2012. dec 08.

F1 Ecclestone szerint a mai pilóták már nem lehetnek valódi karakterek - Exkluzív interjú Bernie Ecclestone-nal

írta: FormaNet
F1 Ecclestone szerint a mai pilóták már nem lehetnek valódi karakterek - Exkluzív interjú Bernie Ecclestone-nal

A Formula-1 hivatalos weboldala által készített exkluzív interjúban Bernie Ecclestoen többek között elárulja, hogy mi volt számára a legnagyobb meglepetés az idei szezonban, mindemellett Michael Schumacherről és honfitársáról, az új csillagról, Sebastian Vettelről is beszél, és úgy véli, manapság a versenyzők már nem lehetnek igazi karakterek, mint amilyen például James Hunt volt a ’70 években. A Formula-1 nagyura azt is egyértelművé tette, hogy pillanatnyilag nagyon jól érzi magát, és nincs ideje a visszavonuláson elmélkedni.

Ecclestone vélemény megváltozott.jpg

Brazíliában a kockás zászló Michael Schumacher F1-es pályafutásának végét is jelezte. Michael az elmúlt három évben is fantasztikus volt a Formula-1 számára, de jót tett-e az F1-es versenyzés Michaelnek?

Bernie Ecclestone: Hogy őszinte legyek, nem hiszem, hogy a Formula-1-nek szüksége volt arra, hogy Michael jó legyen. Élvezte a versenyzést, és ha bármi jót tehetett a Formula-1-ért, akkor mindig ott volt. Michael hiányozni fog, mert mindig is nagyon népszerű volt, annak ellenére is, hogy az elmúlt három évben nem nyert versenyt.

Szóval ő a sport arca volt, próbálta-e valaha megtartani őt, hogy valamilyen más szerepkörben az F1 része maradjon?

BE: Nos, nem. És nem is tudtuk volna őt más szerepben megtartani, mert túl közel állt a Mercedeshez. Azt hiszem könnyebb lett volna akkor, amikor még a Ferrarihoz kötődött jobban.

Hogyan látja Michael jövőjét?

BE: Nem kell dolgoznia, nem kell aggódnia, és azt tehet, amit akar. Ez elég jól hangzik nem?

Hollywoodban van egy úgynevezett "Greta Garbo szabály": miután az ember visszavonul, eltűnik, és így a legendája tovább él. Vajon az elmúlt három évben kár érte a Schumacher-legendát?

BE: Inkább hétszeres világbajnokként kellett volna megállnia, nem úgy mint most. Azok az emberek, akik mostanában csatlakoztak a sport rajongóihoz, a mostani Michaelre fognak emlékezni, nem pedig arra, aki volt. Nem látják benne a hőst, csak az embert, aki hibázhat is. Azt hiszem a legfontosabb - és egyben a legnehezebb  - tudni azt, hogy mikortól nem vagy már képes azt csinálni, amit csinálsz, és mikor kell átadni a helyet másnak. Remélem képes leszek arra, hogy ha majd egyszer úgy érzem, nem tudom teljesíteni a feladatomat, akkor búcsút mondjak.

Lehet, hogy csak azért van, mert Michael nem olyan szép, mint Greta Garbo volt ...

BE: Meg kell érteni Michael helyzetét: ő egy versenyképes fickó – ez a különbség. Ezért kezdett el motorozni is néhány évvel ezelőtt.

Most a 25 éves Sebastian Vettel írja a Formula-1 történelmének új fejezetét, és már zsinórban három világbajnoki címet nyert. Ő az a bajnok, aki megfelel a Formula-1 igényeinek? Karizmája egyenes arányosan nő a képességeivel?

BE: Ő rendben lesz, bele fog nőni ebbe. Már most is nagyon jó ebben, hiszen a karizmatikusság nagy része az önbecsülésből adódik, nem pedig az egóból, mint azt sokan gondolják. (Nevet) Azt mondom, majd nézzük meg a következő évben.

Van valami ami hiányzik még Sebastianból? Valami, amivel Ayrton Senna, Jim Clark vagy Jochen Rindt rendelkezett?

BE: Most Sebastian az etalon. Ma egyszerűen más idők járnak, és ez nem csak a versenyzőkre igaz. Az egész környezet más. És van sok olyan kerülendő példa, ami már nem jön vissza a régi időkből. Emlékezzünk vissza, amikor Sebastian a dobogón káromkodott, azonnal bajba került. Ha ez  James Hunt vagy Graham Hill lett volna, akkor ez sem őket, sem senki mást nem érdekelt volna. Nézzük meg a mostani televíziós kultúrát, ezek a szavak már a normál beszélgetések részévé váltak, és nem hinném, hogy olyan sok embert zavart volna Sebastian spontán kifejezése. Ez teljes képtelenség! Szóval ha az a kérdés, hogy mi a különbség a régi és a mostani versenyzők között, akkor azt mondom, régen igazi karakterek voltak, most pedig a pilóták már nem lehetnek karakterek.

