hamar világossá vált, hogy az egykori dicsőséges korszak nem tér vissza a német legenda számára. Kritikusai már már odáig mentek, hogy a kiöregedő veterán teljesítménye nem méltó a királykategóriához. A kritikusok aztán Monacóban megkapták a választ, amikor a nehéz, kanyargós, szűk utcai pályán a lesajnált Schumacher mindenki nagy döbbenetére összerakta a kvalifikáció leggyorsabb körét. Egy - az előző versenyről magával hozott - rajtrácsbüntetés miatt azonban nem indulhatott pole-ból, ami utólag akár áldásnak is tekinthető, hiszen az üzemanyag-nyomás problémája következtében a 63 körben feladni kényszerült versenyét, és így legalább nem az élről.

 

schumacher  - valencia.jpg2012 - Európa Nagydíj

A rajongók hosszú várakozás után Valenciában újra dobogón láthatták hősüket, Schumacehr pedig 46 mercedeses futam, és közel hat év után F1-es karrierének 155 dobogós eredményét ünnepelhette. A sok balszerencse után a kivételesen izgalmas valenciai futam végre valamit visszaadott a 43 esztendős pilótának. Sebastian Vettel és Romain Grosjean műszaki probléma miatti kiállása, valamint Lewis Hamilton és Pastor Maldonado hajrában történt összecsapása után Fernando Alonso és Kimi Räikkönen mögött harmadikként szelte át a célvonalat. Schumacher később elismerte, hogy a drámai utolsó körökben elvesztette a fonalat, és nem tudta, hogy dobogós helyen halad. Hogy milyen gyorsan is változnak az idők, mi sem bizonyítja jobban, hogy 10 évvel ezelőtt, 2002-ben a harmadik hely volt Schumacher leggyengébb eredménye, most pedig ugyanez volt a legjobb, és nem csak egy szezonon belül, hanem a teljes három éve alatt.

2012 - Brit Nagydíj

Az esős időmérő edzésen Schumacher ismét megmutatta tudományát, és amíg csapattársa, Nico Rosberg csak a középső etapig jutott el, addig a hétszeres bajnok a második sorba kvalifikálta magát Fernando Alonso és Mark Webber mögé. Mindez két héttel később, a szintén esős hockenheimi időmérőn megismételte, és ismét a második sorból, a negyedik helyről rajtolhatott, nem mellesleg a Q2-ben 3.5 másodpercet vert márkatársára. A versenyen végül mindkétszer a hetedik helyen ért célba, de legalább némi ízelítőt adott abból, hogy nem véletlenül  lett a Formula-1 egyik legnagyobb alakja.

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

mercedes forma-1 michael schumacher formula-1 f1-történelem