A 2012-es egy fantasztikus szezon volt, tele meglepetéssel, kiszámíthatatlansággal, kiélezett bajnoki csatával. Volt olyan, ami meglepte Önt 2012-ben?

BE: Egy kicsit meglepett, hogy a Ferrari nem volt egy kicsivel versenyképesebb, és meglepődtem azon is, hogy a McLarent milyen sok kudarc érte. A pozitívuma az volt, hogy a közönség számára ez egy nagyon jó év volt. Voltunk egy új helyen, Austinban, ami tökéletesre sikerült, szóval jelenleg úgy gondolom, hogy a Formula-1-ben most minden nagyon pozitív.

Van jó néhány ígéretes fiatal pilóta a rajtrácson. Látott olyat közülük, akire a jövőben még fogadna is?

BE: Van egy csomó fiatal srác, de mindaddig, amíg nincs alatta egy jó autó, addig nem tudhatod, hogy valójában milyen jó. Lehet, hogy sokkal jobb, mint ahogy most látjuk.  

Gondolja, hogy Vettel meg tudja törni Schumacher rekordját, a hét világbajnoki címet?

BE: Nehéz. A hétszeres világbajnoknak lenni, nem lesz könnyű. Még a felénél sem jár. A kérdés az, hogy milyen jó lesz a csapata, vagy mennyire lesznek rosszak a többiek. Amikor Michael őt világbajnoki címet nyert a Ferrarival, akkor a Ferrari mindenki másnál jobb munkát végzett, és ugyanez igaz jelenleg a Red Bullra. Minden attól függ, hogy továbbra is így marad-e. Nem tudom, majd meglátjuk.

Van egy új dokumentumfilm, ami a modern Formula-1 születését is elmeséli, és ezzel kapcsolatban Lord Hesketh - az egykori Hesketh Racing tulajdonosa – meséli arról, hogy volt egy ülés, melyen akkori tíz csapat képviselője vett részt - köztük Ön is -, és ezen az ülésen Ön részesedést ajánlott mindenkinek a televíziós jogokból, amit megvásárolt. Lord Hesketh azt mondta, úgy érezte, kilenc bolond ült az asztalnál, mivel egy emberen kívül senki nem értette meg az ajánlat fontosságát. Ön hogyan látja ezt? Valóban bolondok voltak?

BE: Nos, akkoriban arra gondoltam, hogy össze kell fognunk, és együttműködnünk. Ez az ötlet volt az ajánlat mögött.

Meglepődött, hogy elutasították az ajánlatot?

BE: Nem, nem igazán. Egy kicsit ostobák voltak, de azt se felejtsük el, hogy hatalmasat kockáztattam, és ha nem lettem volna képes mindezt megcsinálni, akkor nagy bajba kerültem volna. Szóval ebben az időszakban valószínűleg igazuk volt.

Pillantsunk a jövőbe. Min szeretne változtatni?

BE: Igazából semmin. Azt kell megérteni, hogy a szórakoztatóiparhoz tartozunk, és ez az év igen szórakoztató volt. Manapság minden sportág egyfajta show business, és ha az emberek kezdik elfelejteni, az veszélyes magára a sportágra nézve.

000 facebook_banner.jpg

Az elmúlt négy évben minden szezonban hozzáadott egy új helyszínt a versenynaptárhoz. Ez lesz a folytatásban is?

BE: Igen. Azt hiszem, a következő Oroszország lesz, aztán ott van még ez a New York-i dolog, amivel újra foglalkozni fogunk. Sok befejezetlen ügy van még, így nincs vesztegetni való időm a nyugdíjon gondolkodni. (Nevet) Láthatjuk, hogy Austin fenomenálisan szerepelt, és mindenki egyetértett abban, hogy nagyszerű, hogy a Formula-1 visszatért az Egyesült Államokba. Lehet, hogy az európaiaknak ideje lenne felébredni abból az álomból, hogy a versenyrendezés lehetősége egy Istentől kapott ajándék. Ha az európaiak végre egyszer felébrednek ebből a hitből, akkor szívesen dolgozunk itt tovább.

Szinte minden versenyre ellátogat. Nyilván ennek oka, hogy a kereskedelmi érdekeket felügyelje, de ezen kívül még mindig Formula-1 rajongónak érzi magát?

BE: Még mindig rajongok a Formula-1-ért. Valószínűleg az a rossz benne, hogy olyan sok mindent tettem azért, hogy a Formula-1 ilyen legyen, mint most, hogy már a gyermekemnek tekintem, és úgy érzem, vigyáznom kell rá. Előbb vagy utóbb majd kap egy bébiszittert, vagy ki tudja? Most még nagyon jó formában vagyok. (Nevet)

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

interjú forma-1 bernie ecclestone formula-1